Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Yetkilisi Gülsüm Kav, Samsun'un Çarşamba İlçesi'nde cinsel saldırının ardından kezzaplı saldırıya uğrayan 41 yaşındaki Arzu İ.'nin yaşadıklarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye'de son dönemde kezzaplı saldırıların arttığını belirten Kav, "Son dönemde kadın cinayetlerindeki artışla beraber, şiddet biçimlerinde de vahşet ve savaş yöntemleriyle karşı karşıyayız. Kezzabı da bunun içinde değerlendirebiliriz" ifadelerini kullandı.

KADINLAR 'KURBANLIK KOYUN' GİBİ ÖLDÜRÜLÜYOR

Şiddet gösteren erkeklerin, kadınları öldürmek için her türlü malzemeyi kullandığını kaydeden Kav, "Erkekler artık daha canavarca yöntemlerle kadınları öldüyor. Kezzabı da bunun içinde değerlendirebiliriz. Çünkü çok vahşi bir saldırı yöntemi ve bir tür işkence biçimi. Ceza maddelerinde diğer zarar veren silahlardan ayırt edilmemeli. Çünkü ölümcül ve ağır yaralayan silahlardan birisi. Üstelik kezzaba da çok rahat ulaşılabiliyor. Ancak, ekmek bıçağına da çok kolay ulaşabiliyor ve kadınlar boğazı kesilerek kurbanlık koyunlar gibi öldürülüyor. Dikkat edilmesi greken temel nokta Türkiye'de artan bireysel silahlanmanın yanı sıra bu tür basit aletlerle de kadına şiddetin devam etmesi" diye konuştu.

CEZAYI ARAŞTIRIP SUÇ İŞLİYORLAR

Faillerin suçu işlemeden önce ceza indirimi maddelerini araştırdığını ve suçu da alacakları cezaya göre işlediklerini belirten Kav, "İyi hal, tahrik, pişmanlık indirimi gibi durumlarla cezalarda büyük oranda düşüş görülüyor. Bu yüzden, biz kezzapla veya herhangi bir araçla gerçekleşen tüm saldırıları nefret ve insanlık suçu olarak nitelendirilmesini, ayrımcılık suçu nedeniyle de cezaların daha da ağırlaştırılması gerektiğini savunuyor ve bu konudaki mücadelemizi tüm Türkiye'de sürdürüyoruz" sözlerini kaydetti.

SOMUT ADIM BEKLİYORUZ

Platformun kurulduğu 2010 tarihinden itibaren Türk Ceza Kanunu'ndaki kadına şiddete karşı cezai indirimlerin düzenlenmesi için çalıştığını söyleyen Kav, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: "Sayısız defa meclise siyasi partiler aracılığıyla teklifler de verdik. Hükümet partisi dahil olmak üzere, birçok parti bize umut vaaddetti. Özgecan Arslan öldürüldüğünde önerimiz, "Özgecan Yasası" olara adlandırıldı, çalışmalar yapıldığı söylendi ama hala somut adım atılmadı. Türkiye'de kadına yönelik şiddette ceza indirimlerinin yaşanması çok adaletsiz."

Zerrin SOMUNCU