"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kestane balı nedir?

Erdal Odabaş
12 Mart 2019, Salı 00:50
Kestane balı, mono flora ballar kategorisinde yer alan balların en çok tanınanlarından bir tanesidir.

Kestane çiçeklerinden derlenen çiçek özü ve polenlerin ağırlıkta olduğu bir bal türüdür. Menşei kestane ağaçlarıdır ve yaygın olarak Karadeniz bölgemizde üretilir. Adı geçen bölgeden başka kestane balının üretildiği lokal bölgelerimiz de mevcuttur. Sınırlı miktarda zor koşullar altında üretilen kestane balı,pekmez görünümünde koyu renkli olup içerisinde bol miktarda protein, A vitamini, kalsiyum, sakaroz ve fosfor bulunmasıyla diğer ballardan ayrılır.Verdiği enerji ile  ballar içinde farklı ve seçkin bir konuma sahiptir. Tadı ve rayihasıyla  kestaneyi andırmaktadır. Sporcu ve çocuklar için vazgeçilmez gıda takviyesi olarak önerilmektedir %60 antioksidan olup antiseptik özelliği ile diğer ballardan farklı ve üstündür. 

Klinik araştırmalar kestane balının doğal ilaç olduğu konusunda şüphe bırakmayacak kadar net bilgiler verdiği gerçeği ile yaşanan tecrübeler bire bir örtüşmektedir. Kestane balı dikkatli tüketilmesi gereken bir bal türüdür. Bilinçsiz tüketimler neticesinde beklenen faydadan çok zarar görme riski söz konusudur. Doğru tüketim için hastalar doktorundan mutlaka görüş almalıdır. Mevsim geçişleri döneminde kullanılmasının bu döneme ilişkin yaşanacak rahatsızlıkların atlatılmasında büyük faydalar sağladığı bilinmektedir. 

Nasıl tüketilmelidir?

Kestane balının çok kıymetli oluşu, antioksidan ve antiseptik özelliklere sahip oluşu onun  bilinçsize çok tüketileceği anlamına gelmemelidir. Doğru kullanımlar bizi maksadımıza ulaştırır; yanlış kullanımlar ise zarar verecektir. Kestane balı tüketiminde şeker hastaları ve hamileler, doktor önerileri istikametinde tüketmelidir. Arı ürünlerine alerjisi olanlar kestane balında da yasaklıdırlar. Bir yaşından küçük çocuklara kesinlikle ne kestane balı ne de diğer ballardan tüketmesi önerilmemektedir. Bu durum bal etiketleri üzerinde özellikle belirtilmektedir.

 Sabahları kahvaltıdan en az yarım saat önce, bir veya yarım çorba kaşığı tüketilebilir. Tüketme şeklinin önemi  yoktur. Önemli olan belirtilen miktardaki balın belirtilen ölçüde alınıyor olmasıdır. Doğrudan bal olarak tüketilebildiği gibi ılık suda şerbet yapılarak da içilebilir. Bunun yanında her hangi bir gıdaya ilave edilerek de tüketmek mümkündür ve doğru bir yöntemdir.

Risk grupları dışında kalanlar dışında ve doğru kullanımla kestane balı tüketip de zarar görmüş olduğu tespit edilen vakaya biz hiçbir yerde rastlamadık, duymadık. 

Kestane balı tüketerek elde edeceğimiz faydaları şu şekilde özetleyebiliriz:

*Bademcik iltihabına *Kemik ve kasların güçlenmesine *Halsizliğin giderilmesine *Hafızanın güçlenmesine *Cilt ve lekelerin giderilmesinde *Nezle ve grip gibi hastalıklara *Damar hastalıklarına *Kalp çarpıntısına *Astım gibi hastalıklara *Sedef gibi hastalıklara *Kanın temiz olmasına *Romatizmaya *Baş dönmelerine *Bel sakatlık ve ağrılarına iyi gelmektedir.

Okunma Sayısı: 5310
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı