Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yaklaşık bir yıldır kulağıma gelen, ama asla inanmak istemediğim kötü bir söylenti gerçeğe dönüştü: Ege’de, Akhisar’da doğup büyüyen, serpilen, Ortadoğu markası olan Keskinoğlu Tavukçuluk, içinde bulunduğu mali zorlukları aşamayınca konkordato ilan etti. Üzüldüm... Keskinoğlu, tavukçuluk alanında bir aile şirketi olarak büyüdü ama, aile fertlerinin tamamının avucunun içinde büyüdü. Keskinoğlu Tavukçuluk’un temellerini atan birinci kuşak temsilci rahmetli İsmail Keskinoğlu, deyim yerinde ise, tüm çocuklarını, özellikle de Fevzi ve Mehmet’i tavukların arasında büyüttü. Fevzi’ye Bursalı tavukçunun, tavukların arasında büyümüş kızı Sıdıka’yı aldı.

        Tavukçulukta, civcivlerin erkek ve dişi olarak ayrılmaları önemlidir. Etlik olarak erkekler beslenmez, genel olarak daha iyi et tutan dişiler tercih edilir. Ancak, yumurtadan henüz çıkmış civcivleri erkek ve dişi olanak ayırmak uzmanlık ister. Sıdıka hanım kafaya koydu ve uzun uğraşlar sonucu, bu işi de öğrendi ve uzmanlığını yüzde 98 doğruluk payına kadar vardırdı.

        Geriden gelen üçüncü kuşak da, pazarlama ve dağıtım alanında uzmanlaşınca, Keskinoğlu, başarıdan başarıya koşmaya başladı. Büyüdükçe büyüdü, serpildikçe serpildi “tavukçuluğun adı, soyadı” haline geldi.

        Bir zamanlar Türk tavukçuluk sektörü, Irak pazarını keşfetmiş, tavuk ve yumurta TIR’larla değil, TIR konvoyları ile sevk edilmeye başlamıştı. Bu durum iş piyasada tavukçuluk patlamasına yol açmıştı. Sonra Irak’ta düzen bozulurken, bizim Irak’a göre gelişen tavukçuluk da seri iflaslara kadar uzandı.

        Bu kez ülkemizde, Rusya pazarına göre sektör gelişimleri yaşanmaya başladı. Pazar büyüdükçe, tesisler de büyüdü. Düşürülen bir uçak, her şeyi bıçak gibi kesti. Rusya için üretilen her şey ya stoklarda kaldı, ya da tarladı.

        Bu işten en büyük darbeyi de, tavukçuluk sektörü ile seracılık yedi. Tavukçuluk alanında bir çok tanınmış firma ya el değiştirdi ya da tabela indirdi. Keskinoğlu, bu ağır darbe ile sendeledi ama henüz düşmedi.

        Çoğunu yakından tanıdığım Keskinoğlu Ailesi’nin fertlerine geçmiş olsun diyor, bu günleri kısa sürede atlatacaklarına olan inancımı paylaşıyorum.

        Diğer Yazılar