Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Marmaris bir kez daha yangın felaketiyle karşı karşıya. Peki geçen yıl yaşanan felaketlerden ders alındı mı?

        Hakkaniyetli olmak adına şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki bu sene geçen yıla kıyasla daha yoğun ve organize bir mücadele söz konusu.

        Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci iki hafta önce Haberturk TV’de katıldığı yayında “Geçtiğimiz yıl 3 uçak vardı, bu yıl 20 uçak ve 55 helikopterimiz var” demişti.

        Fakat anlıyoruz ki ihalesi yapılan bu uçak ve helikopterlerin bir kısmı henüz ülkemize ulaşmamış.

        24 Mayıs’ta Anadolu Ajansı’nın yaptığı özel haberde “1 Haziran itibarıyla 30 helikopter ve 11 uçak, 1 Temmuz itibarıyla da taahhüt edilen 55 helikopter ve 20 uçak yangınlara müdahale için görev yerlerinde hazır bulunacak” deniliyordu.

        Yani ihalesi yapılan ama henüz teslim edilmeyen 25 helikopter ve 9 uçak var.

        Gece görüşlü helikopterler de maalesef henüz teslim edilmeyen, Temmuz ayı başında gelecek grupta yer alıyor.

        Peki yıllardır tartışılan meşhur THK uçakları nerede? Orman Bakanlığı onları da filoya katmıştı ama bu yangında neden yoklar?

        Yine Anadolu Ajansı’nın geçtiği bir başka haberde onların da bakım sürecinde olduğunu anlıyoruz. 20 Haziran 2022 tarihli habere göre Türk Hava Kurumunun 4 adet CL-215 amfibik yangın söndürme uçağı, gelecek aydan itibaren yangın bölgelerinde hizmete başlayacak. Söz konusu 4 uçağın bakımının 4 milyon dolara mal olduğunu ve çok eski oldukları için en fazla 5-6 yıl uçurulabileceğini de belirtelim.

        Özetle belli ki asıl hazırlıklar Temmuz ayına göre planlanmış ama sipariş edilen helikopter ve uçakların tamamı elimize ulaşmadan Marmaris’te yangın çıkmış.

        Keşke ihale süreci çok daha erken başlatılmış olsaydı.

        Yine de önyargısız gözlerle baktığımızda şu an eldeki tüm imkanların seferber edildiğini görüyoruz.

        Önceki gün Bakan Kirişci 20 helikopter ve 14 uçakla yangına müdahale edildiğini açıklamıştı.

        Dün gece saatlerinde bu sayı 49 hava aracı olarak revize edildi. Sayıdaki artışın nedeni Milli Savunma Bakanlığı ve Jandarma envanterindeki helikopterlerin de desteğe gelmiş olması.

        Bakanlıktan edindiğim bilgiye göre Orman Genel Müdürlüğü'nün elindeki 14 uçak ve 20 helikoptere ek olarak Milli Savunma Bakanlığı'ndan 5, Jandarma'dan 12 helikopter desteğe gelmiş.

        İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da ilk kez TSK envanterinde bulunan ve bir kerede 10 tona kadar su atabilen CH-47 Chinook tipi helikopterin söndürme çalışmalarında görev aldığını açıkladı zaten.

        Bununla da yetinilmemiş. Dün 17.00'den sonra Azerbaycan'dan 8 ton su taşıyabilen bir uçak ve Katar’dan 5 ton su atma kapasitesi olan 3 helikopter getirilmiş.

        Tüm bu filo 1462 sorti yaparak 4 bin 159 ton su atmış.

        Uçak ve helikopterlerin yanı sıra; 364 arazöz, 26 su tankeri, 3 bin 382 personel ve çeşitli kamu kuruluşlarına ait 598 araçla da karadan müdahale ediliyor.

        Kalbimiz ve dualarımız kendi hayatını riske atarak yangına müdahale eden tüm ekiplerin yanında...

        Sipariş edilen diğer helikopter ve uçaklar da bir an önce teslim edilir ve yeni felaketler büyümeden önlenir inşallah.

        Diğer Yazılar