hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Son dakika...Kerkük Valisi görevden alındı

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Irak Başbakanı Haydar Abadi, Kerkük Valisi Necmeddin Kerim’in görevden alınması kararını imzalayarak, oylama için parlamentoya gönderdi. Irak Parlamenhtosuda Başbakan Abadi'nin gönderdiği azil ile ilgili kararı oy çokluğu ile kabul etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Erbil merkezli uydadan yayın yapan Rudaw televizyonunda yer alan habere göre, Irak başbakanı Haydar Abadi, Kerkük Valisi Necmettin Kerim'in görevden alınması ile ilgili kararı imzalayarak Parlamonto'ya gönderdi, Irak Parlamentosu da Başbakan Adabi'nin azlini istediği Kerkük Valisi Necmettin Kerim ile ilgili kararı oy çokluğu ile kabul etti. Daha önce Kerkük Valisi Kerim'in görevden alınması için 128 Iraklı parlamenter imza toplamıştı.

    Son dakika...Dışişleri'nden bağımsızlık referandumu açıklaması

    Son dakika... İlker Başbuğ'dan TBMM'ye çağrı

    Dün akşam Rudaw TV’de yayınlanan bir programa konuk olan Kerkük Valisi Kerim, görevden alınması ile ilgili tartışmaların hatırlatılması üzerine, "Bana Irak Parlementosu’ndan güvenoyu verilmedi ki benden alsınlar. Beni vali olarak seçen, Kerkük İl Meclisi’dir. Kerkük İl Meclisi ile valinin şahsi maneviyatı var. Son seçimde halkın yarısından fazlasının oyunu aldım. Bir sonraki seçime kadar Kerkük halkının hizmetindeyim. Ne zaman ki Kerkük halkı benim çalışmama ihtiyaçları olmadığını belirtir, o zaman bütün yasalara bağlı kalırım. Ancak ben burada Kerkük halkına hizmet ediyorum. Halk bana güvenoyu verdi, Irak Parlamentosu değil" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bağdat'ın tepkisini çekmişti

    Bağdat'taki bazı siyasi çevreler ve milletvekilleri, Kerim'in Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin 25 Eylül'de düzenlemeyi planladığı referanduma dair açıklamaları nedeniyle görevden alınması çağrısı yapıyordu. Kerkük Valisi Kerim, vilayet meclisindeki Kürt üyeleri toplayarak, kentin resmi kurum ve kuruluşlarında IKBY bayrağını astırma kararı aldırmıştı. Kerim'in öncülüğündeki tek taraflı karar Bağdat merkezi yönetiminin tepkisini çekmişti.

    Vali, bunun ardından IKBY referandumuna Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerin de dahil edilmesi için meclisten karar çıkarmıştı. Vali'nin söz konusu referandum oylaması sırasında Kürt kökenli Meclis Başkanına dönerek, kentteki Türkmen ve Araplar'ı kastederek, "Daha sonra hepsini kovacağız" sözleri basına yansımıştı.

    Kerim, ayrıca terör örgütü PKK'ya bağlı 200 silahlı kişiyi Kerkük'teki askeri üsse yerleştirmekle de suçlanıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow