Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'den çağrı: Bırakın yolları Türkler yapsın

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Dünya Ekonomik Forumu’na (WEF) göre Ukrayna, dünyanın en kötü otoyollarından birine sahip. 137 ülkenin sıralandığı yol kalite endeksinde Ukrayna, 130’uncu sırada. Bu ülkeden daha kötüsü ise Mozambik, Gabon, Angola gibi Afrika ülkeleri. Son dönemde yol kalitesini düzeltmek adına büyük bir çalışma başlatan Kiev Hükümeti, 2017’de 2 bin, 2018’de ise 4 bin kilometrelik yolu bakımdan geçirdi, neredeyse yeniden yaptı. Ukrayna Altyapı Bakanlığı’na göre tüm yolların yeniden elden geçirilmesi ve rahat kullanılır hale gelmesi için de 74 milyar dolarlık bir paraya ihtiyaç var. Ancak Kiev’in en önemli derdi paradan çok bu işi ustalıkla yapabilecek şirketler.

Geçtiğimiz hafta Ukrayna’nın liman ve kültür kenti Odessa’da düzenlenen Uluslararası Film Festivali’ne geldim. Türk Hava Yolları’nın da büyük emek verdiği ve destek olduğu, jürinin de en başarılı incoming reklam filmi olarak belirlediği THY’nin "The Journey" filminin yer aldığı 10’uncu Odessa Film Festivali’nde Ukrayna’nın çiçeği burnunda Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’de vardı. Kendisi de bir tiyatro sanatçısı olan Zelenskiy, sadece festivali değil, kentin sorunlarını da yakından takip etmek amacıyla Odessa’daydı. Akşam saatlerinde Ukrayna’nın hemen hemen her televizyonunda ise yaptığı bir açıklama ülke gündeminde büyük ses getirdi.

Diğer şehirlerde olduğu gibi kentteki yol sorununun hâlâ çözülemediğini fark eden Zelenski, basını ve yerel yetkilileri karşısına alıp, Türkiye’yi yakından ilgilendiren bir açıklamada bulundu. Zelenskiy, yerel yöneticilere dönerek, “Lütfen bu yolu nasıl yapacağımızı söyleyin. Bana bahanelerle gelmeyin. Bir Türk şirketi ile çalışabilirsiniz. Mesela Onur İnşaat çok iyi bir şirkettir. Onlara bu işi sipariş edin. Bu yılın sonuna kadar bu işi tamamlayın” talimatı verdi.

16 ŞEHİRDE ŞANTİYESİ VAR

Türkiye dostu Ukrayna’nın yeni Devlet Başkanı Zelenskiy’nin açıklamalarında geçen Onur İnşaat, ülkenin uzun yıllardır yenilenmeyen yollarını tamir ediyor. Kısa bir araştırma yaptığımda ise ülkenin yenilenen altyapısının hemen hemen en önemli projelerinde Onur İnşaat var. 2004’te Ukrayna’da ilk projesini yapan Onur, 16 farklı şehirde onlarca şantiye sahibi. Hemen hemen büyük kentlerin tamamında yenilenen yolları Onur İnşaat hayata kazandırmış.

“3 BİN KİLOMETRE YOL YAPTIK”

Türk Müteahhitler Birliği verilerine göre Ukrayna’da Türk şirketleri bugüne kadar toplam tutarı 6 milyar doları geçen, 200 civarında projeyi başarıyla gerçekleştirmiş. Türk şirketleri bu rakamla, tamamlanan iş itibarıyla Ukrayna’daki en büyük yabancı ülke müteahhitleri unvanına sahip. Haberleri izledikten sonra Onur İnşaat’ın Ukrayna Genel Koordinatörü Emre Karaahmetoğlu ile konuştum. Ukrayna’nın Sovyet Dönemi sonrasında inşaa edilen ilk yolunu 15 yıl önce Onur İnşaat’ın yaptığını söyleyen Karaahmetoğlu, “O günden bu yana 3 bin kilometreye yakın yolu yaptık, elden geçirdik. Kaliteli personellerimizle kaliteli yollar yaptık. Bize verilen zamandan önce projelerimizi teslim ettik. 15 yıl sonra yaptığımız işlerin hala kalitesini koruduğunu görüyorlar ve bizlere çok güveniyorlar” diyor. Ukrayna’nın toplam karayolu ağının 170 bin kilometre olduğunu vurgulayan Karaahmetoğlu, “Türkiye’deki toplam yol uzunluğu 70 bin kilometre. Neredeyse 2.5 kat daha uzun bir yolu var. Ukrayna’nın 8 büyük kentinde çalışıyoruz” diye konuşuyor.

Ukrayna ile birlikte Tunus, Moldova, Hırvatistan, Suudi Arabistan, Ekvator Ginesi, Türkmenistan gibi 3 farklı kıtadaki ülkelerde projeler üstlenen Onur Grubu, dünyanın en büyük müteahhitler listesinin vazgeçilmezi.

KÜRESEL MÜTEAHHİTLER LİGİ’NDE 147’NCİ SIRADA

Bu alanda en önemli yayın olan Engineering News Record (ENR) Raporu’na göre Uluslararası Müteahhitler sıralamasında Onur Grubu, 2017 yılında 140, 2018 yılında 147’nci sırada yer aldı. Bu listeye giren 20 büyük Türk şirketinden biri olan Onur Grubu, ayrıca turizmden havacılığa bir çok alanda var. Hilton Dalaman Sarıgerme Resort’un da sahibi olan şirket, özel jet uçuşu yapan Onur Havacılık’ın da sahibi.

KİEV’DEN DEVLET NİŞANI ALDI

4 bin çalışanıyla Ukrayna’daki en büyük Türk işveren olan Onur, inşaat dışında 5 ayrı fabrikada üretim yapıyor.Ayrıca turizm ve tarım sektörlerinde de Ukrayna’da yatırımları var. Modern Ukrayna için bir çok çalışmada imza sahibi olan şirketin kurucusu Onur Çetinceviz, ayrıca Ukrayna Devlet Üstün Hizmet Madalyası sahibi. Özetle Onur gibi şirketlerin iş bitirme başarısı, Türk müteahhitleri için refrans oluyor. Tıpkı Ukrayna'da olduğu gibi...

ZELENSKİY, GENEL SEÇİMLERİ DE ALDI

42 milyonluk nüfusu, 3 bin dolarlık kişi başı geliri olan Ukrayna'da erken genel seçimde, yarıdan fazlası açılan sandıklardan Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in Halkın Hizmetkarı Partisi birinci çıktı. Ukrayna Merkez Seçim Komisyonu’dan açıklanan açıklanan ilk verilere göre, ülke genelinde seçime katılım yüzde 49.84 oldu. Zelenskiy’nin Halkın Hizmetkarı partisi yüzde 42.47 oy ile birinciliği sürdürürken, Rusya yanlısı Yaşam İçin Muhalefet Platformu yüzde 12.92 oy ile ikinci sırada geliyor. Eski Devlet Başkanı Petro Poroşenko’nun partisi Avrupa Dayanışması yüzde 8,60 oy, eski Başbakan Yuliya Timoşenko'nun Anavatan Partisi yüzde 8,02 oy, rock grubu Okean Elzy’nin solisti Svyatoslav Vakarçuk'un partisi Ses ise yüzde 6,36 oy oranı ile yüzde 5 barajını geçti.

KIRIM TATARLARI MECLİS'TE

Eski Devlet Başkanı Poroşenko’nun partisi Avrupa Dayanışması’ndan aday olan Kırım Tatar halkının lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz milletvekili oluyor. Ukrayna medyasına göre nisan ayında devlet başkanlığına seçilen ünlü komedyen Vladimir Zelenskiy'den sonra şimdi de ülkenin kaderini tayin edecek noktaya ülkenin önde gelen rock yıldızlarından biri; Svyatoslav Vakarçuk geldi. Zelenskiy’nin Halkın Hizmetkarı Partisi tek başına iktidar kurmaya yetecek sandalye sayısına ulaşamazsa, koalisyon için en büyük aday, 44 yaşındaki rock yıldızının Ses Partisi olacak. Zelenskiy, resmi olmayan seçim sonuçlarının belli olmasının ardından yaptığı açıklamada, partisinin ünlü rock yıldızı Vakarçuk'un Ses Partisi ile koalisyon hükümeti kurmaya sıcak baktığını söyledi. Eski iktidar mensuplarıyla ortak hükümette yer almayı düşünmediklerini belirten Zelenskiy, "Devlet başkanlığı seçim kampanyasının başında Sayın Vakarçuk'a teklifimizi yapmıştık. Bay Vakarçuk'u memnuniyetle görüşmeye davet ediyoruz" dedi.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar