Kent Arşivi halka açıldı

Çorum’un İskilip ilçesinde tarihi belge, fotoğraf ve yayınlar halka açıldı.

02 Mart 2021 Salı 22:14
Kent Arşivi halka açıldı

Çorum’un İskilip ilçesinde Osmanlı'dan günümüze gelen kültürel miraslar, resmi belgeler, fotoğraflar gazete ve her türlü materyallerden oluşan arşiv odası halka açıldı.

İskilip Belediye Başkanı Ali Sülük’ün talimatıyla, Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığından alınan resmi belge ve fotoğraftan oluşan Osmanlıca ve yakın döneme ait belgelerden oluşan kent arşivini araştırma yapmak isteyen araştırma meraklılarının kullanımına sunuldu.

İskilipli Âlimler Müzesi bünyesinde oluşturulan ve İskilip Konak Odası şeklinde tasarlanan odada, Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığından alınan Osmanlıca belge, yerel ve ulusal gazetenin yanı sıra fotoğraflar da bulunuyor. Osmanlı’da kadıların tuttuğu günlük şeriye sicil, (kaza kadılarının verdikleri kararlar, merkezden gelen emirlerin kayıt edildiği belge) en çok dikkat çeken eserler olurken, yerel ve ulusal gazeteler arşivde bulunuyor. Kentte görev yapan kişilerin fotoğrafları ile binlerce belgeden oluşan arşivin kurulma amacı gelecek kuşaklara bu verilerin aktarılması. İskilip'in yanı sıra Çorum ve Bayat, Uğurludağ, Oğuzlar da yayınlanan gazeteler ile Osmanlı'dan belgelerin bulunduğu arşiv meraklılarını bekliyor.

'HALKIMIZIN KULLANIMINA HAZIR'

Belediye Basın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Atıf Boncuk, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu bilgileri paylaştı; "Kent arşivinde İskilipimizin geçmişten bugüne tüm hatıraları yaşatılması hedefleniyor. Özelikle soyut ve somut olmayan kültür mirasları, belgeler, fotoğraflar, her türlü dijital veya dijital olmayan materyal, bu kent arşivinde arkadaşlar tarafından düzenlendi, programlandı ve halkımıza açık hale getirildi."

Son Güncelleme: 03.03.2021 15:22
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Eller gider Mersin’e biz de durum tersine :) 2021-03-03 18:07:43

Çorum belediyesinin kent Arşivi ne halde bilen duyan varmı..
vizyonsuzluğun vücut bulduğu bir örnek , güzelim kent Arşivi , artık yok.. Hitit medeniyetinin başkenti, sahabeler şehri , yemek yarışmasında Türkiye de sıralama yapan il , Çorum un kent Arşivi , benim evin kömürlüğüyle birçok benzer özelliklere sahip.. yazık , çok yazık