24 Mart 2017 05:14

Kemal Kurkut Ankara katliamından kurtulmuş

Diyarbakır Newrozu’nda polis kurşunuyla öldürülen Kemal Kurkut’un 10 Ekim Ankara katliamından kurtulduğu ortaya çıktı. 

Paylaş

Diyarbakır Newrozu’nun kutlandığı Newroz Parkı’na gelmek isterken, arama noktasında polis tarafından vurularak öldürülen İnönü Üniversitesi Müzik Bölümü öğrencisi Kemal Kurkut’un, 10 Ekim 2015’teki 101 kişinin hayatını kaybettiği Ankara katliamından kurtulduğu ortaya çıktı. Siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarının çağrısıyla ülkenin dört bir yanından gelen binlerce kişinin Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi için Ankara Tren Garı önünde toplandığı grubun içinde yer alan Kurkut, katliama tanık oldu. Üniversiteden arkadaşlarıyla birlikte Ankara’ya giden Kurkut, miting alanında yaşadıkları karşısında büyük bir şoka girdi. Katliamda yaşamını yitirenlerden 11'i Malatya'dan buraya giden CHP Gençlik Kolları grubundandı. 

‘RUHSAL OLARAK ÇÖKTÜ’

Kemal Kurkut’un Ankara katliamı sonrası yaşadıklarını aynı adı taşıyan amcasının oğlu Kemal Kurkut anlattı. Katliam öncesi güler yüzlü, sevecen biri olduğunu söyleyen Kurkut, “10 Ekim’de Kemal de Ankara’ya gitti. Patlama esnasında oradaydı. Fiziksel bir yara almadı, ama ruhsal olarak çöktü. İçine kapanık, donuk, kimseyle konuşmaz oldu” dedi.

‘ÜZERİNE KAN SIÇRAMIŞTI’

Kuzeninin Ankara’da yaşadıklarını unutamadığını belirten Kurkut, “Ankara’dan döndükten sonra ‘Ne oldu?’ dediğimde bize sadece ‘İnsanlar parçalandı, kanları sıçradı’ diyordu. Onun da üzerine kan sıçramıştı. Orada yaşadıklarından çok etkilendi” diye konuştu.

‘SALDIRGAN BİR TUTUMU YOKTU’

“Psikolojisi bozuk genç” diye çıkan haberlere tepki gösteren Kemal Kurkut, “Kimsenin psikolojisi durup dururken bozulmuyor. Bu ülkede insanlar çok acı yaşıyor. Kimse ne yaşadın, ne yaşıyorsun diye sormuyor. Psikolojisi bozuk saldırgan deniyor. Ama Kemal’in saldırgan bir tutumu yoktu. Orada polislerce psikolojik baskı yapıldığını düşünüyorum” diye belirtti.

‘BİR ÖĞRENCİNİN ÇANTASINDAN BAŞKA NE ÇIKAR’

Çantasında bomba olduğu iddialarına da değinen Kurkut, bu iddiaların asılsız olduğunu ve kimsenin inanmadığını söyleyerek, şunları kaydetti: “Biz aile olarak Kemal’in böyle bir şeyi, ne yapacağına ne de söyleyeceğine inanıyoruz. Zaten fotoğraflar da ortada. Böyle olmadığını gösteriyor. Çantasından da kitap ile kıyafet çıkmış. Bir öğrencinin çantasından başka ne çıkar ki?” 

EL ÜSTÜNDE TUTULURDU

Malatya’nın merkez Battalgazi ilçesinde yaşayan 4 çocuklu Kurkut ailesinin en küçük çocukları olan Kemal, küçük yaşta babasını kaybetmiş. Aile tarafından el üstünde tutulmasına rağmen şımarık bir çocuk olmadığını söyleyen kuzeni, “Kemal’in en dikkat çeken özelliği saygılı olmasıydı. Konuşurken yüzümüze bakamaz, utanırdı” diye ekledi. 

BABASININ YANINA DEFNETTİRMEDİLER

Cenazeyi, Malatya Adli Tıp Kurumu’na getirdiklerinde görevlilerin tutumuna ve AK Partili Battalgazi Belediyesi’nin yaptıklarına değinen Kemal Kurkut, “Kemal, babasının yanında kendine mezar yeri yaptırmıştı. Kemal’in bu zamansız vefatı sonrası babasının yanına defnetmek istedik; fakat kimi gerekçelerle izin vermediler. Mezarlığa 20 polis aracı gelmişti. Biz de Kemal’i başka bir mezarlığa defnetmek zorunda kaldık” dedi.

‘BİR TABUTU BİLE BİZE ÇOK GÖRDÜLER’

Cenazeyi mezarlığa götürmek için cenaze aracı vermeyen AK Partili belediyenin, cenazenin yıkanması esnasında da suları kestiğini söyleyen Kurkut, “Biz cenaze aracı bulamadık. Özel cenaze aracı getirdik. O araç şoförü bile cenazenin yıkandığı esnada ‘İşim çıktı’ deyip tabutu da alıp götürdü. Köyden tabut getirerek kendi arabamızla cenazemizi mezarlığa götürdük. Bir tabutu bile bize çok gördüler” diye konuştu.

‘BU YARGISIZ BİR İNFAZDIR’

Defin işlemlerinden sonra ailenin kendi imkanlarıyla önce evlerinde daha sonra da Adıyaman’ın köylerinden gelen çadırı kurarak taziyeleri kabul ettiklerini söyleyen Kurkut, “Bu yargısız bir infazdır. Aile olarak suçlunun bulunmasını istiyoruz” diyor. (DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

Akdeniz’de yaklaşık 200 göçmenin ölümünden endişe ediliyor

SONRAKİ HABER

‘Mahkemen var’ denilerek götürülen tutukludan haber yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa