"Kelâmımı onun diliyle bildiririm"

A -
A +
Muhammed aleyhisselâmın peygamberliğine önceden müjde olan haberler Tevrat’ta da yazılıdır...
 
Şükrullah Rûmî hazretleri Sultan İkinci Murâd Hân zamanında yetişen Osmanlı âlimlerindendir. Bursa’da doğdu. Fâtih Sultan Mehmed Hân zamanında 864 (m. 1459)’da İstanbul’da vefat etti. Behcet-üt-tevârih kitabı meşhurdur. Bu kitabında şunları anlatır:
Muhammed aleyhisselâmın peygamberliğine önceden müjde olan haberlerden biri de şöyledir: Tevrât'ın beşinci sifrinin ikinci cüzünde, Yahudi âlimlerinden yetmiş kişinin doğruluğunda ittifak ettikleri bir âyette, iki yönden Muhammed aleyhisselâmın peygamberliğine delîl vardır. Bu âyetin manâsı şudur:
“Yâ Mûsâ! Muhakkak ki, Benî İsrâîl’in kardeşlerinin oğullarından senin gibi bir peygamber göndereceğim. Kelâmımı onun diliyle bildiririm. O Peygamber emirlerimi kavmine bildirir. Kabul etmeyenlerden elbette intikâm alırım.”
Bundaki delîllerden biri şöyledir: "İsrâîl" Yakûb aleyhisselâmın ismidir. Benî İsrâîl de onun kavminin ismidir. Yakûb aleyhisselâmın babası İshak aleyhisselâmdır. İshak aleyhisselâmın kardeşi ise İsmâîl aleyhisselâmdır. Benî İsrâîl’in kardeşlerinin oğulları, amcalarının oğulları demektir. Mûsâ aleyhisselâmdan sonra İsmâîl aleyhisselâmın soyundan sâdece Muhammed aleyhisselâm peygamber olarak gelmiştir. İkinci yönden ise âyet-i kerîmede geçen “Senin gibi” ifâdesinden maksat, peygamberlik bakımındandır. Bütün vasıflarda değildir. Nitekim Tevrât’ta bu âyetten önce ve sonraki âyetleri bu manayı kuvvetlendirerek, Benî İsrâîl’in kardeşlerinin oğullarından yani İsmâîl aleyhisselâm neslinden gelen peygamberin ülül’azm, din ve kitap sâhibi olduğu bildirilmektedir. Mûsâ aleyhisselâmdan sonra, bu vasıfta sâdece Muhammed aleyhisselâm gelmiştir. Bu yine Nasrânî patriklerinin zannettikleri gibi Mûsâ aleyhisselâmdan sonra gelen din sâhibi peygamber Îsâ aleyhisselâm da değildir. O da İsrâîl oğullarındandır ve din sâhibi değildir. Nitekim İncîl’de Îsâ aleyhisselâmın şöyle dediği yazılıdır. “Ben Mûsânın (aleyhisselâm) dînini değiştirmek için gelmedim, tamamlamak için geldim.”
Yine Tevrat’ta şöyle bildirilmiştir: Yakûb aleyhisselâm kavminin toplanmasını emretti ve onlara âhir zamanda gelecek bir Peygamberden şöyle haber verdi. “Hâkimin hükmü ve râsimin resmi ancak bütün kabîlelerin ve cemâatlerin etrâfında toplanacağı kimsenin gelmesiyle yürürlükten kalkar.”
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.