Kekik ve keven balı hasadı başladı

Kekik ve keven balı hasadı başladı
Gündem 6.08.2020 16:17:00 2777 0

Türkiye'nin en kaliteli kekik ve keven balının üretiminin yapıldığı ilçemizde, Ağustos ayı itibariyle 8 bin kovanda bal hasadı başladı.

Bahar mevsiminde etkili olan yağışlarla yüzü gülen bal üreticileri, verimli bir dönem geçirmenin mutluluğunu yaşıyor.

Ülkemizde, sofraların vazgeçilmezi arasında kokusu ve aromasıyla sıkça tüketilen kekik balı, istenilen seviyede olmasa da geçtiğimiz yıllara oranla üreticilerin yüzünü güldürdü.

Darende’de uzun yıllardır arıcılık yapan Hayati İşcen, gazetemiz muhabirine yaptığı açıklamada, sofralık kekik balı için beklenen rekoltenin üstüne çıkamadıklarını belirterek, tüketicilerin şeker balı almamaları konusunda uyarıda bulundu.

Kekik balının Türkiye’de en fazla üretimi yapılan balların arasında olduğunu vurgulayan İşcen, çam balından sonra en çok satılan balın kekik balı olduğunu ifade etti.

İşcen, "Bu sezon geçtiğimiz yılların en iyi hasadı gerçekleşiyor. Kar yağışının fazla olması bunun en büyük etkenlerinden biri oldu. Kuraklık bu yıl çok fazla yoktu. Poyraz esmesi yaylalarımızda daha fazla çiçeğin olmasına katkı sağladı." dedi.

Kekik balında sağım işleminin tamamlanma aşamasına geldiğini ve yeteri kadar bal olduğunu belirten İşcen, son olarak şunları söyledi;

"Kekik balında verim geçen yıllara göre iyi. Bal üreticilerinin bu durumdan memnun olduğunu biliyoruz. Mevsimin güzel gitmesi nedeniyle kış ölümlerinden kaynaklanan açık kapandı. Bal verimlerimiz en iyinin bir alt seviyesinde gerçekleşti. 1 kovandan 1 teneke, 2 kovandan bir teneke bal alanlar da var. Yağışlar zamanında oldu. Bu yıl arılarda durum çok iyi. Kekik balının kilogramı 75-90 lira arasında gidiyor.”

 


Anahtar Kelimeler: Kekik keven hasadı başladı