Kürtçe Bir Şarkı ve

New York’tan Dersim’e

Bir Yol Hikâyesi

Yönetmenliğini Kazım Öz‘ün üstlendiği, Türkiye, Almanya ve ABD ortak yapımı olan filmin oyuncu kadrosunda, Fusün Demirel, Nik Xelilaj, Levent Özdilek, Haleigh Ciel, Güler Ökten, Ahmet Aslan, Bülent Çolak ve iki yıl önce vefat Tomris İncer‘in olduğu 2015 yılı yapımı Zer filmi sinemalarda.

Zer” Filmi Sinemalarda

Kazım Öz'ün yazıp yönettiği "Zer", babaannesinin ölüm döşeğindeyken kendisine söylediği şarkının izini Dersim'e kadar süren "Jan" adındaki bir gencin hikâyesini anlatıyor.

Zer filmi, New York'ta yaşayan Jan'ın bir şarkıyı aramasının hikâyesi. Jan şarkıyı aradıkça; görkemli bir coğrafya, özgün bir kültür, renkli karakterler ve bir katliamın izleri içinde bulur kendini. Yolculuk, babaannesi Zarife'nin bir ömürlük sırrını da açığa çıkaracaktır.

Yapımcılığını Köz Film ile Newa Film’in üstlendiği filmde, görüntü yönetmenliğini Feza Çaldıran, Eyüp Boz ve Orçun Özkılınç gerçekleştirirken, filmin müziklerine Mustafa Biber imza attı.

Film İçin Notlar

Zer, 1938 Dersim isyanının uzaktan izini süren bir film. Modern bir sinema diliyle New York’ta açılış yapan film Anadolu topraklarına girince yerel karakterlerin önderliğinde bir arayış ve yol hikâyesine dönüşüyor.

Film unutturulan bir dil, bir kimlik üzerinden yanık ve içli bir şarkı tutturduğu için duygusal olarak izleyeni etkisi altına almayı başarıyor.

Filme adını veren Kürtçe halk şarkısı Zer’de âşıkların kavuşamama hikâyesi var. Film bu kavuşamama halini yaşamın içindeki ayrılıklara, kimliklere, saklı ve gizli kalmak zorunda kalmış yaşamlara bağlıyor. Bir arayış ve yol hikâyesi olan Zer, seyirciyi bu yolculuğa katacak bir film. 

Van'da Van Artos Sinamasında izleyicileriyle buluştu...  (vanekspres)

 

Editör: Wan Haber