• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Kazak Türk’ü Şirzat Doğru göçtü MEHMET DEMİRCİ

Kazak Türk’ü Şirzat Doğru göçtü

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 25.06.2018, 00:00

Türkistan çok geniş bir coğrafyadır. En doğuda yer alan Doğu Türkistan halen Çin hakimiyeti altındadır. Batısında Kazakistan yer alır. Türklerin Anayurdu sayılan bu topraklar Çin ve Rus zulmüne uğradı. Oralardaki Kazak halkı yerlerini yurtlarını terk ederek göç etmeye mecbur kaldı. 1949'da doğudan Çinliler, batıdan Ruslar Doğu Türkistan'ı işgale başlayınca Kazaklar batıya doğru yola çıktılar. Kaçan 100 bini aşkın insan arasında on binlercesi Taklamakan Çölü'nde hayatını kaybetti.

Göç kafilesindekilerden biri 1935 doğumlu Şirzat Doğru ve ailesidir. Himalayalar'ı aştıktan sonra Hindistan'da iki yıl kalan Şirzat Bey ve onlarla hareket edenler, bin bir sıkıntı çekerek 1954'te Türkiye'ye geldi, Salihli'ye yerleştirildiler. Şirzat Bey, İzmir'de bir süre otellerde tercümanlık yaptı, dil biliyordu. Ardından NATO'da sivil memur olarak çalıştı. Bu sırada eğitim amaçlı olarak ABD'ye, ve Almanya'ya gönderildi. NATO'da 23 yıl çalışan Şirzat Doğru, kendi işini kurmaya karar verdi.

Bir süre dericilik yaptı, biraz para kazanınca İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde Nif Dağı eteklerindeki 300 dönümlük araziyi alıp 1988'de Kazak Vadisi'nin temelini attı.

İzmir-Ankara yolunda Kemalpaşa sapağından ilçeye girilir. Kemalpaşa çıkışında sağda yer alan Kemalpaşa-Torbalı yoluna geçilir. Çinili Köy'den sonra sağ kolda Alaş-Kımız Çiftliği levhası konukları karşılar.

OTAĞ

Şirzat Doğu, Altay Dağları'ndakine benzer betonarme bir otağ inşa etti. Otağın dekorasyonu da, Doğu Türkistan'dan gelen bir Kazak Türkü tarafından yapıldı. Bina altı köşeli kubbeli çatıdan oluşur. Kubbelerin her biri bir Türk boyunu temsil eder. Kazak-Kırgız-Uygur-Türkmen-Tatar-Özbek. Sanki "Alaş Kımız Çiftliği"nde, küçük tarihi bir Türk yurdu kurulmuş gibidir. Şirzat Doğru Beğ, dini, milli ve ilmi düşünce sahibi olarak çalışmış bir Kazak Türk'ü işadamı idi. "Türkistan'a Doğru" adlı bir hatıra kitabı vardır.

Kazakistan Türkleri'nin yerel özelliklerine göre düzenlenmiş Otağın içinde. Kazak kıyafetleri içindeki personel tarafından, yöresel el sanatı ürünlerinin tanıtımı ve satışı yapılmaktadır.

Çiftlikte geleneksel Orta Asya mutfağı yemeklerinin servis edildiği bir lokantada var. Kazak, Özbek ve Kırgız Türkleri mutfağından seçme yemekler bulmak mümkündür.

ATLAR

Atlar, Kazak Vadisi'nin olmazsa olmazlarındandır. Kımız Çiftliği'nin ziyaretçileri, ücreti karşılığı, isterlerse at binebilme imkanına da sahiptir. At binmekten ürken ziyaretçiler ise; binlerce gelincik, papatya ve çeşitli çiçeklerle, yemyeşil çim ve ağaçlarla bezeli orman içerisinde, doğa yürüyüşleri yapabilmektedirler.

Kımız: Kısrak sütünün fermente edilmesiyle elde edilen geleneksel Türk içeceğidir. Orta Asya bozkırlarında yaşayan Kazak, Başkırt, Moğol, Kırgız, Yakut ve Özbek halkları arasında yaygındır. Çiftlikte kımız üretimi de yapılmaktadır.

Şirzat Beğ Cuma günü 84 yaşında vefat etti. Bugün saat 10.00-11.00 arasında İzmir Kemalpaşa Kımız Çiftliğinde Otag'da son ziyaret yapılacak.

Cenaze namazı Balçova Yeşil Camide öğleyin kılınacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA