YAZARLAR

Kaza 'geliyorum' dedi: Russell Westbrook

Russell Westbrook kimdir? Russell Westbrook, Oklahoma City Thunder'ın “süper atlet” oyun kurucusudur. Oklahoma City için ne yapmıştır? Hiçbir başarısı olmadığı gibi bir çok yıldızın da kaçıp gitmesine neden olmuş bir oyuncudur. Topu domine eden, topla çok oynayan, hiçbir oyun sistemine adapte olamayan, süper atlet olmasının dışında hiçbir özelliği olmayan bir NBA oyuncusudur Russell Westbrook.

NBA'de bu yaz gerçekten sular hiç durulmuyor. Böylesine hareketli bir takas ve transfer dönemini uzun zamandır hatırlamıyorum NBA'de. Yıldızlar konferans değiştiriyor, gitmez denilen adamlar gidiyor, sağ gösterip sol vuranlar ve daha nice olaylar. Houston Rockets bence bu geçtiğimiz sezon esasında Golden State Warriors ile Batı Konferansı Yarıfinalleri'nde erken final oynamıştır. Herkes şehirlerine çok büyük yıldızları uçakla indirirken Rockets yönetiminin de eli armut toplamadı ve son yılların en sansasyonel takaslarından birine imza attılar. Evet, Russell Westbrook artık Houston Rockets forması giyecek. “Kaza, 'geliyorum' demez” derler ama bu sefer dedi.

Houston Rockets yönetimi aslında çok büyük işlere imza atmıştır baktığınızda. Hakeem Olajuwon ile Clyde Drexler'ı bir araya getirdiler ve 90'larda iki şampiyonluk kazandılar. Hani şu Michael Jordan'ın basketbolu 2 yıl bıraktığı sezonlar. Daha sonra bu takıma Charles Barkley gibi çok önemli bir oyuncu ile Scottie Pippen'ı kattılar ama bu sefer şampiyonluğa ulaşamadılar. 2000'li yılların başında ligin en muazzam, ofansif 3 kısasından biri olan Tracy McGrady'i takımına getirdiler. Yanlış anlaşılmasın o yıllarda ligde Kobe Bryant ve Allen Iverson ortalığı yakıp yıkıyorken, Tracy McGrady belki en iyi hücum oyuncusuydu. Belki de bugünün Kevin Durant'i pozisyonunda. Oyun olarak veya stil olarak değil tabii ki. Bu hamle çok büyük bir olay oldu o dönem ama ne yazık ki Tracy McGrady'nin sağlık durumu, özellikle sırt problemleri onu çıtasını yükselttiği seviyede kalmasına engel oldu. Houston da tabii ki bir başarı göremedi. Yao Ming vardı o yıllarda ama onun da sağlık sorunları vardı. Keza basketbolu erken bırakmak zorunda kaldı. Son olarak da şimdi James Harden. Ligin en iyi hücum oyuncusu olarak lanse ediliyor ve belki de geçtiğimiz sezonun “gerçek MVP”siydi.

Açma germemiz bittiyse artık girelim konuya. Russell Westbrook kimdir? Russell Westbrook, Oklahoma City Thunder'ın “süper atlet” oyun kurucusudur. Oklahoma City için ne yapmıştır? Hiçbir başarısı olmadığı gibi bir çok yıldızın da kaçıp gitmesine neden olmuş bir oyuncudur. James Harden, yıllar evvel neden gönderildi Thunder'dan? Kevin Durant neden kaçıp gitti? Ya düşüşte olan Carmelo Anthony'in bile hayatı kaydı. En son olarak da Paul George çekip gitti. Topu domine eden, topla çok oynayan, hiçbir oyun sistemine adapte olamayan, süper atlet olmasının dışında hiçbir özelliği olmayan bir NBA oyuncusudur Russell Westbrook.

Hatta daha ileri gidiyorum ve iddia ediyorum; Russell Westbrook, basketbolcu falan değildir. Russell Westbrook, süper bir atlettir. Süper atlet olmasının dışında basketbol adına ne yapabiliyor? Açık alanda yakalayıp smaçla bitirdiği pozisyonların dışında? Basketbolda sete dönüldü mü, işte o zaman gerçek oyuncular ortaya çıkar. Oyun oynayabilen, oyunu bilen, pozisyon bilen... İşte o zaman fundamental olarak hangi seviyede olduğun anlaşılır. Şutu yok, hareketli şutu zaten yok, şut menzili zayıf, 3 sayı atış tehdidi yok, faul çizgisinde iyi değil, hadi faul çizgisinde LeBron James'den daha iyi olduğu için bari o konuda hakkını teslim edelim. LeBron James kadar kötü değil. Arkadaşlar serbest atış deyip geçmeyin. LeBron James, bugün yüzde 10-15 daha iyi serbest atış atıyor olsa 2 veya 3 fazla şampiyonluk yüzüğü olurdu.

Houston Rockets yönetiminin amacını da anlamış değilim. İnadına gidip bir 'iceberg'e çarpmanın mantığı nedir? Rockets yıldızı James Harden, zaten topu domine eden, topla çok oynayan bir oyuncu. Şimdi bu tür bir düzende oynayan bir takıma bir “top canavarı”nı getirmek nedir? Nasıl olacak bu iş? Rockets, kadrosuna katması gereken oyuncu tipi Klat Thompson gibi biri olması gerekiyordu. Parçaları tamamlama stratejisine gidilmesi gerekiyordu. Eski NBA basketbol düzeni artık kalmadı. Yıllar önce bitti o işler. Yıldızları getirelim, şampiyon olalım. Yok yahu? İnsanların çözemediği bir detay var. Golden State Warriors, ligi 5 sene boyunca domine ederken yıldızlarından dolayı domine etmedi. Bir kadro mühendisliği vardı. Orada Klay Thompson ve Draymond Green diye iki adam vardı. Keza Kevin Durant, San Francisco'ya uçakla inmeden evvel Golden State ligi forse ediyordu. Konuya dönmek gerekirse, Houston Rockets'ın böyle bir kadro mühendisliği yok. Bir de şimdi “isolation” oynanan bir yapıya Westbrook gibi oyuncu getirdiğinizde saha içi ve saha dışında “kaos ve drama” üretmekten başka bir sonuç yaratmayacak.

Russell Westbrook açısından bakın bir de konuya. Daha da vahim bir tablo var. Thunder takımı seninle devam etmek adına, yani seni seçerek Harden'ı göndermişti. Şimdi sen ise senin için gönderilen oyuncunun takımına yardımcı olarak gidiyorsun. O da sözde. Resim gerçekten çok enteresan. NBA basketbol kültürü gerçekten çok tuhaflaştı son yıllarda.

Ya bir de Türkiye'de ve dünyada bu işi pompalayan, gazlayan NBA yorumcuları görüyorum. Ya kardeşim anlattığınız şey hakkında biraz fikir sahibi olun. NBA tarihinden bugüne bunun örneklerini bir hatırlayın. Sırf Instagram veya Twitter'da takipçilere goygoy yapacaksınız diye, birkaç bin fazla takipçi kazanacaksınız diye palavradan basketbol incileri saçmayın etrafa.

Çok açık konuşuyorum; bu sezon Houston Rockets için çok büyük bir hayal kırıklığı ile sonlanacak. Önümüzdeki sezon sonu bakın görün medyada yer alacak gündem şöyle olacak; “James Harden, takasını istedi”, “Russell Westbrook şimdi hangi takıma gidiyor?” gibi bir ortam oluşacak. Houston şehrine ve taraftarlarına çok geçmiş olsun. Koskoca NASA'sıyla ve roketiyle adını almış bu şehrin takımı daha akılcı hareket etmesi gerekirdi.


Ara Gözbek Kimdir?

Yayın hayatına 2005'te üniversite radyosu CIU FM'de başlayan Ara Gözbek aralıksız üç sene İngilizce ve Türkçe yayınlarla canlı radyo programı hazırladı ve sundu. 2005'te CNN Türk'te Frekans programında yapım asistanı ve muhabir olarak görev aldı. Gazeteciliğe ilk olarak 2006'da BirGün gazetesinde adım attı. BirGün'de Pazar eki ve spor bölümlerinde 400'den fazla makale yayınladı, ardından Türkiye'nin en çok takip edilen spor haber sitesi sporx.com yazarlığa devam etti. 2007 yazında staj yaptığı TRT'de “NBA Europe Live” adı altında NBA'in uluslararası projesinde TRT'yi NBA muhabiri olarak temsil etti. SporX TV'de “NBA ARA'SI” programını yaptı. Bunların dışında Taraf gazetesi, tempo24.com.tr ve birçok sitede makaleleri ve haberleri yayınlandı. Döneminde çok popüler bir radyo olan Metro FM'de pek çok programa konuk ve yorumcu olarak katıldı. sokaksesi.com sitesinin ve Android ile Apple'larda uygulaması da olan Sokak Sesi Radyosu'nu kurup burada uzun bir süre “underground” radyo yayınları yaptı. Halen Gazete Duvar'da yazmaktadır.