"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kayser Wilhelm hacc yolunda (11 Ekim - 26 Kasım 1898)

Şükrü BULUT
21 Şubat 2020, Cuma
ŞAM-I ŞERİF BERLİN HATTI -IV-

Prusya Kralı II. Wilhelm’in şahsından ziyade, temsil ettiği millet ve coğrafyanın, çalışmamız çerçevesinde bahis mevzuu olduğunu, okuyucularımız biliyorlar. Meşrûtî krallığa ihtilâlsiz, kansız ve medenice geçiş yapan Alman milletinin ve coğrafyasının İslâm ile alâkasını ve halklarının sevgisinden kısaca bahsetmiştik. İmparator Wilhelm II; inançları, siyasî duruşu, İslâm ve bilhassa Osmanlı’ya olan muhabbeti ile çizimine çalıştığımız resmi tamamlayacağından, önemsiyoruz.

Taç giyip kılıç kuşanışından bir sene sonra Osmanlı başşehri İstanbul’a 11 Ekim 1898’de başladığı seyahat, genç Sultan ile olan sıcak münasebeti ve devletler bazındaki iş birlikleri; bilhassa İngilizlerin başını çektiği diğer büyük devletlerce ölümcül hasta ilân edilen Osmanlı’ya arka çıkması; Kayser’in ilgi ve alâkasının yalnızca siyasî formata hapsedilemeyeceğini gösteriyor. Bu siyasetin İmparator’un kendi inisiyatifi olmadığını, belki 1878’de Osmanlı-Rus Savaşı’nın barış görüşmelerini Berlin’e alarak Devlet-i Aliye’nin yardımına koşan Bismarck’ın siyasî düşüncesinin devamı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. İmparator’un bu ilk seyahatini, araştırmacı gençlere bırakırken; daha çok manevî boyutuyla ortaya gelen ikinci seyahati üzerinde duracağız. Yani İmparatorun hacc niyetiyle Berlin’den İstanbul üzeri Kudüs-ü Şerife ziyarete gittiği 1898 seyahati üzerinde kısaca duracağız.

Hz. İsa (as) ve diğer peygamberlerin yurdunda bir Protestan kilisesi inşa, o mübarek beldeyi ziyaret ve nihayet söz konusu kilisenin açılışını gerçekleştirmek niyetiyle Berlin’den yola çıkan II. Wilhelm ve beraberindeki heyet İstanbul’da kısa bir dinlenmeden sonra Hayfa Limanı’ndan karaya çıkarlar. Önce Yafa ve daha sonra Kudüs’e ulaşırlar. Tarih kitaplarında çokça detaylandırılmış bu önemli seyahati kısaca anlatıp; Berlin-Şam irtibat ve hattı noktasındaki esas meseleye gelmek istiyoruz. Tamamen manevî ve dinî duygularla örülü bu seyahati kral her ne kadar bütün Avrupa Kiliseleri’ni temsil etse de, esas renginin Protestan olduğunu söylemeyi gerekli görmüyorum.

Bu gezisiyle Protestan ahalinin kuvvetini arkasına alma niyeti de olabilir, Kral’da… Nitekim İngiltere, Fransa, Amerika ve Almanya’da sanayi devriminin bütün renkleriyle ve unsurlarıyla cemiyete hâkim olduğu zamanlardır. Ziraatla uğraşan insanların şehirlere hücum ettiği bu süreçte şehirlerin nüfusu yüzde elli sekiz oranında artarak sosyal kargaşanın, devletin sosyal vazifeye yetersizliğin ve bu sınıf çatışmasından materyalist, sosyalist ve komünistlerin tam da istifadeye çalıştığı kıvama gelecektir. Haçlı seferi sırasında Kudüs’ü ziyaret etmiş Staufer Frederic’ten sonra ikinci Romalı hacı sayılan Kayser Wilhelm ile eşi Agusta Victoria’yı Sultan adına karşılayan Tevfik Hamdi ve eşi Emine Naciye Tevfik’ten medihle bahseden Alman tarihçileri; Emine Tevfik’in Kayser’in portresini tuvale yansıtan eserinin Beşiktaş Deniz Müzesi’nde bulunduğunu da unutmamışlar.

Kudüs’te bütün Hıristiyan gurupları kabul eden Wilhelm’in huzura gelen Siyonist Theodore Herzel’i de kabul ettiğini ve onun Yahudiler için toprak isteğine karşı çıktığını belirtiyorlar. Betlehem Kilisesi’nin önündeki konuşmasında; Hıristiyanların aralarındaki tartışma ve kavgalara son vermelerini ve Müslümanlara iyi örnek teşkil etmelerini tavsiyesi de burada dikkatimizi çekecektir. Dönüş yolunda Beyrut üzerinden demiryolu ile Şam-ı Şerif’e geçen Wilhelm’in hem Emevi Camii’ni, hem Hz. Yahya Kilisesi’ni ve diğer önemli noktaları ziyaretinin önüne geçen bir başka ziyaret vardır: Sultan Selâhaddin’in Türbesi. Ve mezarı başında bir Avrupa adına hem Selâhaddin’e, hem Osmanlı’ya ve hem de İslâm Âlemine verdiği dostluk ve ittifak sözüdür. Avrupa’nın Osmanlı’ya hasta adam muamelesi yaptığı ve izole etmeye çalıştığı Devlet-i Aliye’ye ittifak ve dostluk sözünü, Sultan Abdülhamit bir levhaya işlettirip kabrin bir köşesine asacaktır. Bu sözün, Bediüzzaman’ın Talebelerine İkinci Dünya Savaşı’nın halini tasvir sadedinde gönderdiği mektubunda ifade ettiği bir cümleyi de tedai ettirdiğini okuyanlar bilirler.

”Resmî ilânıyla, “Allah’a istinad edip dinsizliği kaldıracağım, İslâmiyet’i ve İslâmları himaye edeceğim” diyen bir hükümet yüz milyon küsur iken,….” (Kastamonu Lâhikası, s. 54)

Wilhelm’in burada ilân ettiği hakikatin şahsından ziyade temsil ettiği misyonu, tevhide yaklaşmış ve bir kısmı kurtuluşu bulmuş Kuzeylileri ve ayrışmakta olan Avrupa’nın birinci kısmını alâkadar eden bir nokta olduğunu tekrar belirtmekte fayda vardır. Ahir zaman tarihinin en önemli iki ucu olan Şam-ı Şerif ile Berlin arasındaki hattı çizmemize yardımcı olan Kayser’e takdirlerimizi sunmakla birlikte; Peygamberimizin (asm)verdiği haberlerden, bin dört yüz küsûrdur meydana gelen hadiselerden ve içinde bizatihi yaşadığımız felâketli olaylardan hareketle diyoruz ki; bu ziyaret yüzlerce unsurdan sadece bir unsurdur, Şam-ı Şerif için. Resmî olarak iki Avrupa’nın ayrışma tarihi veya bin küsûr seneden beridir İslâm’a hasım olmuş bir Avrupa’nın tarziyesi de anlaşılabilinir, Wilhelm’in Şam-ı Şerif ziyareti.

Okunma Sayısı: 2242
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • burhan

    2.3.2020 00:28:03

    sevgili hocam tarih tekrar tekerrür ederse müslümanlarla almanlar tekrardan ittifak kurarsa umidimiz odurki tekrardan bir öze dönüş fıtrata dönüş olur.

  • İ.Seyda

    22.2.2020 09:59:30

    Bediüzzaman’ın Talebelerine İkinci Dünya Savaşı’nın halini tasvir sadedinde gönderdiği mektubunda ifade ettiği bir cümleyi anlama gayreti olarak da kabul edebiliriz bu bölümü. Muallak olan konuların açılması temennisiyle. ”Resmî ilânıyla, “Allah’a istinad edip dinsizliği kaldıracağım, İslâmiyet’i ve İslâmları himaye edeceğim” diyen bir hükümet yüz milyon küsur iken,….” (Kastamonu Lâhikası, s. 54)

  • Osman

    21.2.2020 23:18:41

    Osman lı nın son dönemi ve o dönemin avrupa ve dünya nın durumu farklı bir bakış la incelenmeli Saklanan çok gerçek ler var insanlık Kandırılıyor netice birinci dünya savaşı

  • Ali Tam

    21.2.2020 22:58:10

    Bahtiyar Alman Milleti BRD ve DDR in tekrar birleşmesi ile bu milletin demokrasi ve sulhu esas edindiginin kuvvetli bir delilidir. Sair milletler Almanlarin hilafina bölük pörçük oldular. işte Yugoslavya, işte Çekoslovakya, işte SSCB. Ikinci Dünya Savasinda Münih te köşkleri mühim kararların karargahı olmuş köşkü ün sakinlerinin hasbel Kader asıl ve köklü bir ailenin koskunun zemin katında ikamet ettik. 80 küsur yaşındaki ailenin büyüğü beni genç bir talebe olarak hep saygıyla karşıladı. Bir gün benden bürosunun kağıt çöpünü atmami rica etti. Çöp dediği musveddelerden oluşan bir demet hatırlattı ve birinci dünya savaşı na ait ailenin hatıratıni içeriyordu. Osmanlı yi öven bu hatırat beni çok etkiledi ve şahsi ilkelerimin percinlenmesine vesile olmuştu.

  • Şevket PAksoy

    21.2.2020 18:29:56

    Çok istifade ettim ve yeni yeni şeyler öğrendim yazınızdan.. Rabbim kaleminize kuvvet versin. Selam ve dualarımla...

  • Ahmet Danışmaz

    21.2.2020 11:44:22

    İnşallah Almanlar yine o mana ve misyona dönerler. Buna islam aleminin çok ihtiyacı var

  • Nura

    21.2.2020 11:37:42

    Avrupa ayrışmasının somut bir işareti olarak, Roma adına Wilhelmin İslam Aleminden özür dilemesi bu çalışmada ortaya çıkıyor. Tebrikler.

  • Mehmet Said

    21.2.2020 11:30:02

    Birinci Dünya savaşına gelirken, safların belirgin hale geldiğini gösteren yazınız, Osmanlı-Alman ittifakının temel taşlarını da gösteriyor.

  • Eren

    21.2.2020 11:19:17

    Tarihin yeniden karılıp derleniş duygusu yaşatan bu makalenin devamını bekliyorum. Aklınıza ve ellerinize sağlık..

  • Hüseyin

    21.2.2020 10:25:03

    Şam-ı Şerif ile Berlin hattı sathında kültürler vardı, dinler vardı, siyasi ve iktisadi diyaloglar vardı.Bu hat haddi zatında ingilizin klasik böl parçala yönet siyasetine,sömürgeciliğine de engeldi.Şam-ı Şerif ile Berlin hattı düştükten sonra osmanlı düştü.Osmanlı düştükten sonra Berlin bir yana Şam bir yana düştü...

  • Hayati

    21.2.2020 01:07:05

    Merak ettiğimiz harita peyderpey ortaya çıkıyor. Almanların sionizme taraf olmamaları. Onları tarih boyunca mahkum etmiş.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı