Kaynanalar, Perihan Abla, Bizimkiler’den günümüze; Diziler…
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler

Kaynanalar, Perihan Abla, Bizimkiler’den günümüze; Diziler…

Facebook'ta paylaş
29/12/2019 , 13:31:47

Sihirli kutu; yaşantımıza girmesiyle birlikte bireysel ve toplumsal tutumlarımızı, değerlerimizi, normlarımızı etkileşmiştir zamanla. Bizim gibi az okuyup az araştıran, zamanının önemli bölümünü ekran başında geçiren toplumlarda ekranın gücü daha fazla hissedilmektedir.

 

İlk zamanlarda yayınlanan yerli yapım diziler; toplumsal yaşantımızdan çıkan, bize has tipleme ve karakterleri yansıtan öğeleriyle bize bizi anlatırdı.

 

Tüketim toplumuna dönüşme sürecimizde bu dizilerdeki maddi ve manevi unsurlar da giderek değişti.

Sizi 70’ li yıllara götürüp  Nöri Kantar (Tekin Akmansoy), Nöriye Kantar, Döndü, Tijen desem!  ‘Nöriye.. Dadlım, gıymatlım’ desem hatta!

Aklınıza hangi dizi gelir?

Hep bir ağızdan hiç düşünmeden ‘Kaynanalar’ dediğinizi duyar gibiyim.

 

Köyden şehre göçün alabildiğince arttığı yıllar olan 70’lerde toplum, iç göçün getirdiği zorluk ve çatışmaları yaşamaktaydı. İstanbul ise bu durumdan etkilenen şehirlerin başında gelmekteydi.

 

Kaynanalar dizisinde, Kantar Ailesi işlerini büyütmek için Anadolu’dan İstanbul’a göç etmiştir.

Dünürleri Hakmen Ailesi ise şehirlidir! Dizi bu iki farklı aile yapısının çatışmasını mizahi bir dille ekrana getirmiştir. Çatışma; hoşgörü, kabullenme, sevgi ve saygı kapsamında aşılmaktaydı. Bu insani yaklaşımların topluma yansıması da olumluydu elbette.

 

80’ler, şehirlerde mahalle yaşantısının hakim olduğu yıllardı. “Perihan Abla” dizisiyle mahallenin günlük sıradan yaşamları taşındı ekrana. Artık küçük büyük herkesin dostuydu Perihan Abla!

Toplum yaşantımızın temelini oluşturan mahalle kültürünü çok güzel yansıttılar ekrana. Yaşantımıza ayna tutup bize bizi anlattılar.

 

Perihan Abla (Perran Kutman), Şakir’i (Şevket Altuğ), Şöför İsmet’i (Ercan Yazgan), Meraklı Melahat’ı (Tuluğ Çizgen), kasabı, manavı, bakkalı, berberi, çaycısı  ile  orta halli bir mahalleyi anlatan,  herkesin kendinden bir şeyler bulduğu şiddetten, kavgada, entrikadan uzak ,sevgi dilinin hakim  olduğu, her hafta merakla beklenen   ve   yıllarca ekranlarda kalan bir dizi oldu.

 

Kentleşme ile birlikte mahalle yaşantısından apartman yaşantısına geçmeye başladığımız yıllardı doksanların başları. Bu toplumsal gerçeklik  “Bizimkiler” dizisi ile televizyona aktarıldı.

 

Bizimkilerdizisi, aynı apartmanda yaşayan farklı aile yapılarını , aralarındaki ilişkileri konu edinmişti. Apartman  ve şehir yaşantısı  ile yeni yeni  ortaya çıkan   kapıcı, sekreter, yönetici , pazarlamacı, bakıcı, odacı gibi meslekler de bu diziyle  tanıştı ekranla.

 

Şükrü(Erdal Özyağcılar), Şevket (Cihat Tamer ), Nazan Hanım (Ayşe Kökçü), Yönetici Sabri (Mehmet Yazgan), Kapıcı Cafer (Ercan Yazgan), Katil (Aykut Oray) Sarhoş / Baykuş (Uğurtan Sayıner), Halil Pazarlama (Oktay Sözbir), Sekreter (Buket Dereoğlu), Odacı (Hikmet Karagöz), Alman Gelin Ulrike (Güzin Çorağan),                    Davut Usta (Selçuk Uluergüven), Şair Cenap (Rutkay Aziz), Muhasebe Müdürü (Erdinç Dinçer) gibi bir çok karakter bir apartmanda hayat bulmuştu.

Replikleri bugün bile hatıralarımızda tazeliğini korumaktadır.

 

Yönetici Sabri “Şimdi tutuyorum zaptı”,

Katil  “Vatandaşa cart curt yok”, 

Cemil  “Ne birası meyve suyu Sevim”, “Sevim koş koş…

 

Yaşam şekilleri, görgüleri, eğitimleri meslekleri, anlayışları birbirinden çok  farklı  olan bu karakterler her şeye rağmen birbirleriyle selamlaşır,  bayramları  beraber kutlar, acılarını paylaşır, komşuluk hukuklarına riayet eder, birbirlerine hoşgörü  ile yaklaşırlardı. Örnek tutum ve davranışları topluma da sirayet ederdi.

Kaynanalar, Perihan Abla, Bizimkiler gibi yerli diziler insan hayatındaki olan olayları, topluma yabancı olmayan değerleri  içerirdi. Kısmen de olsa toplum dizilerin kimliklerini belirleyebiliyordu.

 

Günümüzde ise bu akış tersine döndü. Dizilerin kimlikleri toplumu etkiler hale geldi.

 

2000’li yıllarda sosyo-ekonomik değişimler, farklılaşmalar gelişen teknoloji, artan medya etkisi ve şehirleşmeyle birlikte dizilerin  de  konu, mekan, karakter,olay-zaman örgüleri değişti.

 

Mekan;

Mahalleden, apartmandan, hanlardan, taşralardan lüks villalara, modern sitelere, rezidanslara, ofislere;

 

Konu

Sade yaşamlardan entrikalı, hukuksuzluğa, sadakatsizliğe, şiddete dayanan olay örgülerine;

 

Karakterler;

Mafya babalarına, racon kesen tiplere, işadamlarına, hep karizmatik denilen tiplere, kadın mankenlere  yöneldi!

 

Toplumun büyük bir çoğunluğu ise;

Ulaşamadıkları, bulamadıkları bu lüks yaşamı, heyecanı, zenginliği, statüyü, gücü yeni dizilerin kurgularında bulmaya, ekranda izlemeye, sık sık gördükçe de özenmeye,  içselleştirmeye, benimsemeye başladı.

 

TV kanalları izlenme oranını artırmak, korumak için toplumum beğenisini kazanan yeni kimlikli dizilerin tekrarı yoluna gitti!

 

Yeni dizilerle beraber sadakatsizlik, şiddet, suç, entrika, yalancılık, vefasızlık, hukuksuzluk, acımazsızlık, gibi insani olmayan değerler doğal karşılanabilir bir hale geldi.

 

Dizi kimlikleri üzerinden topluma bakıp,  zamanla değişeme uğrayan yerli dizilerin, kadrajımdan fotoğrafını çekmeye gayret ettim.

 

Gün olur, döner devran; değişir zamanın ruhu.

 

Belki şehre bir film gelir,

İklim değişir Akdeniz olur,

Hadi gülümse…

 

Esen kalınız…

 

 

 

 

 

 

 

 

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz ?


Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
27/03/2024 , 12:57:25
AKTÜEL
26/03/2024 , 20:36:37
SİYASET
26/03/2024 , 20:20:08
SİYASET
25/03/2024 , 12:37:57
SİYASET
25/03/2024 , 12:27:09
SİYASET
25/03/2024 , 11:44:19
SİYASET
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin