Kayıtlı Kadın Girişimciliğinin ve Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi (Women Up)

Kadınlarda kayıt dışı istihdam oranının yüksek olması ve diğer ülkelere oranla son sıralarda yer alması nedenleri ile girişimci kadınları desteklemek, rekabete daha dayanıklı hale getirmek ve Türkiye’yi girişimci kadın ve istihdam edilen kadın açısından daha iyi seviyelere çıkarmak için “Kayıtlı Kadın Girişimciliğinin ve Kayıtlı Kadın İstihdamının Artırılması ve Sürdürülmesi Projesi” (WOMEN-UP) oluşturulmuştur. Proje imzaları 05/03/2020’de atılmış ancak Covid 19 tedbirleri kapsamında ertelenmişti. Yaklaşık 30 milyon Avroluk Projenin önümüzdeki süreçte başlaması planlanmaktadır.

Toplam 32 ay sürecek ve 7 ilde (Ankara, İstanbul, Kahramanmaraş, Denizli, Aydın, Samsun, Şanlıurfa) uygulanacak olan proje kapsamında kadın girişimcilere ait küçük ölçekli ve genç işletmelerde kadın istihdamının desteklenmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamdaki 4.000 kadın işveren ve bu işletmelerin işe aldığı 4.000 kadın işçi projeden fayda sağlayacaktır. Bu kişilere en fazla 20 ay boyunca her ay net asgari ücret tutarında mali destek sağlanacaktır.

KAYITLI İSTİHDAMIN DESTEKLENMESİ PROJESİ (KİDEP)

Kayıt dışı istihdamın önlenmesi konusunda yürütülen proje çalışmalarından bir yenisi Kayıtlı İstihdamın Desteklenmesi Projesi (KİDEP) 2017 yılında hayata geçirilmiştir. Söz konusu projenin ortaklaşa yürüteceğimiz din görevlilerine yönelik faaliyetler için Diyanet İşleri Başkanlığı; ilkokul, ortaokul ve lise faaliyetleri için Milli Eğitim Bakanlığı ve Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü; esnaflara yönelik faaliyetler için Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu ile temsili iş birliği protokolü imzalanmıştır.

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından desteklenen ve 15 milyon Avroluk bütçesi bulunan bu proje ile kayıtlı istihdamın teşviki alanında görev yapan başta Sosyal Güvenlik Kurumu olmak üzere, tüm ilgili kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının kapasitelerinin desteklenmesi ve hibeler vasıtasıyla yerelde kayıt dışı istihdam sorunun çözümünde yenilikçi yaklaşımların ve sosyal diyalogun desteklenmesi amaçlanmaktadır.