Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin, ATSO’nun Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda kent ve ülke gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Eylül ayı içerisinde Antalya’da Türk-Arap Ticaret Odaları Birliği toplantısını gerçekleştirdiklerini hatırlatan Çetin, “Odalar ve Borsalar Birliğimiz bu tür uluslararası organizasyonlarla ticaret diplomasisi yapmaktır. Siyasi ilişkilerimizin çok iyi olmadığı bazı ülkelerle ilişkilerimiz ticaret diplomasisi sayesinde devam etmektedir.  Mısır, Ürdün, Irak, Katar, Cezayir, Körfez Ülkelerinden Ticaret ve Sanayi Odaları Birliklerinin Başkanları bu vesileyle Odamıza geldiler. Arap ülkeleri Türkiye’nin ihracatında, müteahhitlik hizmetlerinde, turizmde, konut satışlarımızda önemli bir pay almaktadırlar. Bu nedenle odamızda yaptığımız toplantıda bu ülkelerle ilişkileri güçlendirmeyi konuştuk. Biz zaten URGE gruplarımızda bazı ülkeleri hedef almıştık, bu çalışmaları yoğunlaştıracağız. Turizmde Antalya Arap ülkeleri için çok çekici olmayabilir, fakat Isparta, Burdur, Korkuteli, Elmalı gibi bölgelerimizde turizmde de ortak adımlar atılabilir” dedi. 


ŞENLİK AMACINA ULAŞTI

Yine eylül ayı içerisinde kent merkezinde şenlik düzenlediklerini hatırlatan Çetin, “Kent merkezimizde sosyal ve kültürel hayatı canlı tutmak, günlük hayatı eğlenceli hale getirmek turizm ve ticaret için gereklidir. Bu konuyu yıllarca konuşup durduk. Bu yıl nasıl Saklıkent’te Beyazdan Maviye etkinliğiyle bir adım attıysak, bu şenlikle de bir adım attık. İlk deneyim olmasına rağmen çok güzel geri dönüşler aldığımızı görüyoruz. Özellikle kortejler çok ilgi gördü. Gelecek yıl turizmcilerimiz de katkı verecekler, belediyelerimizle birlikte kapsamını genişleterek devam edeceğiz. Hatta ilçelerimize ve kent merkezinde ticaretin yoğun olduğu noktalara yayabiliriz. Bugünlerde Kepez ve Muratpaşa belediyelerinin de festivalleri var. Bunları ortak bir programla mümkün olduğu kadar devamlı hale getirmeliyiz. Özellikle milli ve dini bayramlarda ve yılbaşında da etkinlikler olmalıdır” diye konuştu. 


YILBAŞI HAZIRLIKLARI BAŞLASIN

Yılbaşına 3 ay kaldığını hatırlatan ATSO Başkanı Çetin, şöyle konuştu: “Bu yıl da Aralık ayında yılbaşı ışıklandırmasını konuşmaya başlamayalım, şimdiden bir koordinasyon gurubu kurulsun ve hazırlık yapsın. Sayın Valimiz turizmi geliştirmek için bu konularda destek olmaktadır. Fakat elbette ki, asıl iş belediyelerimizindir. Ayrıca Antalya'nın yıllık etkinlik programlarını önceden belirleyip birkaç dilde yayınlamalıyız. Antalya’nın 2020 etkinlik programı en azından tarihler ve genel hatlarıyla şimdiden belli olmalıdır. Bunu hem kendi vatandaşımız hem de Antalya'ya gelen yabancılar için yapmalıyız. Hatta acentalarlaişbirliği yaparsak turizme de katkısı yüksek olur.”


THOMAS COOK’UN İFLASI

Turizmde Eylül ayını 13 milyon yabancı turist sayısı geçerek tamamladıklarını vurgulayan Çetin, Thomas Cook şirketinin iflas açıklamasının uluslararası çapta önemli bir olay olduğunu vurguladı. Çetin konuyla ilgili şöyle dedi: “Sezon sonuna yaklaşılması nedeniyle sektörümüze etkisinin sınırlı olmasını bekliyoruz. Kültür ve Turizm Bakanımız olaya hemen müdahale etmiş ve sektöre destek olunacağını açıklamıştır. Bu olaydan yaşanacak kayıpların tazmin edileceğini ümit ediyoruz. Sayın Bakanın da ifade ettiği gibi, İngiltere pazarı bizim için önemlidir ve bütün otellerimiz bu konuda gereken hassasiyeti göstermelidir. Thomas Cook olayının bir nedeni turizmde dijitalleşme nedeniyle yaşanan değişimdir. Ülke olarak dijital turizme, pazarlardaki değişmeye, tur operatörlerinin durumuna dikkat etmeliyiz.  Turizm dışındaki Antalya verilerine de baktığımızda istihdamda, vergide, yatırımda Türkiye ortalamasının üzerine çıktığımızı görüyoruz.” 


İSTİHDAM YALNIZCA ANTALYA’DA ARTTI 

Çetin, sigortalı çalışan sayısının Türkiye genelinde yüzde 1.9 oranında düşerken, Antalya’da yüzde 5.3 oranında yükseldiği de vurguladı. “Büyük iller arasında sigortalı istihdam yalnızca Antalya’da artmıştır” diyen Çetin, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Ülkemiz genelinde bir yılda kayıtlı istihdam yaklaşık 300 bin kişi azalmıştır. Antalya istihdamı ise Haziran’dan Haziran’a 30 bin, Ocak-Haziran arasında 168 bin artmıştır. Bu dönemde Türkiye’de kayıtlı istihdama en yüksek katkıyı yapan il, Antalya’dır. Yeni kurulan şirket sayılarına baktığımızda Türkiye genelinde şirket kuruluşları geçen yıla göre doğal olarak yavaşlamıştır. İlk sekiz ayda şirket kuruluşların arttığı veya hızlandığı dört il var: Bolu, Bitlis, Muğla ve Antalya. Esnaf sayısındaki artışa da dikkati çekmek istiyorum. Türkiye genelinde kayıtlı esnaf ve işveren sayısı yüzde 8.5, Antalya’da yüzde 11.4 artmıştır. Antalya kayıtlı işveren ve esnaf sayısındaki artışta İzmir’i geçmiş, İstanbul ve Ankara’dan sonra üçüncü olmuştur.”


Kubilay ELDEMİRCİ 



Editör: TE Bilisim