Yeşil Körfez Su Birliği Başkanı Ömer Nergiz Yalova'da kayıp kaçak oranının %85'lerden %70'lere gerilediğini söyledi. Nergiz hedeflerinin ise kayıp ve kaçak oranını %24'lere kadar çekebilmek olduğunun altını çizdi. 
Yeşil Körfez Su Birliği Başkanı Ömer Nergiz, Ak Parti Yalova Milletvekili Fikri Demirel, Ak Parti Yalova İl Başkanı Yusuf Ziya Öztabak ve Yalova Belediye Meclisi üyelerinin katılımı ile bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda birliğin kayıp kaçakla ilgili yaptığı çalışmaları basın vasıtası ile kamuoyu ile paylaşan Nergiz, özellikle kayıp kaçak oranındaki düşüşten övgüyle söz etti. 2014 yılında yaşanan su sıkıntısından ciddi dersler çıkartıldığına dikkat çeken Nergiz, "Geçtiğimiz 2014 yılında ilimizde yaşadığımız su sıkıntısını bir daha yaşamamak için önemli girişimlerde bulunduk. İlk işimiz suyumuza sahip çıkmak oldu. Bunun için kurduğumuz kayıp-Kaçak ekibimiz araç, gereç ve gerekli olan son teknoloji cihazlarla takviye yaparak görevlerine başladı. Yalova'da ilk defa kurulan bu birim mutlak ihtiyaç olduğu zamanda doğru hamle yaptığımızın bir göstergesidir. Bu güne kadar %85 oranında seyreden kayıp kaçak su miktarında ekibimizin yaptığı çalışmalarla %15'lik bir iyileşme yaşandı. Yalova'da ki kayıp kaçak su oranının dünyanın bazı illeri ve ülkemizin diğer şehirleri arasındaki korkunç farkını daha önceden açıklamıştık. Bizim tek hedefimiz Dünya ortalamasını yakalayan çevremizdeki büyükşehirlerin suyunu sağlayan İski, Buski, İsu gibi kaçak su oranını %24'lere kadar düşürebilmektir. Bunun için çalışmalarımızı aralıksız sürdüreceğiz. Gereken tüm yatırımları da yapacağız" dedi. 
"40 Milyon TL'lik Yatırım Yapılacak"
Su arıtma tesisinin modernizasyonu için plan ve proje çalışması sonrasında ihale sürecine geçileceğini dile getiren Nergiz, "Şu anda Ankara’da bir proje firmasıyla anlaşma yaptık. Yaklaşık 43 kilometre ana isale hattı projesi çiziliyor. 600 litre/saniye bir proje olacak. Önümüzdeki 2050 yılına göre tesisi planlamayı düşünüyoruz. İhaleler yaklaşık Şubat/Mart ayında biter. 2016 sonunda çalışmalar başlar. Bu 30-40 milyon liralık büyük bir yatırım olacak. Tabii ki de geri dönüşümü olacaktır. Tesisimizde klorlama sistemini de yeniliyoruz. Tesiste klor ünitesinde manüelden otomatik sisteme geçiyoruz. Tesisi komple revize ediyoruz. Yalova’nın günlük su tüketimi 90 bin ton civarında. Bu hafta sonları oldukça artıyor. Bu da kayıp kaçaklarla alakalı bir durum. Biz kapasitemizin üzerinde çalışıyoruz. Bizim şu an verdiğimiz su Türkiye’nin en iyi içilebilir 5 suyundan birisidir. Bu suyu israf etmemek ve tasarruflu kullanmak lazım. Suyu en çok Yalova merkez ve Çınarcık kullanıyor. Parasını düzenli ödeyen belediyelerimiz var ama diğer belediyelerimiz gerekli özeni göstermiyor. Yalova Belediyesi ile de bize devredilen arsaların borç bedellerini düşürdük" diye konuştu. 
"Her Belediye Üstüne Düşeni Yapmalı"
Ak Parti Yalova İl Başkanı Yusuf Ziya Öztabak ise kayıp kaçakla ilgili olarak her belediyenin üzerine düşen görevi yapması gerektiğini dile getirerek, " 2014 yılında herkesin bildiği gibi büyük bir su sıkıntısı yaşadık. DSİ Bölge Müdürlüğü’nün bana verdiği raporu okudum ve raporda halen daha Yalova’da kişi başına tüketilmesi gereken su miktarının civardaki illere oranla iki katına yakın olduğu ortada. Bunu bireylerin tükettiği anlamına gelmiyor. Demek ki arada müthiş bir kayıp-kaçak var. Bu kaçakların ve kayıpların önlenmesi gerekiyor. Belediyelerin de bu hatları değiştirmesi gerekiyor. Her belediye kendi su kaçağını önleyecek yatırımı yapması gerekiyor. Bunun yanında Kurtköy Deresi’nin sadece bir bölümü baraja akıyor. İhtiyaç olması durumunda tümünün de baraja akıtılması mümkün. Normal şartlarda Yalova’da su ihtiyacının olmaması lazım " dedi. 
"Su Bite Bilen Bir Kaynak"
Ak Parti Yalova Milletvekili Fikri Demirel ise su kullanımı konusunda halkın daha duyarlı davranması gerektiğinin altını çizdi. Demirel suyun bitebilen bir kaynak olduğunu herkesin çok iyi bilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Yok olacağını düşünerek kullanmayı öğrensek problem kalmayacak ama elde ettiğimizin yok olacağını düşünemiyoruz. Varken kıymetini bilelim. Geçen sene yaşanan sıkıntılar nedeniyle alınan tedbirler var. Susuz bir hayat düşünülemez. Vatandaşlarımız da bu duruma hassasiyet göstersinler. Kaçak su kullanımı da kul hakkına giriyor. Birçok şeyi düşünmeden hareket ediyoruz. Birilerine isyan etmemize gerek yok. Kendimize isyan edeceğiz ve otokontrolü sağlayacağız" diye konuştu. 
Editör: TE Bilişim