Şam'a yakın El Vatan: Erdoğan, sorunlarından kurtulmak için Esad'a muhtaç

Beşar Esad'a yakın bir gazetede, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın içerideki ve dışarıdaki sorunlarını çözmesi için Suriye liderine yakınlaşması gerektiği savunuldu.

Dış Haberler

Türkiye'nin, Rusya ve İran'ın inisiyatifiyle Suriye'de yeni bir rol oynamaya başladığı bir dönemde, Suriye'den ilginç bir ses geldi.

Beşar Esad'ın anne tarafından kuzeni Rami Mahluf'un sahibi olduğu El Vatan'da, Hüsam Şaib imzasıyla çıkan bir yazı, "Şam'ın önerisi" olarak da değerlendirilebilir.

"Siyasette sürekli düşmanlıklar yoktur" diyen yazar, Erdoğan'ın 6 yıl önce, ABD'nin de istekleri doğrultusunda, Beşar Esad'ı zor yoluyla devirebileceğini düşündüğünü yazdı.

Erdoğan'ın iktidarı boyunca Arap ülkeleri ve İran'la kurduğu ilişkileri Suriye üzerinden yaptığına dikkat çeken yazar, Türk ekonomisinin yükselişini de buna bağladı.

Yazar, Erdoğan'ın "kibri ve Müslüman Kardeşler örgütüne bağlılığı ile ABD projesinin kendi Osmanlı ihtirasları ile başarbileceğini umması" ve Suriye'nin doğal kaynaklarını ele geçirmek istemesiyle başlayan sürecin, 15 Temmuz'daki darbe girişimi ile sonlandığını düşünüyor.

Erdoğan'ın darbe sonrasındaki tasfiyelerini ve tutuklamalarını "Erdoğan diktatörlüğü ortaya çıktı" diye açıklayan yazar, darbe girişiminin Türkiye'deki yönetimin ve kurumların kırılganlığını ortaya çıkarttığını kaydetti.

"Siyasette güçlü olmak, düşmanların sana karşıyken bile onları sana ihtiyaç duyar hale getirmektir" diyen yazar, Suriye'nin direncinin ve İran ile Rusya ile kurduğu ittifakın, Erdoğan'ın Suriye'yi bölmek ve Esad'ı devirmek projesini geri çekmeye yeteceğini savundu.

"Erdoğan'ın teröre verdiği desteğin" Trump'ın gelişi ile birlikte ortaya çıkmasından korktuğunu ileri süren Şaib, bu nedenle son zamanlarda NATO ve ABD'ye suçlamalar yönelttiğini yazdı.

Erdoğan'ın Türkiye'nin güvenliği için Suriye devletine ihtiyacı olduğunu düşünen yazar, Türk liderin uluslararası politikaya yeniden dönmek için en sert düşmanına, Beşar Esad'a ihtiyacı olduğunu savundu.