Kaşıkçı cinayetinde yeni iddia! Öldürülmesini Prens Selman onayladı

Kaşıkçı cinayetinde yeni iddia! Öldürülmesini Prens Selman onayladı

ABD istihbarat raporuna dair Reuters tarafından gündeme getirilen iddiaya göre, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman'ın gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülme emrine onay verdiği belirtildi.

Gizliliği kaldırılan ve bugün açıklanması beklenen ABD istihbarat raporuna dair Reuters tarafından bir iddia gündeme getirildi. Haberde, “Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman'ın gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülme emrine onay verdiğini gözler önüne sereceği” öne sürüldü.

Buna göre, ABD Merkez Haberalma Teşkilatı'nın (CIA) da bilgi sağladığı raporda, öldürme emrinin Prens tarafından onaylandığı ve hatta büyük ihtimalle emrin kendisi tarafından verildiği bilgisinin yer aldığı belirtildi.

BIDEN İLE KRAL SALMAN GÖRÜŞECEK

ABD Başkanı Joe Biden, konuyla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, raporu okuduğunu ve yakın zamanda prensin babası Kral Salman ile telefonda görüşmeyi planladığını söyledi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki dün gazetecilere yaptığı açıklamada, Biden'ın yalnızca Kral Salman ile görüşeceğini ve gizliliği kaldırılan raporun yayımlanmaya hazırlandığını söylemişti.

Biden, Riyad'la bağlantılarını kralla sınırlarken, Biden yönetiminden bazılarının çeşitli seviyelerde Suudi yetkililerle görüştüğü belirtiliyor. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, "Bu yönetimin ilk haftalarında Suudi yetkililerle farklı düzeyde temas halindeydik" demişti. 

BIDEN GELENEKSEL ÇİZGİYE DÖNMEK İSTİYOR

Reuters'a göre, raporun yayınlanması, Biden'ın Arap müttefiki ve büyük petrol üreticilerinden biri olan Riyad ile insan hakları ihlalleri ve Yemen iç savaşına dahlinden dolayı ilişkileri gözden geçirme politikasının bir parçası. Zira Biden'ın Trump yönetimindeki dört yıllık sıcak bağların ardından Riyad ile ilişkileri daha geleneksel çizgilere döndürmeyi hedeflediği belirtiliyor.

NE OLMUŞTU?

Gazeteci Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim 2018 tarihinde evlilik işlemleri için gittiği Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülmüştü.

Riyad, Kaşıkçı'nın 'kaçak bir operasyonla' Suudi Arabistan'a getirilmeye çalışırken öldürüldüğünü kabul etmiş ancak Veliaht Prensin olaya dahli olduğu iddiasını reddetmişti.

Trump yönetimi ise Suudi Arabistan'ın bölgesel rakibi İran ile artan gerilimin ortasında işbirliğini sürdürmek ve Riyad'a silah satışını teşvik etmek amacıyla milletvekillerinin ve insan hakları gruplarının gizliliği kaldırılmış bir rapor yayınlama taleplerini kabul etmemişti. 

Suudi Arabistan mahkemesi olayda yer alan beş kişi hakkında idam cezası vermiş ancak Kaşıkçı'nın ailesinin bu kişileri affetmesi üzerine ceza 20 yıl hapse çevrilmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN