1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars’ta erbain etkinliği düzenlendi
Kars’ta erbain etkinliği düzenlendi

Kars’ta erbain etkinliği düzenlendi

Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin ile 71 yarenin Kerbela'da şehit edilişinin 40. gününün yıl dönümü nedeniyle Kars’ta erbain (anma) programı gerçekleştirildi.

A+A-

Kars Ehlibeyt Derneği başkanlığında Kars Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü Konferans Salonu’nda düzenlenen anma etkinliğine İran’ın Erdebil şehrinden de katılım sağlandı.

İstiklal Marşı ve Saygı Duruşu ile başlayan anma etkinliğinde Yılmaz Açıkal tarafından Kur’an-ı Kerim tilaveti gerçekleştirildi. Ardından selamlama konuşması Kars Ehlibeyt Derneği Başkanı Ali Ekber Işık tarafından yapıldı. Işık, konuşmasında Kerbela'da, başta Hazreti Peygamber'in torunlarından Hazreti Hüseyin olmak üzere Evlad-ı Resul olan erkekler şehit olurken, Hazreti Peygamber'in kız torunlarının da esir edildiğini anlatarak, onların zincirlere vurulup şehir şehir dolaştırıldığını, psikolojik ve fiziksel her türlü işkenceyle Yezid'e biat etmelerinin dikte edildiğine dikkat çekti.

Günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma gerçekleştiren Kars Ehlibeyt Derneği Başkan Yardımcısı Mir Kasım Erdem ise; “Kerbela şahitleri, 40 gün sonra ilk kez Kerbela şehitlerinin mezarı başındaydılar. O buluşma, sonraki asırlar boyunca hep yad edildi. Şehadet sonrasındaki sürecin kahramanı olan Hazreti Hüseyin'in kardeşi Seyyide Zeyneb, Erbain Günü ile özdeşleştirildi, Müslüman kadının zulüm karşısındaki dirayetinin ve azminin sembolü haline geldi. Anadolu'daki Sufiler, Aşura'dan Erbain'e uzanan bu süreci yaşatmak için dervişlerin 40 günlük uzlete çekilip erbain çıkarmalarını irfani bir eğitim metodu olarak asırlardır kullanagelmekteler.” dedi.

Konuşmaların ardından Muzaffer Öztürk ise Kerbela Olayları ile ilgili şiirleri seslendirdi. Programın sonunda da İran’ın Erdebil şehrinden gelen Abdullah Dadaşi tarafından mersiye(ağıt) seslendirildi. Mersiyeleri seslendirirken gözyaşlarına boğulan Dadaşi, katılımcıları da gözyaşına boğdu.

Programın sonunda gazetecilere açıklamada bulunan Abdullah Dadaşi İslam coğrafyası üzerine oynanan oyunların hiçbir zaman bitmediğini dile getirerek, Müslümanları bu oyuna gelmemeleri ve birlik olmaları yönünde uyardı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.