11 Temmuz 2020 00:00

Karşıyaka Cumhuriyet Mahallesi: Halk için hizmet istiyoruz

Cumhuriyet Mahallesi halkı Karşıyaka Belediyesi ile imar sorunu yaşıyor. Mahalleli "halk için hizmet" isterken belediye vatandaşı zorlayan karar almayacaklarını söyledi.

Fotoğraf: Bülent Taş/Evrensel

Reklam

Bülent TAŞ
Dilek OMAKLILAR
İzmir

Karşıyaka’da yer alan Cumhuriyet mahallesi Karşıyaka Belediyesi ile imar sorunu yaşıyor. Mahalle muhtarı Özay Dağhan ranta karşı olduklarını, halk yararına hizmet verilmesini istediklerini belirtirken Karşıyaka Belediyesi Başkan Yardımcısı Zeki Yıldırım da “Bizim yaptığımız imar planı revizyonudur. İmarplanı revizyonunda vatandaşımızı bir şeylere zorlayan kararlar almıyoruz” dedi.

Karşıyaka’da İnönü, Cumhuriyet ve Örnekköy Mahallesi’nin bir kısmını kapsayan imar planında, Cumhuriyet mahallesi yurttaşları yıllardır tapu sorunu yaşıyor. Mahalle muhtarı Özay Dağhan, mahalle muhtarlık binası önünde halkla bir araya gelerek süreçle ilgili bilgilendirme toplantısı yaptı.

"RANTA İZİN VERMEK İSTEMİYORUZ"

Cumhuriyet mahallesinin 70 yıllık bir geçmişi olduğunu hatırlatan muhtar Özay Dağhan, “Burası yarın öbür gün sermayeye, bazı rantçılara peşkeş çekilecek. Çünkü ne kadar değerli yerler varsa manzara gören, yeşil alan ilan edilmiş.  Belediyeler halka hizmet yerleridir rant yerleri değildir. Biz Karşıyaka Belediyesi’nden mahallemizde bu rantçılığa izin verilmesini istemiyoruz” dedi.

"ÇÖZÜM İSTİYORUZ"

Dağhan, “İlk imar değişikliğinin bir önceki başkan H.Mutlu Akpınar döneminde 2019 yılında yapıldığını söylüyor. Mahalleli olarak Büyükşehir’e iki bin imza toplayıp itiraz ettik.Değişiklik geri çekildi.Yeni yönetim geldikten sonra tekrar imar değişikliği gündeme geldi. Yetkililer, ‘Önceki imarı iptal ettik. Yeni süreci mahalleliyle birlikte şeffaf yürüteceğiz’ dediler. Fakat hiçbir şeyden haberimiz olmadı. Yeni planı çıkardılar. Bundan 6-7 ay önce Karşıyaka Meclis komisyonunun almış olduğu bir karar var. Metrekareyi 520 liraya çektiler. Ama 60 bin, 80 bin lira rakamlar çıktığı için bir kerede ödenmiyor.Mahalle gecekondu. Burada yaşayan insanlar dar gelirli. Talebimiz bunun bölünerek ödenmesi konusunda. Bayraklı Belediyesi örneği var, onlar bunu 4 seneye böldü” dedi. Son olarak Özay, “Belediyeler kâr amaçlı yerler değildir, halka hizmet yerleridir. Halkla iç içe olmalıdır” dedi.

"1980’Lİ YILLARDA İMAR AFFINA MÜRACAAT VAR MI DİYE BAKIYORLAR"

Mahalleli olan liman işçisi Sedat ise şöyle anlatıyor sorunu: “Yeni proje ada bazında yapılıyor. 2.50 emsal tapululara hak veriliyor. Fakat her tapulu arsadan yüzde 45 terk yapıyorlar. Yani benim 100 metre kare yerim varsa 55 metre kare benim 45 metre karede belediyenin oluyor. Kalan 55 metre kareyide 2.50 emsalle çarpıp bana daire veriyorlar. Birde ada içinde tapusunu alamayanlar var, 60-70 senedir ikamet edenler. Bunlarında 520 liradan arsalarına ait metre kareyi hesaplayıp, enkaz masrafını içinden alıp gönderecekler. Bu arsalarda belediyenin olacak. Yüklü meblağlar tuttuğu için tapularını alamıyorlar. Çoğunun alamayacağını belediye de biliyor. Tapusunu almak isteyen vatandaşlar parayı borç harç bulup belediyeye gittiğinde bu seferde 1980’li yıllarda çıkan 2981 sayılı imar affına müracaat varmı diye bakıyorlar. Yoksa yine tapuyu alamıyorlar. 40 yıl önce anneleri, dedeleri müracaat yapmadıkları için ‘Tapuyu alma hakkınız’ yok diyorlar. Halbuki emlak vergilerini ödemişler, arsada uzun yıllar ikamet etmişler. Alma hakkı öncelik olarak onlarda. Fakat mevzuatların arkasından dolaşıyorlar”.

"UMARIM KARŞIYAKA’NIN HAZIRLADIĞI BU PROJEYİ BÜYÜKŞEHİR İMZALAMAZ"

Neden böyle sorusunu ise Sedat şöyle yanıtlıyor: “Mevcut yapı alanı olarak gözüken projede biz tapululara ‘İsteyen müteahhite vermeyebilir’ diyorlar. Fakat adada tapusuzların arsasınael koyuyorlar. Zaten belediyeye ait boş arsalar var.  Bir de ada içinde tapuluların yüzde 45’ine el koyuyorlar. Böylelikle Belediye ada içinde arsa çokluğunu sağlıyor. Bu arsayı da müteahhitlere satacaklar. Böylelikle ada içinde müteahhit söz sahibi olup bizler vermek istemesek de hesaplanan 2.50 emsal üzerinden yasa gereği vermek zorunda kalacağız”. Ayrıca böylelikle müteahhitin kendileriyle de uğraşmak zorunda olmayacağını söyleyen Sedat, “Tapululara kafa kafaya metre kare hesabı çıksa bile çoğunlukvermeye meyilli değil.Bir iki arsa sahibi bir şekilde ikna edilip yine bizler için şuurlama yapabilecek. Sonuç olarak bizlere değil müteahhite ve belediyeye hayırlı olsun. İnşallah Karşıyaka’nın hazırladığı bu projeyi Büyükşehir imzalamaz. Başta tapusu olmayanlara imkân sağlanır” diye konuştu.

"ÇOK DAHA DÜŞÜK BEDELLE SATIN ALMA İMKANI SAĞLADIK"

Karşıyaka Belediyesi Başkan Yardımcısı Zeki Yıldırım ise konuya ilişkin olarak gazetemize verdiği demeçte; “Yaklaşık 40 yıldır burada bir tapu sorunu vardı. Bu tapu sorunuyla ilgili vatandaşlarımızın lehine ciddi bir çözüm getirdik. 2981 gecekondu kanuna göre vatandaşlarımızın imar affı olan binalarıyla ilgili bazı kolaylıklar sağladık. Yani daha önceden belediye mülkleri üzerinde bina yapmış olan vatandaşlarımız bu belediye mülkleri ile ilgili satın alma başvurusunda bulunduklarında piyasa koşullarında satış gerçekleşiyor. Biz bunu şöyle değiştirdik kanunlarla ilgili madde doğrultusunda emlak beyan değerinden az olmamak koşuluyla vatandaşlarımıza satışını sağladık. Bunun da vatandaşlarımıza maddi anlamda ciddi getirisi oldu, normal koşullarda satın almaları gereken bedellerden çok daha düşük bedellere satın alma imkanı sağladık” dedi.

"TAPU SAHİBİ OLSUNLAR DİYE ÖZEL ÇABA SARF ETTİK"

Cumhuriyet mahallesindeki, yurttaşların taksitlendirme talebiyle ilgili ise Yıldırım, “Kabaca metrekareye 1500 lira belirlenmişken şuan en son satış yaptığımızda 525 liradan satış yaptık. Burada ciddi fark var, bunu da kanuna dayandırarak yaptık, kafamıza göre değil. Eğer taksitlendirme isterse vatandaşımız bunu da piyasa değerleri üzerinden belirlenmiş rakam üzerinden yapabiliyoruz” dedi.  “Biz belediye olarak eğer işe kamu tarafından bakmasaydık o insanlar tapu sahibi olması için çaba sarf etmezdik, çünkü o tapular belediyeye kalacağı için oradaki oluşacak değer de belediyeye kalacaktı” diye konuşmasını sürdüren Yıldırım, süreç içinde yurttaşları bilgilendirmeye devam edeceklerini söyledi.

"BİZİM YAPTIĞIMIZ İMAR PLANI REVİZYONUDUR"

Son olarak yapılanın kentsel dönüşüm çalışması olmadığını söyleyen Yıldırım, “Bizim yaptığımız imar planı revizyonudur. İmarplanı revizyonunda vatandaşımızı bir şeylere zorlayan kararlar almıyoruz. Karar verici vatandaşımız, imar uygulamasında da her türlü hak ve yetki yine vatandaşımızda olacak. Dolayısıyla içleri rahat olsun herhangi bir sıkıntıda belediye olarak her zaman yanlarındayız” diye konuştu.

Reklam