1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars Pay Alabilecek mi?
Kars Pay Alabilecek mi?

Kars Pay Alabilecek mi?

Kars, Doğu’ya Yapılacak Kalkınma Paketinden Pay Alabilecek mi?

A+A-

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kars eski İl Başkanı Oktay Aktaş’ın ‘Kars, Doğu’ya Yapılacak Kalkınma Paketinden Pay Alabilecek mi’ başlıklı yazısı:

Sayın Başbakan Binali Yıldırım aralarında Kars’ın da bulunduğu 23 ili kapsayan kalkınma, istihdam, reform paketini açıkladı. Sayın Başbakan Binali Yıldırım: “söz konusu reform paketinin uygulanması ve takibi sizlerin görevidir. Burada yatırımlar var, somut, istihdam oluşturan projeler var. Turizmi, sosyal hayatı canlandıracak projeler. Amacımız bölgeler arasındaki kalkınma farkını ortadan kaldırmaktır.” dedi. Kars, Ardahan, Iğdır, ve Ağrı illeri dörtlü grup olarak değerlendirmeye alınmış.! Bizlerde sayın Başbakanın dediği gibi Kars’ta yaşayanlar olarak bu yatırım ve kalkınma paketini yakından takip edeceğiz…

AKP’nin 15 yıllık iktidarı döneminde Kars en yüksek temsil makamı olan Bakanlıkla ödüllendirilmiştir. Sayın Bakanımız Ahmet Aslan’a ve Sayın Milletvekilimiz Selahattin Beyribey’e çok büyük sorumluluk düşmektedir. Sayın Başbakanın söylediği kalkınma hamlesinin takibini bu iki iktidar mensubu Sn. Bakan ve Milletvekiline düşmektedir. İşsizliğin, fukaralığın, yokluğun, göçün duracağı bir dönem umarım yaşarız. Paket hayata geçirilirse biz Karslılar olarak çok seviniriz…

Sayın Bakanım Kars’ın kaderi sürekli yokluklar içerisinde yaşamak olmamalı. Kars’ta yaşayan insanımızın da güzel sözler duymaya, morale, güzel hayaller kurmaya ihtiyacı var. Gerek ilimizde, gerekse ilçelerimizde, gerek köylerimizde, öncelikli olarak aşırı olan göçlerin durdurulmasıdır. Hayvancılığın, tarımın gelişmesine vesile olacak yatırımların bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor. Sayın Bakan, zati haliniz artık icranın başındasınız. Size güvenimiz tamdır. Sizlerin takipçiliğiniz ve iş bitiriciliğinize inancımız da tamdır. Artık biz Karslılar olarak güzel şeyler duymaya ve görmeye çok ihtiyacımız var.

Sayın Bakan unutulmamalı ki, her dönem iktidarlar Doğu’yu kalkındıracağına dair söz vermiştir..Ama hiçbir dönem Kars kalkınmadan pay alamadığı gibi hiçbir dönem de yatırım da yapılmadı. Öncelikle, İlimizde yapılacak yatırımların, verilecek teşviklerin siyasi beklenti ve siyasi kimliklerden ve istismarlardan arındırılmış olması gerekiyor. Verilecek olan teşviklerin ilimizdeki her bir yatırımcı insanımızın faydalanmasının önünün açılması gerekir.

Her ilin kendine özgü ve farklı özelliklere sahip imkanları ve doğal kaynakları bilindiği gibi mevcuttur. Söz gelimi , İlimizin kaşar ve gravyer peyniri dünyaya hitap edecek markalara dönüşebilir. Organik tarım geliştirilebilir. Organik Bal, Hayvancılığa dayalı her türlü yatırımlar yapılabilir. Önce devlet et kombinesi kurarak sözleşmeli besiciler ve çiftçiler yaratılmalıdır. Sonra da özel sektör bu bölgeye yatırıma teşvik edilmelidir. Et ve süt ürünlerini işleyecek ve Kars’a özgü markaların oluşumunu sağlayacak yatırımlara öncelik verilmelidir.

Zaman içinde bu fabrikalar da çalışanların devletin denetleyici, yönlendirici ve yol gösterici altında hem besiciler ve sözleşmeli çiftiler de ortak yapılarak daha fazla verim alınmasının önü açılmalıdır. Bu yolla fabrikaya ortak olan yöre halkı, besiciler, çiftçiler ve çalışanlar da kendi mallarını korumuş olurlar ve orta ve uzun vadede sermaye tabana yayılmış olur. Bu oluşumu yaparsak göçü durdurduğumuz gibi göçü tersine dönmesini sağlamış oluruz. Bundan kazanan Kars olur. Ayrıca bu şekilde yeni yeni iş imkanları yaratılmış olur.

Bunlar benim naçizane önerilerimdir.

Devletimiz bu teşviklerle ''Kars’a hayvansal,tarımsal, organik ürünler üretimi tesisleri'' kurabilir. Kars Besi Organize sanayi bölgeleri kurulabilir. Çiftçiler bu bölgelerden elde edecekleri tarımsal hayvanı ve sütü ortak tesise verecekleri gibi ve buralara üye ve ortak da olabililirler.

Kars’taki hayvancılığın kesimhanesiyle, et entegre tesisiyle, süt işleme tesisleriyle ve bütün bu tesisler yapılarak Kars’ın kalkınmasına ve geçmişteki gibi tarım ve hayvancılığın şehri olduğu; tekrar eskisi gibi yaylaların büyük ve küçük baş hayvanlarla dolacağı özlenen bir hayaldir. Kurulacak et entegre ve Süt fabrikası kurularak süt ve süt ürünlerine verilen teşvikler üyelere, hayvanın ve süt tutarının yüzde 90'ı nakit ödenip yüzde 10'u kurulacak fabrikanın hisse senedi verilerek üye yapılmalıdır. Ayrıca isteyen üyelere önceden nakit avans verilecek şekilde ayarlanmalı ve bu yolla aynı zamanda üreticiler aracıların elinden de kurtarılmış olunur. Kars’ta besicilerin hayvanını aracılara kaptırması ve paralarını alamaması çok büyük bir sorundur.!

Türkiye Cumhuriyeti’nin Gürcistan’a çıkış kapısı olan Çıldır Aktaş sınır kapısında, serbest bölge alanı olarak seçilebilir. Bu kapı her türlü mal alım satım ve ticaret kapısına dönüşmelidir. Alım ve satımlarda üretimde yalnızca komşu ülkelerden sağlanan ara malı ve hammadde girişi ve çıkışı olarak kullanılabilinir.

Açıklanan bu kalkınma projesi ancak Doğu'ya ve Güneydoğu'ya yatırım yapılması ve bölgenin kalkınması her şeyden önce o bölgede seçilmişlerin ve atanmışların iyi niyetine, kararlılığına ve yöre halkının takibine bağlı projedir. İnşallah Kars bu defa kalkınmadan pay alabilir.

Açıklanan bu kalkınma paketinin takibi başta Sayın Bakanımız Ahmet Aslan’a ve Sayın Milletvekilimiz Selahattin Beyribey’e düşmektedir. Sonra Kars’taki sivil toplum örgütlerine ve halkımıza düşmektedir. Bıkmadan usanmadan takip etmeliyiz. Sayın Başbakan bunu açıkça söyledi. Bu paketin takibi biz Karslılara düşüyor. Hadi hayırlısı diyelim.

İnşallah bu defa açıklanan kalkınma sözü lafta kalmaz.!!!

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.