1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars için icraat mı? Söylem mi?
Kars için icraat mı? Söylem mi?

Kars için icraat mı? Söylem mi?

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kars eski İl Başkanı Oktay Aktaş’ın ‘Kars için icraat mı? Söylem mi?’ başlıklı yazısı:

A+A-

Hükümetin, “cazibe merkezi” olarak seçtiği iller arasında yer alan Kars’ın treni bir kez daha kaçırmaması için harekete geçmesi gerekiyor. Biz Karslılar, açıklanan bu yeni fırsatı en iyi şekilde değerlendirmemiz gerekir. Başta Sayın Bakan ve Sn. Milletvekili ile Sayın Kars Valisi olmak üzere sivil toplum örgütleri, yatırımcı bürokratlar ve üniversiteden hocalarımızın da içinde bulunacağı bir komite oluşturulması gerekir. Teşvikler ve yatırımlar için kısa, orta, ve uzun vadede yapılacak teşvikler için acil eylem planları hazırlanmalıdır. İlimize ve ilçemize hangi yatırımın ve nelerin yapılması gerektiği ayrı ayrı belirlenmesi gerekir.

Sayın Bakanın işaret ettiği gibi Kars bu tarihi fırsatı en iyi şekilde değerlendirmelidir. Şimdiye kadar gelen tüm fırsatları söylemler yüzünden hep kayıp ettik. Artık bu içi boş söylemlerden kurtulmamız gerekir. Söz değil icraat yapmamız gerekiyor, Çünkü bugünkü Hükümette Kars’lı Bakanımız var.

Bütün Kars’ın el ele verip hükümetin sağladığı bu ciddi yatırım imkanından şehrimizin kalkınması gelişmesi yolunda çaba sarf etmesi gerekir. Ama görüyorum ki, hiçbir ön çalışma hazırlık komite dahi ve oluşum veya birliktelik çalışma ekipleri oluşturulmamıştır.

Sayın Vali’mizin Başkanlığında siyasilerimiz, üniversitemiz, sivil toplum kuruluşlarımız ve yatırımcılar hep birlikte çalışmalıdır. Bu kadar avantajlı bir durum varken bundan gerektiği gibi yararlanmazsak çok yazık etmiş oluruz. Şehrimizi kalkındırmak için bundan daha iyi fırsat olamaz. Kars, kalkınmak ve gelişmek için kaynaklardan yararlanmayı sonuna kadar hak ediyor.”

Bu şehrin kalkınma hayalinin ne zaman gerçekleşeceğini, geleceğinin nasıl şekilleneceğini bugün alınacak kararlar ve yapılacak tercihler belirleyecektir. Geçmişte bu çapta olmasa bile çoğu fırsatı bir türlü layıkıyla değerlendiremedik.

Devletin çok cazip imkanlar sunacağı alanlar arasında hayvancılık, tarım ve organik tarım, süt ve süt işletmeciliği gibi alanlar geliyor. Tabii ki beraberinde başka bir çok sektörde olacak. Bu sektörlerin alt sektörleri de olabilir. Mesele hayvancılık ikiye ayrılır. Besi hayvancılığı ve süt hayvancılığı. Özellikle bilgiye ve ileri teknolojiye dayalı hayvancılık politikalarına önem verilmelidir. Küçük ama verimli çalışan tarımsal işletmelerin desteklenmesi, üretiminin artırılması gerekir.

Çok değerli Karslılar, Doğu ve Güneydoğu’nun kalkınması için neredeyse son otuz yıldan beri hemen her hükümet tarafından çeşitli teşvikler ve buna benzer paketler açıklandı. Bir çok imkanlar sağlandı ve onlarca yeni düzenlemeler yapıldı. Ancak tüm bu olumlu adımlara ve uygulamalara rağmen, başta İlimiz ve her iki bölge de arzulanan ölçüde bir kalkınma gerçekleşemedi maalesef. Üstelik son yıllarda hız kazanan göç bile bir türlü önlenemedi.

2002 yılından beri tek başına iktidar olan AKP Hükümetleri, cazip gelebileceğini düşünerek birbirinden farklı teşvik paketleri açıkladı. Bu paketlerin sürelerini uzun tuttu. Ama yine de ne Doğu’da ne de Güneydoğu’da beklenen “büyüme ve kalkınma hamlesi” bir türlü gerçekleşemedi. Kars bu teşvikten en az yaralanan hatta hiç yararlanamayan belki de tek il olmuştur.

Açıklanan bu kadar teşvik ve pakete rağmen aksine bu yıllar içinde hem sermaye hem de beyin göçü hızla devam etti. Maalesef Kars’ımızda Doğu ve Güneydoğu’dan insanlar sürekli başka memleketlere göçtü, İller ilçeler ve köyler de göç yüzünden eridi durdu…

Hükümet, önceki teşvik paketlerinden bağımsız olarak bu kez çerçeveyi dar tutarak, her iki bölgede birkaç ili kapsayan cazibe merkezleri ilan etti.. işte o cazibe merkezi kapsamına giren illersen birisi de Kars’tır. Korkarım ki, bu cazibe merkezin de bir sonuç alamayalım?

Kars’ın cazibe merkezi ilan edilmesi, amacına giden yolda en önemli bir kilometre taşı olarak görülmesi gerekir. Kars halkı, haklı olarak inanıyor ki, cazibe merkezi yasası ile Kars’a hem kamu, hem de özel sektör eliyle yeni iş imkanları ve yeni yatırımlar gelecek. Ama akılcı bir planlama yapılırsa gelir.

Kars şu ana kadar kalkınmadan yararlanamayan ender illerden birisidir. O yüzden bu tarihi fırsatın çok iyi değerlendirilmesi gerekir. Süratle bir eylem planı oluşturulup bu eylem planını takip edecek uygulama takip birimleri oluşturulmalıdır. Bu acil eylem planı, içerisinde Sayın Valimiz, Başkanlığında Üniversite’den akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarının bürokratları yer alacağı bir komitenin öncülüğünde oluşturulmalıdır.

Biz Karslılar, bir kere daha yakaladığı fırsatı kaybetmek istemiyoruz. Çünkü Lojistik merkezi Erzurum’a kaptırdık. Erzurum bu dev projeyi ortak aklı kullanarak Kars’ın elinden almış ve 1. 2. Etap Lojistik merkezinin tüm idari ve diğer binaları bitmiş durumdadır. Lojistik merkezi Kars’a hala aradan 6. Yıl geçtiği halde daha ihale yapılacak diye oyalanmaktadır. Kars lojistik merkez konusunda treni çoktan kaçırmıştır. Siyasilerimiz sadece söylem yapmıştır. Ben 6. Yıldır bu konuyu Kars gündeminde tuttum keşke yanılsaydım… Lojistik merkez konusunda gerçekleri hep Kars halkından saklamışlardır.

Sayın Bakan Sn. Milletvekili Kars cazibe merkezi olacak diyorsunuz ama biz Karslılar her zaman bu sözü duyarız politikacılardan: “bu şehrin makus talihini değiştireceğiz” diye. Bu söz söylendiği zaman her bir Karslı tebessümle bakıyor. Bugün söylemler geçmişte olduğu gibi çok güzel ama zaten Kars halkı bu söylemlerle aldatılmadı mı?

Kars için Söylem çok maalesef İcraat şimdiye kadar yok. Kars’ın Bu Tarihi Fırsatı Kaçırılmamalıdır…

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.