Peynire tuz ve yağ ayarı geliyor!

Peynire tuz ve yağ ayarı geliyor!

Peynirin çeşidine göre, üretiminden tuz ve yağ oranına, etiket bilgilerinden muhafazasına kadar tüm standartları belirleyecek olan ve Başbakanlığa gönderilen tebliğ taslağının ardından peynire tuz ve yağ ayarı geliyor.

Peynire tuz ve yağ ayarı geliyor!

Peynirin çeşidine göre, üretiminden tuz ve yağ oranına, etiket bilgilerinden muhafazasına kadar tüm standartları belirleyecek olan ve Başbakanlığa gönderilen tebliğ taslağının ardından peynire tuz ve yağ ayarı geliyor. Buna göre peynirlerin içerebileceği maksimum tuz oranı yüzde 35 ile yüzde 61 arasında değişen oranlarda azaltılacak.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından peynirin çeşidine göre, üretiminden tuz ve yağ oranına, etiket bilgilerinden muhafazasına kadar tüm standartları belirleyecek olan tebliğ taslağı, yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi. Sektör, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarından olmak üzere toplam 106 kurumun görüşü alınarak hazırlanan taslak, bugüne kadar Türk Standartları Enstitüsü tarafından hazırlanan standartlara göre yürütülen iş ve işlemleri genişleterek mevzuat kapsamına alıyor.

Karslı peynir üreticileri konuyla ilgili şu açıklamalı yaptı:

Kaşar satıcısı Tayfun Bo, “Şuanda üretim açısından peynirlerin tuz oranı bizim Kars’ta üretilen peynirler için biraz uzun vadeli. Beklemesi için tuz oranları normal, yüzde 5, yüzde 7 civarında ama bundan sonraki durumda Tarım Bakanlığı bu konuda yeni bir önerge yeni bir yasa çıkarırsa tabiî ki o zaman bu kurallara bizlerde uyup riayet edeceğiz. Ama halk arasında peynirin tadı ve lezzeti beğenilir mi beğenilmez mi nasıl bir tepki toplarız şuan bilemiyoruz. Peynirde tuz oranı düşürülürse o zaman peynirin tadı biraz değişik olur çünkü tuz peynirin sigortası, garantisidir. Kars kaşarının eskimesi için tuzun bir miktar fazla verilmesi gerekiyor. Tuz oranı düşürüldüğü zaman kaşar o kadar zaman yani 6 aydan sonra eskimeye başlayan peynirler bir yıl 1,5 yıl kadar muhafaza edebiliyoruz, soğuk hava depolarında ama tuz oranı düşürülürse peynirin ömrü o kadar uzun olur mu olmaz mı o biraz sıkıntı olacak galiba.”

Peynir üreticisi Murat Koçak da, “Peynirde yağ ve tuz oranında ayarlamada Kars kaşarı ile ilgili bir problemimiz olacağını düşünmüyorum. 2.8 oranında tuz olması gerekiyormuş, bu yönde bilgi aldık. Bizim ürettiğimiz peynirde 3.2 ön görülenle fazla bir fark yok. Bu sebeple bizi etkilemeyeceğini düşünüyoruz. Fakat böyle bir etki olabilir yöresel ürünlerimizde özellikle çeçil peyniri var. Köylerimizde üretilmekte olan çeçil peyniri eski dönemlerde soğuk hava deposu olmadığı için köylüler tarafından fazla tuz atılıp uzun süre bekleme amaçlı saklanılıyordu. Fakat şimdi soğuk hava depoları var, buzdolabı, derin dondurucular evlerde mevcut. Bu nedenle köylülerimizle peynire fazla tuz katılmamasını paylaşıyoruz. Hakikaten insan vücuduna çok fazlası zarara olan bir üründür tuz. Kars kaşarını fazla etkilemez, etkileyeceğini de düşünmüyoruz. Kars’ta taze kaşar peynirine fazla bir tuz katılmıyor. Çünkü taze kaşar çabuk tüketilen bir peynir ve uzun süre bekletilmiyor. Kars’taki ürünlerimiz Gravyerdir, yavaş yavaş coğrafik işaret alma yolunda ilerlediğimiz ürünler eski kaşarımız var, çeçil peynirimiz var, tulum peyniri genellikle Erzincan bölgesinde olan bir peynirdir. Onlarda tuz oranının değişip değişmediğini bilmiyorum ama duyduğumuza göre coğrafi işaret alan bölgelerdeki peynirlerin onayı alındığı için onlarda tuz oranı değişmiyor.” kha 

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan KARS MANŞET veya karsmanset.com sorumlu tutulamaz.

Önceki ve Sonraki Haberler