1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Taşlıova’nın ölüm haberi hüzne boğdu
Taşlıova’nın ölüm haberi hüzne boğdu

Taşlıova’nın ölüm haberi hüzne boğdu

Devlet sanatçısı Aşık Şeref Taşlıova tedavi gördüğü Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hayatını kaybettiği haberi Kars’ta bir programa katılan aşıkları hüzne boğdu.

A+A-

Kars’ta yeni kurulan Karapapaklar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, üyeleriyle tanışma ve kaynaşmak, derneğin tanıtımı için Aşıklar Gecesi düzenledi. Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü Salonu’ndaki program oldukça renkli ve coşkulu başladı. Katılımcılara birbirinden güzel eserler sunan halk ozanları katılımcıları adeta mest etti. Sık sık birlik ve beraberlik mesajlarının verildiği gecede sahne alan Aşık Mürsel Sinan, kısa süre önce tedavisi için hastaneye kaldırılan Şeref Taşlıova için dua istedi ve Taşlıova için de “Faydası olur” niyetiyle bir türkü okudu. Türküsünün bitiminde ise Şeref Taşlıova’nın ölüm haberi geldi. Sunucunun haberi duyurması üzerine program sonlandırıldı ve aşıklar üzüntülerini dile getirdiler.

Aşık Mürsel Sinan, “İşte koca üstat, hiç inanasınız gelir miydi? Koca üstat Şeref Taşlıova’yı kaybedeceğimiz hiç aklınıza gelir miydi? Demek ki Sultan Süleyman’a kalmayan dünya bize de kalmaz. Ama neyi kalır bir sevgi, saygı, bir hürmet, iyilik, dostluk, birlik ve beraberlik, dünyada bunlar kalır. Sevgili Seyfullah Türksoy kardeşimde aramızda. Bizleri bizlerden daha iyi tanıtan, Türk yurtlarının belgesellerini çeken, Dünyada belgeseller çekip bizlere anlatan ve bizi yönlendiren, duygulandıran değerli insandır, ona da teşekkür ediyorum. Yani böyle bir tesadüf oldu burada Şeref ağabeyinin ölümünü duyduk. Gerçekten yüreğimiz yandı ama Allah’a da karşı gelemeyiz ki. Görelim Mevla neyler neylerse güzel eyler. Bizim yapacağımız bir şey yok. Allah gani gani rahmet eylesin. Sizlerde de eminim ki aynı duygular vardır.” diye konuştu.

Mürsel Sinan Kafkas Haber Ajansı’na verdiği röportajda daha sonra şunları söyledi: “Bugün Kars Terekeme Karapapak Kültür ve Sanat derneğinin açılışında, bu güzel konserine çok güzel neşeli başladık. Manevi değerlerle, güzel umutlarla başladık. Ancak sayın dernek başkanımız ve yönetim kurulu da, basın mensupları sizlerde bizlerin bu programına katılarak bizi sevindirdiniz. Ama bu arada konserimizin son anlarında sevgili hocamız, büyük üstadımız, UNESCO koruması altında olan kültür ve sanat değerimiz, Kültür Bakanlığı sanatçımız, aşıkların üstadı, geleceği, önderi diyebileceğim Şeref Taşlıova’ı bugün kaybettik. Allah rahmet etsin. İnanın ki onun üzüntüsü içerisindeyiz. Bu acı haber bizde üzüntü oluşturdu. Ama Allah’tan kader zaman bu kadarmış. Allah rahmet etsin. Gönlümüz, duamız kendisiyle beraberdir. Ve her zaman insanımızda, yöremizde, Türkiye’mizde üstadımıza dua edecektir. Allah makamını Cennet etsin. Bu kültüre bıraktığı mirasları da bizler her zaman yaşatacağız ve kendisini de her zaman anacağız.”

Aşık Bilal Esrarı, “Gecemizde büyük üstadımızın, bizlerin ustası olan, Murat Çobanoğlu kahvehanesinde yanında yetiştiğimiz devlet sanatçısı üstad Şeref Taşlıova’nın acı haberini aldık, yüreğimiz yandı. Aynı zamanda UNESCO’nun yaşayan kültür hazinesi olan Şeref Taşlıova’nın ölüm haberini bu gece 21.15’de aldık. Allah’tan rahmet diliyoruz, kederli ailesine başsağlığı diliyoruz. Üstadımızı her zaman şiirleriyle, eserleriyle, sözleriyle yaşatmak bundan sonra bizlere düşer. Allah üstadımıza rahmet etsin. Tüm Türkiye’mizin, Kars’ımızın başı sağolsun. Ardahan Çıldır yöresinin de başı sağolsun. Şeref Taşlıova Çıldır yöresinin bir ekolüydü, bizlerin üstadıydı. Mekanı Cennet olsun., toprağı bol olsun diyoruz. “ şeklinde konuştu.

İpekyolu Dergisi Yayın Yönetmeni, İpekyolu Stratejik Araştırmalar Derneği Başkanı Seyfullah Türksoy da, “Evet şu anda çok üzgünüz çünkü; aşıklık geleneği, Türk dünyası gerçekten çok önemli bir değerini ve çınarını kaybetti. Aşıklık geleneği dediğimiz zaman aklımıza çok önemli üstatlar gelir. Başta Aşık Şenlik, Alasker, Azatlı Mikail, Aşık Kemandar olmak üzere Murat Çobanoğlu, Sabri Şimşekoğlu gibi çok büyük üstatlar gelir. İşte Şeref Taşlıova da bu büyük üstatlardan biriydi. Ve yaşayan çok önemli bir aşığımızdı, ozanımızdı, sanatçımızdı. Ve onun şöhreti sadece Türkiye ile sınırlı değildi. Londra’da onunla ilgili araştırmalar yapıldığını ben biliyorum. Pek çok ülkede onunla ilgili çalışmalar yapıldığını ben biliyorum. UNESCO’nun koruma altına aldığı, UNESCO tarafından korunan çok önemli bir kültür adamıydı. Ve eserleriyle gerçekten hem bizleri ışıklandırdı, bilgilendirdi hem de bütün Türk Dünyasını ışıklandırdı. Çok önemli bir değerimizi yitirdik. Mekanı Cennet olsun. Rahatsızlanmadan birkaç gün önce görüşmüştük bana ‘Na zaman Borçalı’ya gideceğiz. Bizim vatanımıza Kepenekçi’ye ne zaman gideceğiz’ diye söylemişti. ‘İnşallah’ demiştim hatta geçen sene ben kendisini davet etmiştim. O zaman biraz rahatsızlığı vardı gitmek nasip olmadı. İnşallah artık Cennet’te Aşık Aleskerlerle, Azatlı Mikaillerle ve çok sevdiği can yoldaşı Murat Çobanoğlu ile inşallah Cennet’te birlikte olurlar. Ben kendisini rahmetle anıyorum ve kederli ailesine başsağlığı diliyorum. Ruhu şad olsun, mekanı Cennet olsun.” ifadelerini kullandı.

Aşık Arif Tellioğlu ise, “çok değerli, kıymetli üstadımız şeref Taşlıova’yı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Tabi ki çok güzel sözler bıraktı bizlere. Bir sözünde diyor ki, ‘Hak var iken başka şeye / Tapanların nesli batsın / Yanlış fikir kötü gaye / Yapanların nesli batsın. Yolumuz bak İslam yolu / Göğsümüz imanla dolu / layık olmayan bir eli / Öpenlerin nesli batsın. Şeref der ki budur ahım / sana sığındım Allah’ım / Ey tarlaya kötü tohum / Sepenlerin nesli batsın.’daha çok şiirleri var ve bir şiirinde de diyor ki, ‘deli gönlüm dost elinden selamı kesme ha sakın / Muhannetin kapısına ayağın basma sakın / Dünyada öyle söz var ki ok gibi deler geçer / Kendi sözün kendi bilmez adamdan küsme ha sakın. Geleceğe eser bırak zamanı lekeleme / kastığına gölge salıp insanı lekeleme / Mahkemeyi temsil et vicdanı lekeleme / Hakim olsan haksız yere düşmanı asma ha sakın.’ Tabi ki bizlerde çok güzel sözleri var. Ama bu gece böyle bir acı haber aldık ve çok üzüldük.” dedi.

Karapapaklar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İmral Akbabaöz, Karsspor Kulüp Başkanı Muharrem Yıldız da aldıkları bu üzücü haber karşısında üzüntülerini dile getirerek başsağlığı dileklerinde bulundular.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.