1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars’ta 24 saat su sevinci
Kars’ta 24 saat su sevinci

Kars’ta 24 saat su sevinci

Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, kent tarihinde bir ilk olarak değerlendirdiği Şehre Kesintisiz Su verilmesinin sevincini basın mensuplarıyla paylaştı.

A+A-

Başkan Karaçanta, “Kentimize hayırlı olsun” diyerek bundan böyle Ramazan ayından sonra da kesintisiz 24 saat suyun verileceğini ifade etti.

24 SAAT KESİNTİSİZ SU DEVAM EDECEK

Başkan Karaçanta makamında düzenlediği basın toplantısında, “Öncelikle sizinle bir araya gelmemdeki neden Kars’taki suyun ramazan boyunca 24 saat süre ile akması. Ancak bu değişik spekülasyonlara neden olmuştur. Yok, işte su akmıyor, yine günün belirli saatlerinde geliyor, bayramdan sonra suyu tekrar kesecekler gibi düşünceler ortaya çıkmıştır. Şimdi be Kars belediye başkanı olarak sizi şunu söylüyorum; su 24 saat devam edecek. Bu bayramdan sonrada böyle olacak. Allahın izniyle bundan sonra da hep böyle olacak. Çünkü biz Çerme’den gelen ve günlük 15 bin metreküp su aldığımız yerde şimdiye kadar ancak 1000–1500 metreküp su alabiliyorduk. Yıllardan beri orada süregelen bir sıkıntıyı ekiplerimizin gayretli çalışmalarıyla kısa sürede hallettik. Ve böylece Karsın 24 saat ihtiyacını karşılayacak suyu da getirmiş olduk. Bununda bugün mutluluğunu yaşıyorum.” dedi.

ÇERME ARTIK ŞEHİRDE

Çerme suyunun yıllardır kente verilemiyor olmasının başlıca sebeplerinden biri olan patlak borunun tamiriyle sıkıntının giderilmesinde önemli adım atıldığını da anlatan Karaçanta, “Çerme ana hattından şehre gelen içme suyunun dağdan gelen bölümü üzerine bir kaya düşüyor. Bu kaya oradaki ana şebeke boruyu eziyor. Biz suyun ana merkezine bakıyoruz herhangi bir sıkıntı yok. Ancak 1–1,5 km ötedeki tahliye yerinde su yok. Yani çok az geliyor. İş makinelerimizi yönlendirdik oraya. Arkadaşlar iki yeri kazdılar. Birisinde toprak sulu çıktı ve orada sorun olduğunu tespit ettik. Sıkıntı çok büyük değil ama yıllardan beri binlerce metreküp su oradan toprağa gitmiş. Şehre gelmesi gereken su gelmemiş. Bizim o boruyu değişmemiz bugün oradan 15 bin metreküp suyun şehre gelmesine neden oldu. Buda suyumuzun 24 saat verilmesini sağlıyor.” diye konuştu.

BARAJDA SU KAÇAĞI

Başkan Karaçanta, Bayburt barajındaki su kaçağın sorulması üzerine de, “Barajda bir su kaçaklığı var ve halen devam ediyor. Bildiğim kadarıyla da ciddi bir kaçak. Ancak bu Dsi’nin çalışmaları sonucu düzelebilecek bir olay. Biliyorsunuz Bayburt barajı DSİ kontrolünde. DSİ de konuya vakıf ancak sorunun bulunması için suyun belirli bir mesafeye gelmesi gerekiyor. Dsi’nin orada ciddi bir çalışması var. İnşallah orası da yapıldıktan sonra hiçbir su sıkıntımız kalmayacak. Artık şehrin her tarafında su akıyor.” şeklinde konuştu.

KARS ÇAYINA ÖLÜ BALIKLAR ATILDI

Bu iddia Belediyenin hem de Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta’nın ispatlı iddiası. Karaçanta, kendisinden istenilen balıkçı isimlerini de “Resmi yazıyla Valilikten alabilirsiniz” yanıtını verdi. Karaçanta, “Kars çayında yaşanan balık ölümlerinin Kars belediyesiyle ilgili hiçbir alakası yok. Bu Kars valiliği ve çevre müdürlüğünün işi. Bide yerel yönetim olarak böyle bir olaya seyirci kalamazdık ve kalmadıkta. Biz haberi aldığımız gün olay yerine gittik ve bu olayla ilgili yaptığımız araştırmada balıkçı esnaflarımızın miladı geçmiş ölü balıkları Kars çayına dökmeleri gibi bir yanlış hareketten oluşan bir olay olduğunu gördük. Zaten yerlerini de tespit ettik. Ton olarak ne kadar olduğunu bilmiyorum ama epey bir şekilde ve kasalarıyla birlikte atmışlardı. Balıkçılara verilecek ceza hakkında bizim bir yetkimiz yok. Biz bu olaya sadece şehrin temizliği bakımından müdahale ettik. Yani bilmenizi istediğim bir şey var bu balıkların ölümü suyla, havayla alakalı bir şey değil. Eğer balıkları atan kişinin ismini istiyorsanız valiliğe başvurun ve onlar size isimleri söylesin.” ifadelerini kullandı.

BEN BU ŞEHRE SEVDALIYIM

Karaçanta çayda oluşan kokuyla ilgili de şunları söyledi:

“Çayda oluşan koku Bayrampaşa deresi ve bülbül mahallesinden gelen atıkların kokusudur. Birde çaya dökülen peynir altı sularının öyle kokması gayet doğaldır. Kanalizasyon bağlantısının olduğu yerlerde vardır. Bülbül mahallesindeki yapılan çalışmalarda çaya bağlı olan kanalizasyon borularının büyük bir bölümü iptal edildi ve hapsi iptal edilecek. Aynı zamanda Bayrampaşa bölgesinde de var. Bu kanalizasyon borularının bağlanması olayı yıllardan beri devam eden bir olaydır. Yani bu balık ölümlerinin bir nedeni değil. Mesela peynir altı sularının işlendiği çok güzel tesisler olabilir. Peynir altı sularıyla yapılacak bir sürü şey vardır. Ama bugün onun o pis kokusunun biz bir şekilde çekiyoruz. Milletvekilleri ile ilgili konuşma: milletvekilleriyle büzüm bu zamana kadar bir münasebetimiz olmadı. Yani ciddi bir talebimizde olmadı. Ama konuşmamızda bizim ortak paydamızın Kars olduğunu ve bu yüzden zaman zaman onları rahatsız edeceğimi söyledim. Onlardan bundan mutlu olacaklarını belirttiler. Bakanlarımızın bizi ötekileştiren konuşmalarını çokta dikkate almıyorum. Çünkü ben bu şehre sevdalıyım. Bu şehir için bir şeyler yapmaya çalışıyorum. Milletin benim yanımda olmasını istiyorum yoksa onların benim yanımda olup olmaması hiç önemli değil. Ama mutlaka o mevkie gelmiş bakanlarımızın yanımızda olmasından mutluluk duyarız. Ama onlar bizimle beraber olmak istemiyorlarsa biz hiç olmayız.”

PARKE TAŞI TESİSİ ÜRETİMİNİ ARTIRIYOR

Karaçanta, parke taşı tesislerinin çalışmasıyla ilgili de şöyle konuştu:

“Bilindiği üzere parke taşı tesisimiz yıllardan beri atıl bir şekilde duruyordu. Yani o orada atıl bir şekilde dururken dışarıdan parke taşı tesis edilmişti. Bakımını falan yaptık. Şimdi harıl harıl çalışıyor. Günde 400 metreküp parke taşı üretiyoruz. Şuanda şantiye alanımız parke taşı koyamayacağımız kadar doldu, taştı. Bununla ilgili ilçelere, il özel idaresine talepleri halinde mutlaka kilit parke taşı vereceğiz. Bunun için TSE kalite belgesi almak için müracaat ettik. Çünkü TSE belgesi bunun için önemli. Hem kendimize yetecek kadar hem de ilçelerimize yetecek kadar kilit parke taşı üretiyoruz.”

KAT ARTIRIMI BELEDİYE BAŞKANI VE BELEDİYE MECLİS ÜYELERİNİN DÂHİLİNDE DEĞİL

İmar sorunuyla ilgili gelen soruları da cevaplayan Karaçanta, “Bütün mahallelerimizde hemen hemen aynı sıkıntı var. Ama yeni mahallede mağdur hemşehrilerimiz çok fazla. Bunumnla ilgili şehir imar planının çıkması gerektiğini söylemiştim. Çünkü bu kat artırımı belediye başkanı ve belediye meclis üyelerinin dâhilinde değil. Bu nacak şehir imar planıyla düzenlenecek bir olaydır. Bununla ilgili hazırlıklarımız son aşamasındadır. Allahın izniyle bu yıl büyük bir olasılıkla çıkacak.” dedi.

BESİ ORGANİZE BÖLGESİ YILLARDAN BERİ VAR OLAN PROJEYDİ

Karaçanta, Besi Organize bölgesi hakkında da soru üzerine şu açıklamayı yaptı:

“Organize besi bölgesiyle ilgili konuşma: bizim her ay rutin olarak yaptığımız vali bey başkanlığında organize sanayi toplantımız olur. Bende oranın doğal üyesiyim. Orada zaten bu karar çıktı. Bu yıllardan beri var olan bir projeydi. Bununla ilgili yatırım aşamasına da geldi. %40 belediye, %40 il özel idare, %20 ise sanayi ticaret odasınındır. Bu proje uygulamadadır. Allah izin verirse yakın zamanda yürürlüğe geçecek.”

YOLLARIN DURUMU

Yolların durumuyla ilgili gelen soruya da Karaçanta şu yanıtı verdi:

“Bölge müdürümüzle yaptığım görüşmede Paşaçayır’daki yola çok kısa bir zamanda başlayacaklarını söyledi. Ve bana bununla ilgili bir yazı yazacaklarını benimde oradaki dolmuş güzergâhıyla ilgili bir düzenleme yapacağım ve Paşaçayır halkına bilgi vermem doğrultusunda bir olay var. Biliyorsunuz hayvan pazarının olduğu yol yapıldı. Mihrialibey’in oradaki yolda devam ediyor. Ancak alt yolda bir sıkını var. Orayı da daha dün bölge müdürümüzle görüştüm. Çok kısa süre içerisinde mutlaka çözecekler. Kara yolları bölge müdürlüğünün bana verdiği bilgi bu işlerin hızlı bir şekilde devam ettiği, orada hiçbir sıkıntının olmadığı doğrultusunda. Tren yolunun oradaki yol bizim belediyenin yapması gereken bir yoldur. Bununla ilgili asfalt şantiyemizi hazırladık. Çünkü asfalt şantiyemizde uzun zamandan beri çalışmıyordu. Orayı da faaliyete geçirdik. O yol kilit parke taşı değil asfalt olacak. Asfalt şantiyemiz hazırlanır hazırlanmaz ilk çalışmaya başlayacağımız yer o yoldur.”

OTOGAR YAKIŞIR VE LAYIK YERDE OLMALI

Otogar çalışmasına da değinen Karaçanta, “Biliyorsunuz biz geldiğimizden beri hep aynı şeyi söylüyoruz. Hayvan pazarıyla otogarın aynı yerde olmaması gerektiğini savunuyoruz. Dolayısıyla daha önce yapılan otogarımızla ilgili bir çalışma var. Mühendislerimiz ve gerekli yerler bu konuyla ilgili çalışmalarına başladılar. Biz terminalin havaalanının yanında olmasının uygun olduğunu düşünüyoruz. Hayvan barınağının, hayvan pazarının, organize besicilikle ilgili yapılacak ahırların yeri, çöplüğün yeri hepsi orada. Biz oradan çöplüğü kaldırıyoruz. Bu saymış olduğum yerlerin arasında bir otogarın olması hiçte hoş bir şey değil. Çünkü şehre gelen insan otogara geldiği zaman hemen şehir hakkında bilgi sahibi olur. Otogarlar şehrin yansımasıdır. Dolayısıyla otogarın öyle bir yerde olması bizi rahatsız ediyor.” ifadelerini kullandı.

SİNYALİZASYON TEK YÖNLÜ YOLLARDA PEK KULLANILMIYOR

Karaçanta son olarak sinyalizasyon çalışmalarına değinerek, “Sinyalizasyon ile ilgili konuşma: sinyalizasyon tek yönlü yollarda pek kullanılmıyor. Fakat bazı yerler vardır ki oralarda zorunludur. Bunlardan bir tanesi de İnönü karakolu dediğimiz Gazi Ahmet Muhtar paşa caddesi ile Faik Bey caddesinin kesiştiği yerdir. Yani bunun gibi bazı yerlerde sinyalizasyon çalışmalarının şart olduğunu düşünüyorum. Bununla ilgilide arkadaşlarımız oralara trafik ışıklarının kurulması için trafik ekipleriyle çalışmalarını sürdürüyor. O malzemeler elimizde yok. Onlar temin edilip biran önce yapılacak. Sayın başsavcımızın da orada bir kazası oldu. Allah şifalar versin. Keşke olmasaydı. Belki bizim sinyalizasyon olayımız olsaydı o kaza olmayacaktı.” şeklinde konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.