1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 90 bin şehit anısına 90 bin fidan
90 bin şehit anısına 90 bin fidan

90 bin şehit anısına 90 bin fidan

Sarıkamış’ta 90 bin şehit anısına 90 bin fidan dikildi

A+A-

Kars’ın Sarıkamış ilçesinde 100 yıl önce yaşanan Sarıkamış Harekatı sırasında donarak şehit olan 90 bin şehit anısına, harekatın 100. yıl dönümü anma etkinlikleri kapsamında 90 bin fidan dikildi. Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel adına da birer adet fidan dikildi.

Sarıkamış Allah-u Ekber Dağlarındaki törene Kars Valisi Günay Özdemir, Erzurum Orman Bölge Müdürü Salih Çetiner, Kars Emniyet Müdürü Ercan Çakmak, Sarıkamış Kaymakamı Muhammed Gürbüz, Belediye Başkanı Göksal Toksoy, askeri erkan, daire amirleri ve vatandaşlar katıldı.

VALİ ÖZDEMİR: “AMACIMIZ, SARIKAMIŞ’TA 100 YIL ÖNCE YAŞANANLARI GELECEK NESİLLERE ANLATMAKTIR”

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal marşının okunmasıyla başlayan törende konuşma yapan Kars Valisi Günay Özdemir, 90 bin şehit için 90 bin fidanı toprakla buluşturduklarını söyleyerek, ‘90 bin şehit için 90 bin fidan’ kampanyasını her yıl devam ettirmeyi düşündüklerini belirtti. Özdemir, bu yıl Sarıkamış Harekâtının 100. Yılı olduğunu hatırlatarak anma etkinlikleri çerçevesinde 90 bin şehit için 90 bin fidanı toprakla buluşturmaktan dolayı son derece mutlu olduklarını söyledi. Fidan dikim çalışmalarının her yıl halkın desteği ile de devam edeceğini ve Devlet tarafından Sarıkamış’ta yapılan tüm çalışmalarda ki amaçlarının 100 yıl önce Sarıkamış’ta yaşananlarının gelecek nesillere aktarılması olduğunu da ifade etti.

Vali Özdemir: “ İnşallah bu 90 bin şehit için 90 bin fidan kampanyamızı her yıl halkımızın da katkısıyla devam ettirmeyi düşünüyoruz. Çünkü biz bu bölgenin çok daha güzel çok daha anlamlı olmasını istiyoruz. Sarıkamış, tarihimizde mücadelelerin yapıldığı, Anadolu’nun savunulduğu ve Doğu da en son kalemizdir. Çünkü Çanakkale’deki mücadelenin bir benzeri de Sarıkamış’ta verilmiştir.  Ve bu mücadele sonucunda 90 bin şehit vermişizdir.

Onun için bu bölgenin çok daha güzel ve anlamlı olması gerekiyor. Bu bölgedeki bu tarihi gerçeklerin gençlerimize çok daha iyi anlatılması gerekiyor. Onun için kaymakamlığımızın başkanlığında bir komisyon kurduk ve şuan kaymakamlığımız ve belediyemiz buradaki planlamayı gerçekleştirmek için bir çalışma başlattılar. Bu çalışmayla da biz buradaki tarihi gerçeklerle yapacağımız bütün bu fiziki binaların ve fiziki yapıların birbiriyle örtüşmesini, gelecek nesillere, gelen ziyaretçilere burada anlatılacak olan Sarıkamış’ın gerçeklerinin çok daha güzel bir şekilde hatırlatılması sağlamak gayretindeyiz. Aynı  zamanda yapılacak olan yatırımların, yapılacak olan burada ki bütün faaliyetlerin belli bir koordinasyon içerisinde ve ihtiyaca göre yapılmasını sağlamak ta bir o kadar önemlidir. Bizim amacımız Sarıkamış’ı çok daha güzel, çok daha iyi bir şekilde gelecek nesillere aktarmak ve anlatmaktır. Çünkü bir bakanlığın yaptığı bir işle diğer bakanlığın diğer kurumun yaptığı işin birbiriyle örtüşmesi  ve bizim hazırlayacağımız master plan çerçevesinde ve içerisinde olmasını istiyoruz. Gazilerimiz ve şehit ailelerimiz bizim için her zaman değerlidir. Onlarda bizi hiçbir zaman yalnız bırakmıyor. Bizde onları yalnız bırakmıyoruz.” dedi

Fidan dikimi sırasında açıklamada bulunan Erzurum Orman Bölge Müdürü Muhammed Salih Çetiner, Sarıkamış Harekâtının bundan 100 yıl önce Türk ordusunun Ruslara karşı Allahu Ekber dağlarında vermiş olduğu amansız mücadelenin adı olduğunu söyledi.

Sarıkamış Harekanıtının 1. Dünya Savaşı’nın başlangıcı olduğunu ve bu harekâtın milli belleğimizde de önemli bir yer aldığını da belirten Müdür Çetiner, “Sarıkamış harekatı bir daram bir değil bir kahramanlık destanıdır. Ülkemizin içinde bulunduğu buhranlı dönemde ecdadımız tarihe destan yazmıştır. Kendi bedenlerini bugün diktiğimi fidanlar gibi bu topraklarla buluşturmuşlardır. Bizlerde bugün onların aziz hatırasına fidanlarımızı Mehmetçiklerimiz ile birlikte toprakla buluşturuyoruz.” Dedi.

TOKSOY: “ORMANLAR, EKO-SİSTEMİN EN ÖNEMLİ UNSURLARIDIR”

Sarıkamış Belediye Başkanı Köksal Toksoy da yaptığı konuşmada, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Kars Valiliği öncülüğünde, Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü, Kars Orman İl Müdürlüğü ve Sarıkamış Orman İşletme Müdürlüğü aracılığı ile 90 bin şehidimiz için 90 bin fidan dikimi seferberliği başlatarak şehitlerimize verdikleri önemi ve değeri bir kez daha gösterdiklerini söyledi.

Ormanların eko-sistemin en önemli unsuru olduğunu da belirten Başkan Köksoy konuşmasında: “Ormanlar aynı zamanda erozyon ve toprak kaymasını önlemektedir. Aynı zamanda çığ oluşmasını önlemekte ve özellikle kayak merkezimize yağan karın yerinde uzun süre kalmasını sağlamaktadır. Bu sebeple her yıl yakılan ve kesilen ormanların yerini doldurmak hatta daha fazlasını dikmek zorundayız. Gelecekteki nesillere daha güzel yeşil bir çevre bırakmamız için her yıl kişi başına en az 5 fidan dikmemiz gerektiğini düşünüyorum. Biz ormanlarımızla, 2100 ile 2800 rakamında yetişen sarıçamlarımızla övünüyoruz. Sarıkamış’taki ormanlarımızı da korumamız gerektiğini düşünüyor buradan yetkililere daha az kesim yapmalarını istiyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Özdemir ve Sarıkamış Kaymakamı Muhammed Gürbüz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Ahmet Davutoğlu adına da fidan diktiler. Kars İl Müftüsü Mehmet Genç’in de duası eşliğinde dikilen fidanlar daha sonra sulandı.

Fidan dikme törenine katılan Orman işçileri ve Sarıkamış 9. Motorize Piyade Tugay Komutanlığı Kazım Karabekir Kışlası askerleri büyük bir şevkle kalan diğer ağaçları dikerek mataralarıyla da suladılar.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.