0530 708 54 54
0530 708 54 54
18 Ocak 2019 Cuma 08:00:00 - Güncelleme:18 Ocak 2019 Cuma 08:19:00

Karneye kızmayın baskı yapmayın

Milyonlarca öğrencinin heyecanla beklediği yarıyıl tatili başladı. Sömestri verimli hale getirmek için ebeveynlere büyük iş düştüğünü söyleyen uzmanlar, ailelere ”Zayıf olan notlar için kızmayın ve ödev baskısı yapmayın” uyarısında bulundu. 

2018-2019 eğitim yılının ilk döneminde okul zili son kez çaldı. 18 milyon öğrencinin sömestr tatili başladı. 15 günlük yarıyıl tatiline çıkacak olan öğrenci ve aileleri tatil planları yaparken, bir yandan da karnelerin nasıl olacağını düşünüyor. Uzmanlar ailelerin, karneleri zayıf gelen çocuğu başkalarıyla kıyaslamamaları, bütün tatil boyunca ders çalıştırmamaları ve baskıya maruz bırakmamaları gerektiğinin altını çiziyor. 

BIRAKIN EĞLENSİN    

Uzmanlar, karne dönemlerinde çocukların üzerindeki baskının giderek arttığını söylüyor. Ancak ailelerin öğrencilerden daha fazla kaygılı olduğunu belirten çocuk gelişimi uzmanı Aylin Sözer Çapan, “Aileler bu yöndeki kaygılarını çocuk daha karne almadan yansıtıyor. Çok çalışkan çocuk bile 'takdir veya teşekkür alacak mıyım' kaygısı yaşıyor. Karneleri zayıf gelen çocuğu 15 günlük tatilde ders çalıştırmak en büyük yanlıştır” dedi.  

KARNE ÖLÇÜT DEĞİL 

Ailelerin en büyük hatasının ‘kıyaslama’ olduğunu ifade eden Çapan, karnenin bir başarı ölçütü olmadığını dile getirdi. Dürüstlük, sorumluluk üstlenme ve ahlaki değerlerin, ders notlarından daha değerli olduğunu belirten Aylin Çapan,”Okulda yedinci sırada olan bir çocuk, birinci sırada olan başka bir çocuğa göre daha başarılı olabilir. Çocuk teşekkür aldığında, aile sonra laf arasında 'şunun kızı veya oğlu takdir almış' derse, o anda sıralamaya girdiğini anlıyor. Çocuk yalan söylemiyorsa, görevlerini zamanında yerine getiriyorsa, sorumluluk alıyorsa, böyle değerleri hiçbir karne ölçemez. Bence karne davranışlardan ötürü verilmelidir” diye konuştu. 

TELEFON TABLET GÖZ BOZUYOR

Tatilde, öğrencilerin telefon, tablet ve TV karşısında geçirdiği süre de neredeyse 3 kat artıyor. Bu durumun görme bozukluğu olan çocuklarda, hastalığı ileri seviyeye taşıyacağını söyleyen göz hastalıkları uzmanı Op. Dr. Onur Aydın, “ Eğer çocuğunuz; kitaba, deftere çok eğilerek bakıyorsa, okurken kelime ya da satır atlıyorsa, okuduğu satırı eliyle takip ediyorsa, televizyona çok yakından bakıyorsa, tabletin dibine girdiğini düşünüyorsanız, sıkça gözlerini kırpıyorsa, uzaktaki cisimleri görmek için gözlerini kısıyorsa, gözlerinde sulanma oluyorsa, açık havada hep aynı gözünü kısıyorsa, yazı yazmakta zorlanıyorsa bilin ki bir göz doktoruna ihtiyacınız var” dedi. 

YETENEKLERİNİ KEŞFEDİN

Ailelere, “tatilin hakkını verin” tavsiyesinde bulunan uzmanlar, yarıyılda çocukların keşfedilmemiş yeteneklerine odaklanılması gerektiğinin altını çiziyor. Çapan, “Aile önce çocuğun yetenekleri noktasında ne yapabilir ona bakmalı. Hiç ders çalışmasınlar demiyorum fakat çılgınca soru çözmek, geçmişte yapılan hataları kapatmak gibi bir yanlışa düşülmesi çocuğu okuldan ve derslerinden daha fazla soğutacaktır” diye konuştu. 

DERS BAŞI 4 ŞUBAT'TA

Okul öncesinde 1 milyon 542 bin 491, ilköğretimde 10 milyon 840 bin 709 ve ortaöğretimde 5 milyon 391 bin 580 öğrenci olmak üzere, toplam 17 milyon 774 bin 780 öğrenci, bugün karne aldıktan sonra 2 haftalık yarıyıl tatiline girdi. Tatille birlikte 920 bin 524'ü resmi eğitim okullarında,  200 bin 701'i de özel okullarda görev yapan, toplam 1 milyon 121 bin 225 öğretmen de dinlenme fırsatını bulacak.  2018-2019 eğitim öğretim yılının ikinci dönemi 4 Şubat Pazartesi günü başlayacak ve 14 Haziran 2019 Cuma günü sona erecek.  

SÖMESTRDEN SONRA ASIL MARATON BAŞLIYOR 

Yarıyıl tatilinin ardından milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren sınav maratonu da başlayacak. Milli Eğitim Bakanlığı'nca Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav, 1 Haziran'da gerçekleştirilecek. 8. sınıf öğretim programları esas alınarak yapılacak sınav, iki bölüm halinde ve aynı gün uygulanacak. Sınavda çoktan seçmeli 90 soru sorulacak. ÖSYM'nin internet sitesinden duyurulan takvime göre de 2019 Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS)  1. oturumu (TYT) 15 Haziran'da, 2. oturumu (AYT) ile Yabancı Dil Oturumu 16 Haziran'da yapılacak. YKS başvuruları 12 Şubat-6 Mart'ta alınacak. YKS için geç başvuru tarihi 19 Mart olarak belirlendi. Sınav sonuçları ise 18 Temmuz'da açıklanacak.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX