Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bologna Üniversitesi tarafından yürütülen ve bu dönem için tamamlanan kazı çalışmalarında bakanlık temsilcisi olarak görev alan arkeolog Ahmet Beyazlar, alanda yaptıkları incelemede, höyüğün güneybatı yamacında bazalt taşından yapılma, üzerinde üstte güneş, ay ve kartallı güneş kursu amblemi bulunan, altında 8 sıra ''Luvi Hiyoroglif'' yazılı bir stel bulduklarını söyledi.Stelin daha önce hiç görülmemiş, bilinmeyen bir stel olduğunu, üzerindeki yazıtın fotoğraflarını İstanbul Üniversitesinden Prof. Dr. Ali Dinçol ve İngiliz Prof. Dr. David Howkins'e gönderdiklerini ifade eden Beyazlar, "Yazıt okundu ve iki profesörün söyledikleri birbirini tutuyordu. Karkamış Krallığı'nın birinci kralının ismi bilinmiyordu. Karkamış Krallığı'nın ilk kralı olan Sapazata'nın adı bu stel sayesinde tespit edildi. Stelde ayrıca Karkamış Krallığı ve başkenti hakkında bilgiler ve diğer krallar olan Tarhunda ve onun oğlu Suhi'nin adı da yer alıyordu. Bu bizi çok sevindirdi. Çünkü bu yazıtta tarihin karanlık bir noktası aydınlatıldı. Stelin MÖ 10. yüzyılın başına ait olduğu ve steli küçük kral Suhi'nin Karkamış büyük kralı Ura Tarhunzas için yaptığı anlaşıldı" dedi.MÜZE OLMASI GEREKİR
Beyazlar, eserin temizlik çalışması ve çizimlerin yapılması için Gaziantep Arkeoloji Müzesi'ne teslim edildiğini belirtti. İleride Karkamış Antik Kenti'nin açık hava müzesi haline getirilmesi halinde eserlerin yerinde teşhir edilebileceğini söyleyen Beyazlar, ''Karkamış Antik Kenti'nde kentten çıkan ve çıkacak eserlerin teşhir edileceği bir müze olması gerekiyor'' dedi. 
 
TURİSTLİK MERKEZ OLABİLİR Bologna Üniversitesinden Doç. Dr. Nicolo Marhetti başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarını bu ay tamamladıklarını belirten Beyazlar, bölgede antik kentin sur duvarları, meydanlar, tapınaklar ve ana caddelerinin açıkça görülebildiğini, bu alanın yeniden düzenlenerek çok önemli bir turistik merkez olabileceğini bildirildi. Beyazlar, gelecek dönem kazı çalışmalarının ağustos ayında başlayacağını ve 3 ay sürdürüleceğini kaydetti. Ahmet Beyazlar, Karkamış ile ilgili bilgilerin arkeolojik kazılardan çok tarihi kaynaklara dayandığını, arkeolojik bilgilerin British Museum'un çalışmalarından sağlandığını belirtti.