|

Kardeş kavgasında bile 'arayı buldular'

Adalet Bakanlığı’nın hayata geçirdiği “arabuluculuk uygulaması” ile 8 bin 648 başvurudan 8 bin 64'ü, mahkemeye gitmeden çözüme kavuştu. Yüzde 87’si işçi ve işverenler arasındaki sorunlarla ilgili olan başvuruları çözen arabulucular, kardeşler arasındaki tartışmaları bile kısa sürede anlaşmayla sonuçlandırdı. 1983’ten bu yana çiçekçi dükkanı işleten iki kardeşin ortaklığı arabuluculuk ile bozulmaktan kurtuldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/02/2017 Pazartesi
Güncelleme: 00:01 - 20/02/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
3 yılda 8 bin anlaşmazlık bitti.
3 yılda 8 bin anlaşmazlık bitti.

Hukuk uyuşmazlıklarında alternatif çözüm yolu olan arabuluculuk uygulaması giderek yaygınlaşıyor. Artık binlerce dosya mahkemeye gitmeden arabuluculuk yoluyla çözümleniyor. 2013'te hayata geçen arabuluculara bugüne kadar 8 bin 648 başvuru yapıldı. Bunlardan yüzde 93'ü yani 8 bin 64'ü anlaşmayla sonuçlandı. 584 dosyada ise taraflar anlaşamadı. Arabuluculara en çok müracaat ise İstanbul'da gerçekleşti. İstanbul'daki başvurulardan 3 bin 513 dosya arabulucular sayesinde çözüme kavuştu. İstanbul'u ise Ankara, İzmir, Bursa, Kayseri ve Mersin gibi iller takip etti. Arabulucuya giden dosyaları dağılımına bakıldığında ise yüzde 87 ile en çok başvurunun işçi-işveren uyuşmazlıklarıyla ilgili yapıldığı görüldü. Bunun yanında alacak uyuşmazlıkları, nafaka, tapu iptali, kira alacağı ve miras taksimi konuları da arabulucuların çözüm bulduğu konular arasında yer aldı.



TEK ARABULUCU BİN 31 İŞÇİYİ İKNA ETTİ


İşten toplu olarak çıkartılan işçiler mahkemeye müracaat etmek yerine arabulucuya giderek işverenle uzlaşmak istedi. Arabulucu Uğur Çağlar, işten çıkarılan bin 48 işçinin haklarını alabilmesi için işvereni uzlaşmaya davet etti. Aynı iş yerinde işten çıkarılan işçilerden bin 31'i anlaşmayla sonuçlanırken 17'sinde anlaşma sağlanamadı. Uyuşmazlıkların çözümü sonucunda işçilerine yaklaşık 7 milyon TL ödeme yapan işveren, işçileriyle olan uyuşmazlığın kısa sürede çözülmesinden çok mutlu olduğunu belirtti. Arabulucu Çağlar, her bir işçi için 3 saatlik görüşme gerçekleştirerek işveren ile anlaşmalarını 3 ay içinde tamamlandı.



MAHKEMEYE GİTMEDEN ÇÖZÜLDÜ


İzmir'de babadan kalan zeytinliklerinde zeytinlerin toplanması ve paylaştırılmasıyla ilgili ihtilafa düşen ve dava yoluna gitmeyi düşünen kardeşler arabuluculuk yolu ile sorunlarını çözdü. Arabulucu, daha önceki hasatlardan oluşan zararın erkek kardeş tarafından ablasına verilmek suretiyle karşılanmasına karar verdi. Ayrıca zeytinliğin tapusunun tamamını erkek kardeşin alacağı zamana kadar ise ablaya hasattan payının verilmesi yönünde anlaşmaya varıldı.



ORTAKLIKLARI KURTULDU


1983'ten bu yana çiçekçi dükkanı işleten iki kardeş arasındaki uyuşmazlık da arabuluculuk yöntemi ile çözüldü. İki kardeş, ortaklığın sonlandırılması için dava açtı. Söz konusu dava hala devam ederken, iki kardeş arasındaki uyuşmazlık arabuluculuk sayesinde 3 saat 45 dakika gibi kısa sürede çözümlendi.



NAKLİYECİ ARKADAŞLAR ANLAŞTI


Uluslararası nakliye firmasına hem ortak olan hem de şoför kadrosunda çalışan taraflardan biri, çıkan sorunlar nedeniyle işçi-işveren yönünden firmanın diğer sahibine dava açtı. Ancak arabuluculuğa müracaat eden taraflar arasındaki uyuşmazlık anlaşma ile sonuçlandı.


#Adalet Bakanlığı
#Arabuluculuk
#Mahkeme
7 yıl önce