Karantina kuralları esneyen Almanya’da vaka artışı

Korona virüs vaka sayısının nispeten düşmesiyle kuralların esnetilmesi Almanya’da ters tepti.

Dünya
14 Mayıs 2020 Perşembe

Liza Cemel / Almanya

 

Dünyanın neredeyse her yerinde olduğu gibi, Almanya’da da yaklaşık son bir ayda vaka sayısında ciddi dalgalanmalar görüldü. Bu iniş çıkış ve belirsizlik durumunu kontrol altına almak için uğraşan Almanya yöneticileri 6 Mayıs tarihinde bir karara vardı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Almanya Eyalet Başkanları arasında geçen telefon görüşmesi sonucunda, vaka oranlarının düşmesi de göz önünde bulundurularak tedbirler kademeli bir şekilde gevşetildi. Bu önemli karar, öğrencilerin eğitim haklarını korumak, ekonomide ortaya çıkan hasarları hafifletmek ve halkın sınırlanan bazı özgürlüklerini düşünerek alındı.

Fakat 12 Mayıs itibariyle gözlemlenen 933 yeni vaka ve 116 ölü, bazı endişelerin yeniden doğmasına yol açtı. Bu sayı, 11 Mayıs tarihinde 357 olarak gözlenmişti.

Hastalık kontrolü ve salgın önlemi gibi konularda araştırma yapan Almanya Federal Devletine bağlı Robert Koch Enstitüsü (RKI), en güncel verilere bakarak virüsün bulaşma katsayısının da arttığını bildirdi. Sözü geçen oran 1,10 olarak test edilirken, geçen hafta bu oran 0,83 idi. Yani korona virüsü olan her kişi ortalama olarak birden fazla kişiyi enfekte etmekte.

RKI durumu sürekli takip ediyor, mevcut tüm bilgileri değerlendiriyor, Almanya’daki nüfus oranlarını göz önünde bulundurarak risk oranlarını tahmin ediyor ve bu doğrultuda sağlık profesyonellerine öneriler sunuyor.

Yeni alınan kararlar, sosyal mesafemizi korumak; hijyen kurallarına dikkat etmek ve halka açık ortamlarda maske takma şartıyla yürürlüğe sunuldu.

Peki, normalleşme sürecine girmeyi uman Almanya ve diğer Avrupa şehirlerini neler bekliyor?

Bundan sonra atılacak olan adımlar ilerleyen günlerde ortaya çıkacak vaka oranlarıyla kendini daha çok belli edecek. Fakat şimdilik hepimizin üstüne düşen görev, baharın getirdiği güzel havalara aldanmadan evde kalmak. Sen evde kal ki, en kısa zamanda hepimiz dışarı çıkabilelim!

 

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün