Karagöz ile Hacivat yeniden hayat buldu

Kırklareli İlk Halk Kütüphanesi çocukların sosyal gelişimine katkıda bulunmaya devam ediyor. Her yıl kasımın ikinci haftası kutlanan Dünya Çocuk Kitapları Haftası dolayısıyla Kırklareli Halk Kütüphanesinde Karagöz ve Hacivat etkinliği düzenlendi.

Kültürümüz için çok önemli figürlerden biri olan Karagöz ve Hacivat gölge oyunu unutulmaya yüz tutmuş durumda.. Neyse ki Kırklar İl halk Kütüphanesi yetkilileri gösterdikleri değer ile Karagöz ile Hacivat kültürünü kütüphanelerinde yaşatıyorlar. Dünya Çocuk Kitapları Haftası nedeniyle kütüphanelerine konuk ettikleri Karagöz ve Hacivat ile çocuk ve ebeveynlere keyifli dakikalar yaşattılar.
17 Kasım Cuma günü Kırklareli İl Halk Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen etkinliğe Kırklareli Atatürk İlkokulu ve Kırklareli Atatürk Ortaokulu konuk oldu. Saat 14:30 ve 15:30’ da iki seans olarak gerçekleşen etkinlik sayesinde minikler teknolojiden uzakta hoşça vakit geçirmenin keyfini yaşadılar.
Etkinlik öncesinde Dünya Çocuk Kitapları ve Kitap okumanın önemi hakkında konuşan Kütüphane Memuru Alim Yayla;
“Amerikan İzcileri Kitaplık Yöneticilerinin başlattığı, kitap haftası düzenlemesi, aydınlar, yazarlar, yayıncılar tarafından benimsendi ve destek gördü. Çalışmalar sonunda, kasım ayının ikinci haftası dünyanın birçok uygar ülkesinde "KİTAP HAFTASI" olarak kabul edildi. Uluslararası bir duruma gelen bu hafta yurdumuzda ve diğer ülkelerde "DÜNYA ÇOCUK KİTAPLARI HAFTASI" olarak kutlanmaktadır. Okullarda öğretmenler, kitabı sevdirmek ve okuma alışkanlığı kazandırmak için çocuklara, ders kitaplarının dışında dergiler ve kitaplar okumalarını söylerler. Bu amaca hizmet için, sınıf ve okul kitaplıkları kurarlar. Öğrencilere kitaplar dağıtarak okumalarını sağlarlar. Evlerine götürmelerini ve evde de okumalarını sağlarlar.” diye konuştu.
“Okumanın Amacı Hayatı Tanımaktır”
Dünya Kitap Haftasının önemi üzerinde duran Yayla, “Okumada amaç; bilgi kazanmak, zevk almak, hayatı tanımaktır. Çocuk bu amaçla yazılan kitapları tanımalı, bulmalı, okumalı ki, amacına ulaşsın. Küçük yaşta başlayan okuma zevki, büyüdükçe kökleşir ve gelişir.
Kasım ayının ikinci pazartesi ile başlayan Dünya Çocuk Kitapları Haftasında esas çocuklarda okuma sevgisini yaratmak, yaymak ve güçlendirmektir. Okuma sevgisinin sağlanması, köklü olması, okuma aracı olan kitaplarla sağlanır. Bu haftada yapılan bütün konuşmalarda, yazılarda, yayınlarda kitap tanıtılır. Kitabın önemi üzerinde durulur. Kitaplık, kütüphanenin bu konudaki büyük görevi anlatılır. Kitap ve okuma zevkinin çocuklarımızda yaratılması ve kalıcı olması için aile, öğretmenler, yazarlar, kitapçılar, yayıncılar, kitaplık ve kütüphaneler göreve çağrılır. Kitap sergileri açılır. Yurdumuzdaki ve dünyadaki çeşitli kitaplar tanıtılır. Satışları yapılır.Okullarımızda da kitap sergileri açılır. Öğrencilerin sınıf, okul kitaplıklarından ve çevredeki kütüphanelerden nasıl faydalanacakları öğretilir. Kitap almaları, bol bol kitap okumaları sağlanır. Çevredeki kitap sergileri gezilir. İmkanı olanlara bir küçük kitaplık kurma yolları ve yöntemi öğretilir.” dedi.
“Okumayan Milletler Yok
Olmaya Mahkumdur”
“Eğitici çalışma kollarından; Yayın Kolu, Kültür ve Edebiyat Kolu, Kütüphanecilik Kolu arkadaşlarına faydalı olacak çalışmalar yaparlar. El birliği ile haftanın en iyi şekilde kutlanmasını sağlarlar. Unutmayalım ki dostlar okumayan milletler yok olmaya mahkumdurlar. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk savaş meydanlarında dahi her daim okumaya devam etmiş büyük bir insandır. Bizlerde bu ülkenin Atatürkçü çocukları ve gençleri olarak bu tarz haftalarda daha ön planda olmalı ve örnek olarak gösterilmeliyiz.” Şeklinde konuştu. Alim Yayla’nın ardından sahne sırası artık Karagöz ve Hacivat’a geldi. Gösteriyi gerçekleştiren sanatçılar Fatih Umutlu ve Müge Yıldız çocuklarla iyi bir ilişki kurarak geçtikleri perde arkasında kendileri de eğlenerek çocuklaştılar. Yaklaşık 20 dakika süren gösteride minikler keyifli vakit geçirirken aynı zamanda oyun sırasında söylenen öğütler ile bilgi sahibi de oldular. Çocuklarını etkinliğe getiren veliler de hoşça vakit geçirirerek bolca kahkaha attılar. Gösteri sonrasında çocuklarla hatıra fotoğrafı çektiren Fatih Umutlu, uzun zamandır en çok eğlendiği gösterilerden birini gerçekleştirdiğini söyleyerek, “Çocuklar perde önünde güldükçe ben perde arkasında güldüm.” diye konuştu. Çocuklar hem eğlenirken aynı zamanda Kırklareli için önemli bir figür olan Karagöz’ü tanımış oldular

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol