Karadeniz, “Şoför Esnafı Lastik Değişemiyor,  Aracını Hiç Yenileyemez”

Karadeniz, bir an önce kilometre ton uygulamasının başlatılmasını ve K-1 belgelerinde de devir hakkı olması gerektiğini söyledi.

Karadeniz yaptığı açıklamada, “Şoför esnafı araçlarına kışlık lastik alamayacak durumdalar. Nakliyeci, toplu taşımacı, taksici esnafı sigortasını yaptıramıyor, maliyetlere yetişemiyor. Kazançları yarı yarıya düşen şoför esnafı araçlarını yenilemek istiyor ama lastik dahi değişemeyecek durumda iken bunu yapması imkansız. K-1 belgelerinin üçüncü vize tarihleri yaklaşıyor. İlk aşamada bu belgeler dondurulacaktı. Bu belgelerin hiçbir faydasını esnaf göremezken, sektörde ihtiyaçtan fazla araç ve belge yer aldı. Bu belgeye göre plaka tahsisi olacaktı bu gerçekleşmedi. Esnaf bu belgenin devir hakkı olmasını talep etti ama bu da gerçekleşmedi. Nakliyeci işi bıraktığında bu belgesi de iptal oluyor” dedi.

UETDS nakliyeci esnafına ters

Karadeniz, uygulamaya başlayacak olan Uzaktan Elektronik Takip ve Denetim sisteminin de nakliyeci esnafına ters olacağını ifade ederek, “UETDS nakliyeci esnafına ter düşecek, esnaf bu sisteme ayak uyduramayacak. Bu sistem yapılırken önlemleri de düşünülmeliydi. Dijital takograf Avrupa’da uygulanıyor ama ton kilometre başına fiyat uygulaması var. Biz de ton kilometre fiyatı uygulanmasını istiyoruz. Acilen bu uygulama yapılmalı ve K-1 belgeleri dondurulmalı. Şoför esnafımız vergiler, belge ücretleri altında eziliyor. Sürekli söyledik, nakliyeci ve taşımacı esnafına indirimli akaryakıt verilmesi gerekiyor. K-1 belgeleri verilirken, K-2 belgesi alanlar yalnızca yurt dışında çalışacaklardı. Oysa bu belgeyle yurt içinde de çalışıyorlar ve yakıtı üçte bir fiyata dışardan alarak maliyeti düşürüyorlar. Böyle olunca da yurt içinde çalışan esnaf zarar ediyor, rekabet ortamı bozuluyor. Unutmayalım ki dönen tekerler durursa, ekonomi de durur. Şoför esnafı ülkesini seven ve her zaman fedakarlık yapan çalışan guruptur ama artık dayanma güçleri kalmadı” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817