|

'Karadeniz Ekonomik İşbirliği Zirvesi' başladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre Merkezi ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen "Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatının (KEİ) 25. Kuruluş Yıldönümü Zirvesi"nde konuştu. Son yıllarda ülkeler arasındaki vize engelinin kaldırılması konusunda büyük mesafeler katedildiğini söyleyen Erdoğan "Türkiye olarak Gürcistan'da olduğu gibi pasaportsuz seyahatin yolunu açtık. Bu çatı altındaki işbirliğimizin diğer uluslararası ülkelerine örnek olmasını temenni ediyoruz" açıklamasında bulundu.

Yeni Şafak
09:55 - 22/05/2017 Pazartesi
Güncelleme: 12:34 - 22/05/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 'Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatının (KEİ) 25. Kuruluş Yıldönümü Zirvesi'nde konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 'Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatının (KEİ) 25. Kuruluş Yıldönümü Zirvesi'nde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre Merkezi ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen "Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatının (KEİ) 25. Kuruluş Yıldönümü Zirvesi"nde konuştu.

Açıklamadan öne çıkan başlıklar şöyle:

Bugün çok anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yapıyoruz. Karadeniz Ekonomik İşbirliği'nin kuruluşunu siz değerli dostlarımızla kutluyoruz. Karadeniz şehri olan Rize kökenli bir ailenin evladı olarak dünyaya gelmiş, hayatının önemli bir bölümü İstanbul'da geçmiş bir dostunuz ve hemşehriniz olarak sizlerle birlikteyim. Bu bakımdan KEİ benim için ayrı bir yere, ayrı bir öneme sahiptir. Bu çatı altındaki ortaklığımızın güçlenip, pekişmesi devletler olarak bizlerin gayretine tabidir.

Toplantılarına aktif şekilde iştirak etmek ve çalışmak hepimizin ortak sorumluluğudur. Hepimizin derdi sevinci ve tasası Karadeniz coğrafyasının ortak paydasında birleşiyor. Karadeniz'e açılan tüm şehirler çarşıya açılan tüm dükkanlar gibidir. Örgütü sorunların çözümünde etkin bir araç haline getirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Biz Türkiye olarak 5 çalışma grubunun birden koordinatörüyüz. Gönlümüzden geçen her devletin bir grubun koordinatörlüğünü üstlenmesidir.

Ticaretin ve yatırımların sağlıklı yürüyebilmesinin şartı huzur ve istikrardır. Türkiye olarak ülkemize ilgi duyan uluslararası yatırımcılara her türlü desteği veriyoruz. Türk yatırımcılarının da örgüt üyesi ülkelerin çoğunda kabul görmesinden memnuniyet duyuyoruz. Güzel örneklere rağmen örgüt üyesi ülkelerin kendi arasındaki yatırımların çok az olduğu bir gerçektir.


Son yıllarda ülkelerimiz arasındaki vize engelinin kaldırılması konusunda büyük mesafeler katettik. Türkiye olarak Gürcistan'da olduğu gibi pasaportsuz seyahatin yolunu açtık. Bu çatı altındaki işbirliğimizin diğer uluslararası ülkelerine örnek olmasını temenni ediyoruz. BM'nin önümüzdeki 15 yıllık gündemi olan sürdürülebilir kalkınma konusunda bu örgütle iyi bir sinerji yakalamayı hedefliyoruz. Karadeniz'in lokomotifi olduğu geniş coğrafyada ticari ilişkilerimizin yolların tartıştık. Yılbaşından beri dönem başkanlğını yürüttüğümüz KEİ için tüm devletlere karşı adil, tarafsız ve dengeli olmaya çalışıyoruz.

Devlet ve hükümet başkanları, sayın genel sekreter, KEİ 25. yıldönümü zirve toplantısına tekrar hoşgeldiniz diyorum. Toplantımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum. Program gereği zirve toplantısının açılış toplantısından sonra üye ülke heyet başkanlarını konuşmalarını yapmaya davet edeceğim.


"Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatının (KEİ) 25. Kuruluş Yıldönümü Zirvesi"nde konuşan Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

Son 2 yılda bölge ülkeler arasındaki ticaretin geriye gitmiş olması, yapmamız gereken önemli işlerin olduğunu gösteriyor. Yapıtığımız çalışmaları kuzeyi güneyi, batıyı doğuya yakınlaştırdık. İstanbul'daki 3. havalimanının hizmete girmesiyle bölge önemli transfer merkezi haline gelecek.

Biz bu örgütü 25 yıl önce birlikte kurduk. Amaç teşkilatın daha da ileri gitmesini sağlamak. Turizmde yıldan yıla karşılıklı artış var. Vize kolaylığı ve ulaşım altyapısının güçlendirilmesinin de bunda payı vardır. Ülkeler arası bazı siyasi sıkıntılar olabilir bunlar gelip geçicidir.

Ana tema: Sürdürülebilir Kalkınma

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan basın toplantısında açıklama yaptı.

Açıklamadan çıkan başlıklar şöyle:

Kuruluşundan bugüne KEİ Örgütü bayrak yarışı usulüyle çalışıyor. Dönem başkanlıkları üye devletler arasında el değiştiriyor. 1 Ocak'tan 2017'den bu yana dönem başkanlığını biz yönetiyoruz. 'Sürdürülebilir Kalkınma'yı dönem başkanlığmızın ana teması haline getirdik. Bu konuya hak edilen önemin verilmediğini düşünüyoruz.

Dönem başkanlığımızda 3 ayrı bakanlar toplantısı ayarladık. 21 Haziran'da Sağlık Bakanları ülkemizde misafir edilecekler.

Geçtiğimiz Aralık ayında devraldığımız dönem başkanlığını 29 Haziran'da ayında Ukrayna'ya devredeceğiz. Ukrayna'ya yılın ikinci yarısında yöneteceği dönem başkanlığı için başarılar diliyorum.

Türkiye Karadeniz bölgesinin huzurunu ve refahını sağlamak için yapılacak çalışmaları desteklemeye devam edecektir. Hepinize teşekkür ediyorum.

#Recep Tayyip Erdoğan
#Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre Merkezi
#Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı
7 yıl önce