Karadağ Yahudilerinin asırlardır ilk defa bir hahamı oldu

Yüzyılı aşkın bir sürenin ardından küçük Balkan ülkesinin Yahudi cemaati ilk kez kendi hahamına kavuştu.

Dünya
8 Kasım 2017 Çarşamba

Los Angeles doğumlu Haham Ari Edelkopf, karısı Chana ve yedi çocuğuyla birkaç hafta önce başkent Podgorica’ya yerleşti. Edelkopf, ayrıca Karadağ’ın 2006’da Sırbistan’dan kopup bağımsızlığını kazanmasından bu yana ülkedeki ilk haham.

Karadağ’daki Yahudi Cemaati Başkanı Jasa Alfandari, Karadağ’daki beşinci Mahar konferansının açılışında topluluğa yaptığı hizmetten ötürü Edelkopf’a teşekkür etti. Balkan ve Orta Avrupa Yahudileri Konferansı, Avrupa-Asya Yahudi Kongresi, Dünya Yahudi Kongresi ve Yahudi Ulusal Fonu’nun katkılarıyla gerçekleşti. Bölgedeki topluluk liderleri de dahil olmak üzere yaklaşık 400 kişi kıyı kenti Budva’da bir araya geldi.

Dünya Yahudi Kongresine göre, Karadağ’da yaklaşık 400 Yahudi bulunuyor. Edelkopf’a göre yüzde onu Yahudi inançlarına göre yaşıyor.

Cemaatin Başkanı Alfandari, bu yıl Sukot Bayramı için Edelkopf’un bahçesinde kurdurduğu ‘suka’nın, Karadağ Yahudileri için bir ilk olduğunu söyledi.

Bölgedn yeni bir gelişme ise Sırbistan’da yaşandı. Sabac kenti, İsrailli ve diğer Yahudi turistlerin ilgisini çekmek amacıyla bu ay eski bir sinagogu, Yahudi müzesi olarak açmaya hazırlanıyor.