Karabük’te, Evlilik ve Boşanmalarda Azalma Gözlemlendi

Karabük’te, Evlilik ve Boşanmalarda Azalma Gözlemlendi

Yayın: 25.02.2021 17:04
Paylaş:
A+ A-

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre Karabük, Bartın ve Zonguldak illerinde evlilik ile boşanmalarda azalma gözlemlendi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2020 yılı evlenme ve boşanma istatistiklerini açıkladı. Açıklanan rakamlara göre, Karabük, Bartın ve Zonguldak illerinde son 2 yıla göre evlilikler ile boşanmalarda azalmalar gözlemlendi.
Karabük’te 2019 yılında 472 çift boşanırken, 2020 yılında 325 çift boşandı. Evlilik verilerinde ise kentte 2019 yılında bin 426 çift, 2020 yılında bin 375 çift evlendi.
Bartın’da 2019 yılında 382 çift boşanırken 2020 yılında 294 çift boşandı. Evlenen çift sayısı 2019 yılında bin 146 olurken, 2020 yılında bin 126 çift yuva kurdu.
Zonguldak’ta 2019 yılında bin 228 çift ayrılırken, 2020 yılında bin 36 çift boşandı. Evlilik verilerine göre kentte 2019 yılında 3 bin 625 çift, 2020 yılında 3 bin 215 çift hayatını birleştirdi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

“Gölgeyim Ben” Karabük’te okuyucusuyla buluşuyor

Yayın: 29.03.2024 16:54
Paylaş:
A+ A-

The Poet House tarafından yayımlanan mini kitapta Tuğba Turan’ın “Gölgeyim Ben” adlı hikayeleri İsmail Sertaç Yılmaz tarafından çizilen illüstrasyonlarla bir araya getirildi.

Karabük’te polisiye ve gerilim türünde kitap yazan Tuğba Turan, güçlü kalemiyle yeni bir başarıya imza attı. Karabük’ün yetenekli yazarı Tuğba Turan, bu kez okuyucusunu dört hikayede buluşturuyor. Hikayelerinde, kadınların erkeklerin gölgesinde kalmaktan çıkıp, kendi güçlerini keşfetmelerine vurgu yapıyor. Karakterinin gölge üzerinden güçlenmesi, aslında kadınların toplumda ikinci planda tutulduğu, bastırıldığı ve görmezden gelindiği gerçeğini simgeliyor. Ancak bu hikayeler, kadınların içlerindeki gücü keşfetmeleri ve erkek egemen topluma karşı mücadele vermeleri üzerinden umut ve ilham veriyor. Gölgelerden güç alan anti-kahramanın, kadınların kendilerini güçlü ve değerli hissetmelerine yönelik bir metafor olması da bu mesajın önemli bir parçasını taşıyor. Bu hikayeler, kadınların kendi ayakları üzerinde durmalarını, seslerini duyurmalarını ve adalet arayışlarında korkusuzca ilerlemelerini konu alıyor. Bu sayede, kadınların erkeklerin gölgesinde kalmayı reddederek kendi ışıklarını yakmaları ve hayallerine doğru ilerlemeleri teşvik ediliyor.

Bu kitap aynı zamanda sakin kitap ‘slow book’ projesi, hızlı tüketilen kitaplara karşı bir başkaldırı niteliği de taşıyor. Hikayelerinde gücünü gölgeden alan anti-kahramanın yaratıcısı Turan, kitabında şu ifadelerde bulunuyor: “Ben yoklukla güçlendim. Hiçlikten doğdum. Bir kadının içine düşerken zevk veren, düştükten sonra istenmeyen bir bebek gibi, boşluğu doldurdum. Ben oldum” sözleriyle karakterinin iç dünyasını anlatarak, kadınların sessizliklerine ses katmayı hedefliyor.

“Gölgeyim Ben”, kadınların güçlenme sürecini ve adalet arayışını ele alan etkileyici hikayelerle dolu bir kitap olarak okuyucularla buluşacak. Bu kitap ile Yazar Tuğba Turan’ın Karabük ve Türkiye genelinde edebiyata ve sanata farklı bir bakış açısı getireceğinin mesajı veriliyor. (Esra Oğuzkağan Özkan)