Karabük’te Esnaf Normalleşmeyi Bekliyor

Karabük’te Esnaf Normalleşmeyi Bekliyor

Yayın: 25.02.2021 16:42
Paylaş:
A+ A-

Karabük’ün haftalık vaka sayısı haritasında orta riskli iller arasında 3. sırada yer almasıyla normalleşme süreci için olumlu bir sinyal verirken vatandaşları da sevindirdi.
Geçtiğimiz Kasım ve Aralık ayında günlük ortalama 300 vakanın görüldüğü Karabük’te korona virüs tedbirleri kapsamında uygulanan kısıtlamalar ve uyulan kurallar olumlu sonuçlar vermeye başladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından açıklanan illere göre haftalık vaka sayısı haritasındaki 100 bin kişiye göre yüzde 16,85 ile orta riskli iller arasında 3. sırada yer aldı.
Haftalık vaka sayısındaki düşüşün ardından normalleşme için olumlu sinyal veren Karabük’te vatandaşlar, sosyal mesafe, maske ve hijyen kuralları çerçevesinde normalleşmenin başlaması gerektiğini dile getirdiler.

Esnaf Recep Şahin, “Bir yılı geçen bu süreçte birçok arkadaşımız mağdur oldu. İşlerindeki düşüşle beraber sıkıntı yaşadılar. Sağlık Bakanının açıkladığına göre yüz binde 35’in altındaki yerlerde normalleşmeye geçilecek galiba. Esnaflar olarak temennimiz de tedbirlerle beraber açılmasını istiyoruz. Beklentimiz budur” diye konuştu.

Normalleşme sürecinin kentte başlamasının iyi olacağını belirten Karabük Üniversitesi öğrencisi Azerbaycanlı Fahrettin Ahmedov, “Çünkü o kadar yol geldik. Burada da biraz sıkıntılar çekiyoruz. Kafeye gittik oturabileceğimiz yer yok. Yemekleri alıp burada yiyoruz işte. Köşe bir yer arıyoruz yemek için. Biraz normalleşme başlasa iyi olur. Bir de vaka sayısı da az Karabük’te bildiğim kadarıyla. İnşallah düşündüğümüz gibi olur” dedi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Tokat’taki Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi

Anadolu Ajansı
Yayın: 20.04.2024 00:48
Paylaş:
A+ A-

TOKAT (AA) – Tokat'ın Sulusaray ilçesinde bulunan Sebastapolis Antik Kenti, depremlerde zarar görmedi.

İlçede yaşanan 4,7 ve 5,6 şiddetindeki depremlerin ardından Sebastapolis Antik Kenti, Anadolu Ajansı tarafından dron ile görüntülendi.

Antik kentin depremlerde zarar görmediği belirlendi.

Tokat kent merkezine 69 kilometre uzaklıktaki Sulusaray ilçesinin altında yer alan antik kentin ortaya çıkarılması için Tokat Müze Müdürlüğünce 1986'da sondaj kazılarıyla başlayan çalışmalar, sonraki yıllarda kurtarma kazısı şeklinde devam etti. 1991'de ara verilen çalışmalara 2013 yılında tekrar başlandı. Antik kentteki kazı çalışmaları, Ondokuz Mayıs Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akın Temür'ün danışmanlığında sürüyor.

– Sebastapolis Antik Kenti

Antik kentin bazı kaynaklarda M.Ö 1. yüzyılda kurulduğu ifade ediliyor.

Roma İmparatoru Trajan zamanında M.S 98-117 yıllarında Pontus Galatius ve Polemoniacus eyaletlerinden ayrılarak Kapadokya eyaletine dahil edilen antik kentin 2 bin yıl önce Karadeniz'in en büyük 5 şehrinden biri olduğu belirtiliyor.

Döneminde çok az şehrin sahip olduğu, zenginliğin göstergesi olarak para basma yetkisi bulunan Sebastapolis'in büyük savaşlar, yıkımlar, afetler ile geçiş yollarının değişmesi sonucu eski önemini kaybettiği, zamanla da unutulduğu kaydediliyor.