Nisan ayının ortasını geçmiş olmamıza rağmen ülkenin birçok bölümünde hala kış şartları yaşanıyor. Kocaeli'nin yüksek kesimleri, Erzurum, Karabük, Elazığ, Kütahya, Bilecik, Bolu dağı çevresi, Kahramanmaraş, Yozgat, Van, Kars ve Uludağ Nisan ayında karın keyfini ve çilesini bir arada yaşayan yer arasında bulunuyor.

ANKARA'DA KAR ZOR ANLAR YAŞATTI

[caption id="attachment_4502672" align="alignnone" width="1200"] Ankara'ya kar ve sis birlikte geldi.[/caption]

Ankara'da birden bastıran yoğun kar ve sis, zor anlar yaşattı. Nisan ayının son günlerine yaklaşırken havaların düzensiz hali, vatandaşları sokağa çıkarken tedbir almaya zorluyor. Başkent'te öğleden sonra başlayan sağanak kar yağışı hazırlıksız vatandaşlara zor anlar yaşatırken, araçlar için de trafik sorununu beraberinde getirdi. Ankara'da kar yağışı başladığı sırada bir anda çöken sis de dikkatleri çekti.

BİLECİK’TE NİSAN KARI

Bilecik'in Bozüyük ilçesinde sabahın erken saatlerinden itibaren yağmaya başlayan kar çatıları beyaz örtü ile kaplarken yağışın durmasının ardından açan güneş ise karları eritti. Bozüyük’de Nisan ayında gelen kar yağışı, bir süre etkili bir şekilde devam etti. Sabah uyanan vatandaşlar ise kar yağışını görünce şaşkınlık yaşadı. Çatılar ve yüksek yerler kar ile kaplanırken, yağışın durması ardından açan güneş, çatılarda ve yerlerde biriken karların erimesine neden oldu.

KARS VE VAN KARA TESLİM OLDU

Kars'ta da kış hüküm sürüyor. Özellikle kent merkezinde yağan kar, vatandaşları şaşırtmaya devam ediyor. Dün akşam başlayan kar yağışı kenti beyaza bürürken, hava sıcaklığının eksi 7 dereceye düşmesiyle birlikte yerler buz tuttu. Kars'ta eski hesaplara göre Nisan ayında kar yağmasının normal olduğunu ifade eden vatandaşlar, “Rivayete göre, eski hesaplara göre aprilin beşi diyorlar. Şimdi iklimler değişmiş, şimdiki hesaplar eskilerin konuştuğu efsaneler, başka olay değil. Geçen sene bundan daha az kış yaşadık. Bu yıl kış ağır geçti” dedi. Bahar ayında kışın yaşandığı kentte, beyazlar altında kalan Kars Kalesi ve Harakani Türbesi ve Kümbet cami ise kart postalık görüntüler ortaya çıkardı.

KÜTAHYA'DA YAĞIŞ YOLDA BIRAKTI

Kar yağışının etkili olduğu Kocayayla mevkisinde çok sayıda araç yolda kaldı. Araçlar, civar köylerde yaşayanlarca traktörlerle çekildi. Karayolları görevlilerinin küreme ve tuzlama çalışmalarını sürdürdüğü bölgede trafik ekipleri de sürücüleri dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. Bölgede kar yağışı aralıklarla devam ediyor.

[caption id="attachment_4502679" align="alignnone" width="1200"] Kütahya'da kar yağışı zor anlar yaşattı.[/caption]

TOKAT SİVAS KARAYOLU KARA TESLİM

Tokat-Sivas Karayolu karayolu kar yağışı ve buzlanma nedeniyle araçların kayması nedeni ile ulaşıma kapandı.

Tokat’ta sabah saatlerinde başlayan kar yağışı yüksek kesimlerde etkili oldu. Tokat-Sivas Karayolu il sınırı Çamlıbel Mevkiinde kar yağışı ve buzlanma nedeniyle ağır tonajlı araçlar yolda kaldı. bin 650 rakımlı Çamlıbel tepesinde hava sıcaklığının eksi 4’e kadar düşmesi sonucu buzlanan yolda sürücüler zor anlar yaşadı. Makas atan bir Tır yolun tek şeridini trafiğe kapatırken, yola devam edemeyen araçlar uzun kuyruklar oluşmasına neden oldu. Mevsim itibariyle kış lastiklerini sökerek yazlık lastik taktıranlar vatandaşların otomobilleri yolda kaldı. Yola devam edemeyen bazı vatandaşlar ise yol kenarında ateş yakarak ısınmaya çalıştı.

Bölge Trafik ekipleri Çamlıbele yakın bir noktada uygulama yaparak araçların yola çıkmasına izin vermedi. Bölgede yol açma çalışmalarının ardından trafiğin açılması bekleniyor.

[caption id="attachment_4502686" align="alignnone" width="1200"] Bursa'da kar sürprizi[/caption]

ULUDAĞ'DA PİSTLER AÇILABİLİR

Kayak sezonunun kapandığı Uludağ’da Nisan ayının son günlerinde kar yağışı etkili oluyor. Dün gece ve bu sabah saatlerinde aralıksız yağan karla birlikte Uludağ beyaza büründü. Marmara’nın en yüksek noktası olan Uludağ’da kar kalınlığı 28 santimetre olarak ölçüldü. Bursa Meteoroloji Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, kar yağışı beklenen Uludağ´da hava sıcaklığının en düşük sıfırın altında 11, en yüksek sıfırın altında 5 derece olduğu öğrenildi. Uludağ’da kar yağışının önümüzdeki haftaya kadar aralıklara devam etmesi bekleniyor.

Uludağ’daki bir otelin yöneticisi Harbi Türk, “Uludağ’da kış geri geldi. Kışın nasıl yağdıysa şu anda da öyle kar yağıyor. Böyle girse kapattığımız kayak pistlerini yeniden açacağız. Kar görmek isteyen ve kayak yapmak istenleri Uludağ’a bekliyoruz” dedi.



İNEÖL'DE KAR YAĞIŞI HAYATI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Bursa'nın İnegöl ilçesinin yüksek kesimlerine kar ve dolu yağarken, şehir merkezinde ise soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor. Özellik İnegöl-Domaniç yolunu kullanan sürücüler zaman zaman yollarda mahsur kalırken, yardımlarına jandarma ve Karayolları ekipleri yetişiyor.



ERZURUM NİSAN'DA KARA TESLİM

Erzurum'da akşam saatlerinde başlayan kar yağışı kısa sürede etkisini artırdı. Şehir merkezinde şiddetini artıran kar yağışına vatandaşlar ise hazırlıksız yakalandı. Erzurum’da dört mevsimi aynı anda yaşadıklarını belirten vatandaşlar yazı beklediklerini söylediler. Ayrıca Meteoroloji yetkilileri kar yağışıyla birlikte akşam saatlerinde don ve buzlanmaya karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti.



KOCAELİ’NİN YÜKSEK KESİMLERİ BEYAZA BÜRÜNDÜ

Kocaeli’nin yüksek kesimleri, dün yağan ve bugün de etkisini sürdüren kar yağışı ile beyaza büründü. Kartepe ilçesi Saman Dağları’nın zirvesi, Gölcük ilçesi Erikli Tepe’de kar kalınlığı bazı bölgelerde 10 santimetreye kadar yükseldi. Nisan ayında yağan karı görmek isteyen vatandaşlar ise kış turizminin önemi noktalarından olan Karatepe’de soluğu aldılar. Vatandaşlar yağan karın tadını yaktıkları ateşin başında manzarayı seyrederek çıkarttı.



Karı görmek için İstanbul’dan Kartepe’ye geldiklerini söyleyen Burak Şahin, Nisan ayında kar görmenin ilginç olduğunu belirterek, “İstanbul’dan geliyoruz. Karan yağı görmek için geldik. 5. Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu varmış. Onu da görmüş olduk bu vesileyle. Ama asıl maçımız mangalda sucuk, körfez yapmaktı. Ben ilk defa geliyorum buraya. Sisli ama güzel bir yer. Nisan ayında kar ilginç. 3-4 yıldır kar görmüyordum. Nisan ayında kar görmek ilginç oldu” dedi.

KARABÜK’TE YÜKSEK KESİMLERDE KAR YAĞIŞI ETKİLİ OLUYOR

Karabük’ün yüksek kesimlerinde dünden bu yana devam eden kar yağışı etkisini sürdürüyor. Kar yağışı sonrası kentin yüksek kesimlerindeki ormanlar adeta beyaza büründü. Büyükdüz ve Tekir bölgelerinde önceki günden bu yana devam eden kar yağışı sonrası ortaya çıkan manzara drone ile havadan görüntülendi. Kayın, kara çam, sarı çam ve değişik endebik türlerinde yer aldığı Karabük ormanları beyaz örtüye büründü. Yer yer 25 santimetreye kadar kar kalınlığının ulaştığı bölgede kar yağışı devam ediyor. Kar yağışı Safranbolu, Ovacık ve Eflani ile Eskipazar ilçelerinin yüksek kesimlerinde de etkili oluyor.



ELAZIĞ’DA KUVVETLİ YAĞMUR ETKİLİ OLUYOR

Son bir haftadır belirli aralıklarla yağan yağmur, Elazığ'da bugün de etkili oluyor. Öğleden sonra başlayan yağmur nedeniyle kentte bazı caddelerde su birikintisi oluştu. Yağmura dışarıda yakalanan vatandaşlar, ıslanmamak için üzeri kapalı yerlerde bekledi. Kentte dünde dolu ve sağanak etkili olmuştu.



KIŞIN ÇETİN GEÇTİĞİ KARLIOVA'DA KAR YAĞIŞI

Türkiye genelinde kışın en çetin geçtiği yerler arasında bulunan Bingöl'ün Karlıova ilçesinde bugün de kar yağışı etkili oldu. Baharın gelmesini bekleyen vatandaşlar, öğleden sonra kar yağışı ile karşılaştı. Meteoroloji'de uyarıda bulunarak yüksek rakımlı yerlerde gün boyu kar ve karla karışık yağmur beklendiğini bildirdi. Bu yıl kışı kış gibi yaşadıklarını anımsatan vatandaşlar, Nisan ayı bitecek olmasına rağmen kar yağışının bugün de etkili olduğunu aktardı.



BOLU DAĞI'NDA KAR YAĞIŞI

D-100 Karayolu ile TEM yolunun Bolu Dağı geçişlerinde dün başlayan kar yağışı aralıklarla bugün de etkisini sürdürdü. Otoyolun Kaynaşlı, Sarıçökek, 1, 2, ve 3. viyadükleri, tünel girişi, Elmalık ve Yumrukaya viyadükleri ile D-100 Karayolu Bakacak, Seymenler, Bolu Dağı ve Abant Kavşağı mevkiinde karayolları ekipleri kar küreme ve tuzlama çalışması yaptı. Sürücüler de elektronik tabelalarla dikkatli olmaları konusunda uyarılıyor.



BALIKESİR'E NİSANDA KAR SÜRPRİZİ

Balıkesir'in Kepsut ilçesinin en yüksek rakımlı noktası olan Kepekler kırsal mahallesinde kar yağışı başladı. Lapa lapa yağan kar etrafı beyaza bürürken, vatandaşlar nisan ayında yağan karın fotoğraf ve videolarını çekerek o anları kaydetti.



KOYUN SÜRÜSÜNE NİSAN AYINDA KAR SÜRPRİZİ

Sivas’ta hava sıcaklığının mevsim normallerinin altında seyretmesi ile yağan yağmur yüksek kesimlerde yerini kar yağışına bıraktı. Sivas’ın Altınyayla ilçesi Taşhöyük köyünde koyun sürüsünü otlatmak için meraya çıkartan Şahin Keskin’de kar sürprizi ile karşılaştı. Koyunlar ve sürüyü koruyan köpekler karla kaplandı. Keskin ortaya çıkan ilginç görüntüyü cep telefonu ile fotoğrafladı.



MUŞ’TA KARLA MÜCADELE

Muş İl Özel İdaresi ekipleri, merkeze bağlı Cevizlidere ve İnardi köy yollarını ulaşıma açmak için karla mücadele çalışmasını sürdürüyor. İl Özel İdaresi karla mücadele ekipleri, yaklaşık 5 aydır ulaşıma kapalı olan Cevizlidere ve İnardi köyleri ile bağlı mezra yollarında karla mücadele çalışmasını sürdürüyor. Çığ ve tipi nedeniyle bölgede kar kalınlığının yer yer 6 metreyi bulduğunu ifade eden İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürü Mehmet Şah Şentürk, ekiplerin grup köy yollarını ulaşıma açmak için aralıksız çalıştığını söyledi. Şentürk, “Üçevler bölgesinde her yıl karla mücadele çalışması zor şartlar altında yapılıyor. Bölgenin yüksek rakımda olması nedeniyle tipi ve fırtınanın etkisiyle kar kalınlığı yer yer şu anda 6 metreyi buluyor. Yaklaşık 15 gündür İnardi ve Cevizlidere köy yolunda karla mücadele çalışması yapan ekiplerimiz, günde ancak 300 metre ilerleyebiliyor. Bu köylere ulaşımı sağlamak için tüm imkanlarımızla çalışıyoruz. İnşallah kısa sürede bu köylerin ve bağlı mezralara ulaşımı sağlayacağız” dedi.



ESKİŞEHİR'DE DE ETKİLİ OLDU

Hava sıcaklıklarının düşmesi sonucu Eskişehir’in İnönü ilçesinde sabah saatlerinde başlayan kar yağışı yaklaşık bir saat kadar sürdü. İlçe merkezinde bir saat içerisinde zaman zaman yağışın yoğunluğu artarken görüş mesafesi de oldukça azaldı. Nisan ayının ortasında etkili olan yağış vatandaşları da oldukça şaşırttı



İlçe sakinleri geçtiğimiz yıl aynı dönemde tarlaya ekin ektiklerini belirtirken vatandaşlardan Mustafa Karaçol, "Bugün 20 Nisan. Sabah kar yağışı ile uyandık. Çiftçiler olarak bugün biraz mağdur uyandık ama Allah’tan gelen bir şey. O yüzden Allah bolluğu bereketi eksik etmesin" ifadelerini kullandı. Nisan ayında yağan karı birçok vatandaş telefonuyla dakika dakika kaydetti.

 



HAVA DURUMU NASIL OLACAK?

Yapılan son değerlendirmelere göre, yurt genelinin parçalı ve çok bulutlu, Kıyı Ege ile Antalya ve Konya dışında tüm bölgelerin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; genellikle yağmur ve sağanak, Orta ve Doğu Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ile Kocaeli ve Sakarya çevrelerinin yer yer gök gürültülü sağanak, İç Anadolu, Batı ve Doğu Karadeniz’in iç kesimleri, Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusu ile Kütahya, Afyonkarahisar ve Isparta çevrelerinin karla karışık yağmur ve kar yağışlı olması bekleniyor.
Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan tahminlere göre, hava sıcaklıklarının hissedilir derecede azalacağı, ülke genelinde mevsim normallerinin altında seyredeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın genellikle kuzeybatı, güneydoğu kesimlerde güney yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Marmara'nın batısı, Ege ve Batı Akdeniz'de kuvvetli (40-60 km/saat) olarak esmesi bekleniyor.

Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle:
Ankara: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinde yağmur ve karla karışık yağmurlu 7
İstanbul: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak yağışlı 11
İzmir: Parçalı ve çok bulutlu 17
Adana: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 18
Bursa: Parçalı ve çok bulutlu, yağmur ve sağanak yağışlı 10
Antalya: Parçalı ve çok bulutlu 20
Samsun: Parçalı ve çok bulutlu, akşam ve gece saatlerinde yağmurlu 11
Trabzon: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden itibaren yağmurlu 10
Erzurum: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı kar yağışlı 7
Diyarbakır: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı 11