Türkiye'nin önemli bir kesimiyle birlikte Ordu'da da kış mevsimi Şubat ayının ilk haftasında kendini iyice hissettirmeye başladı. Peki bilinenin aksine, kar gerçekten mikropları kırar mı?

"HAVADA ASILI MİKROPLAR ZEMİNE İNİYOR"

Medical Park Ordu Hastanesi Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Prof.Dr. Ali Kutlu işte bu soruyu cevapladı. Soğukların mikropların çoğalmasını engellediğinin bilinen bir gerçek olduğunun altını çizen Prof.Dr.Kutlu, "Kar yağışı havada asılı mikropları da içeren partikülleri zemine indirir. Özellikle 4 derece civarında soğuk havalar, virüslerin uzun süre açık havada kendilerini koruyabilmeleri ve insanlarda salgınlara yol açmaları için ideal ortamı sağlamaktadır. Soğuk havaların üst solunum yollarında yaptığı tahriş ve kanlanma azalması bu duruma ayrıca katkı sağlamaktadır" dedi.

Soğuk havaların insan vücut direncini kırıcı ve bağışıklık sistemini zayıflatıcı etkileri ön plana çıkardığını belirten Prof.Dr.Ali Kutlu, "Bu nedenle kış aylarında solunum yolu enfeksiyonları ve grip gibi hastalıklarda artış görülür. Ayrıca kapalı mekânlarda dışarıdaki soğuk havanın mikroorganizmalar üzerinde olumsuz etkisi olmaz. Buralarda mikroplar çoğalarak yaşamaya ve hastalık oluşturmaya devam eder. Üstelik soğuk havalarda insanlar daha çok kalabalıklar halinde kapalı mekânlarda vakit geçirirler. Kapalı ve havalanması olmayan ortamda hastalık taşıyan mikroorganizmaların ortamda yayılması ve hastalıkların bulaşması çok kolay olur. Soğuk iklimlerdeki insanların daha az hasta olduğu söylenir. Bu çeşit iklimlerde yaşayan insanların soğuk havaya vücut dirençlerinin alışmış olmasından kaynaklanabilir. Sonuç olarak kar yağışında mikropları kırıldığı inancına çok da bel bağlamamak gerekir" diye konuştu.

"KALP HASTALARI SOĞUKTAN KAÇINMALI"

Soğuk havaların kan basıncında, kalbin iş yükünde ve kalp atım sayısında artışa sebep olacağından göğüs ağrısı, kalp krizi ve ani ölümlerin görülme riskinin oluşacağını belirten Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Prof.Dr. Ali Kutlu özellikle kalp hastalarının ise soğuk havalardan kaçınmaları gerektiğinin de altını çizdi.  

Editör: TE Bilisim