Kapatılan Gırgır dergisi hakkında soruşturma

Son sayısında yayımlanan ve tepki çeken karikatür nedeniyle kapatıldığı duyurulan Gırgır Dergisi hakkında Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı.

Ünlü mizah dergisi Gırgır'da yayınlanan karikatür nedeniyle Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından resen soruşturma başlatıldı.

Derginin son sayısında yayınlanan "Musa Kızıldenizi ayırır ve Yahudiler kurtulur" başlıklı karikatürün, semavi dinlere hakaret içerdiği ve nefret söylemi kullandığı ifade edilmiş edilmiş, karikatür kamuoyunda tepkilere neden olmuştu. 

Yayıncı şirket bunun üzerine Gırgır Dergisi'nin Twitter hesabından özür dileyerek, "Yorgunluk ve uykusuzluk nedeniyle basım öncesi fark edilmeyen bu 'berbat' karikatür nedeniyle incitmiş olduğumuz herkesten özür dileriz" ifadelerini kullandı. 

Yayıncı şirketin avukatı tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

‘Gırgır dergisinin son sayısında yayınlanan hoş olmayan karikatür nedeniyle yayıncı şirket Gırgır dergisinin kapatılmasına ve dergide çalışanların tamamının işten çıkarılmasına karar vermiştir. Bu karikatürün yayınlanması en başta toplumumuzu rahatsız ettiği gibi, yayıncı şirketi de çok rahatsız etmiştir. Karikatürün firmayı zor durumda bırakmak amacıyla kötü niyetli çalışan kişi veya kişiler tarafından yayınlandığını düşünüyoruz. Kasti bir tutum söz konusudur. Dini değerlerin aşağılandığı bu karikatür kötü niyetli bir tutumla çizilerek, yayıncı şirkete danışılmadan, adeta gizlenerek, son anda habersizce yayına verilmiştir. Bunu yapan çalışanlar dini değerleri aşağılamak suretiyle suç işlemiştir. Buna sebep olan çizer ve çalışanlar hakkında yayıncı firma olarak Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunacağız. ‘

Karikatürü çizen ve yayımlayanlar hakkında Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, TCK'nin 216/3 maddesinde yer alan "Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri aşağılamak" suçundan soruşturma açıldığı belirtildi.  

Öte yandan Gırgır'da yayınlanan karikatür nedeniyle tarafından resen soruşturma başlatıldı. Derginin son sayısında yayınlanan "Musa Kızıldenizi ayırır ve Yahudiler kurtulur" başlıklı karikatürün, Musevilik ve İslam gibi semavi dinlere hakaret içerdiği iddia edildi. Karikatürü çizen ve yayımlayanlar hakkında TCK'nın 216/3 maddesinde yer alan "Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri aşağılamak" suçundan soruşturma açıldığı belirtildi. 

Gırgır dergisi, 16 Mayıs 2015 tarihinden itibaren bayirlede satılmasının yanı sıra Sözcü gazetesinin eki olarak da veriliyordu. 

Kategoriler

Güncel Basın



Yazar Hakkında