Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Bingöl İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile imzaladığı "Okulumda Gıda Kontrolörü Benim Projesi" kapsamında Bingöl İl Sağlık Müdürlüğünün de katılımı ile; genç nesillere sağlıklı ve güvenilir gıda bilinci kazandırmak, sağlıklı gıda tüketimi, genel gıda hijyeni ve gıda kontrolü konularında bilgilendirmek, çocuklarımızın okul kantinlerinde resmi olmayan denetimlerle sağlıklı gıdaya erişimin sürdürülebilirliğini sağlamak amacı ile, Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personeli tarafından 16.01.2019 tarihinde Tarım İl Müdürlüğü toplantı salonunda slayt ve video gösterileri eşliğinde teorik eğitimler yapıldı. Projenin uygulama eğitimi, Bingöl Merkezde bulunan yerel bir markette gerçekleşti.

İl Müdürü Engin; “Genç nesillere sağlıklı ve güvenilir gıda bilinci kazandırmak, sağlıklı gıda tüketimi, genel gıda hijyeni ve gıda kontrolü konularında bilgilendirmek, çocuklarımızın okul kantinlerinde resmi olmayan denetimlerle sağlıklı gıdaya erişimin sürdürülebilirliğini sağlamak amacı ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Sağlık İl Müdürlüğünün İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile imzaladığı "Okulumda Gıda Kontrolörü Benim Projesi" kapsamında öğrencilerimize katılım belgelerini verdik, bu projenin ilimize hayırlı olmasını diliyor, İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüze ve İl Sağlık Müdürlüğümüze emek ve katkılarından dolayı teşekkür ediyorum.” dedi.

Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürü Burhan Bahadır ise yaptığı açıklamada " Bakanlığımız gıda alanında bir çok çalışma yürütmektedir. Bunların en önemlilerinden birisi okul kantinlerine yönelik yapılan çalışmalardır. Çocukların sağlıklı gıdalara erişimi ailelerin en doğal ve haklı bir taleptir. Okul gıdası uygulamasıyla bir anlamda da velilerimizle bir emanet sözleşmesi imzalıyor olacağız. Türkiye'de her 5 kişiden biri obez, gençlerimizin yüzde 25'i fazla kiloludur. 'Gıda okur-yazarlığı' Bakanlığımızın üzerinde çok sık durduğu ve önemsediği bir konudur. Gıda okur-yazarlığı; gıdanın üretildiği hammaddeyi, kişiye faydalı ve zararlı taraflarının bilinerek tüketilmesi anlamına gelmektedir.. Türkiye'de gıda okur-yazarlığı maalesef istenilen düzeyde değildir. Gıda okur-yazarlığı alışkanlığını çocuk yaşlardan itibaren kazandırabilirsek, gelecekte çok daha sağlam ve sağlıklı nesillerimiz olur.

Tarım ve Orman Bakanlığımız, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ile ortaklaşa yürütmekte olduğumuz Okul gıdası uygulaması sayesinde "Okul gıdası logosuyla" enerji yoğunluğu yüksek ürünlerin tüketimini engel olup, obeziteye karşı savaşıp Geleceğimizin garantisi çocuklarımıza erken yaşta iyi beslenme alışkanlıkları kazandırmış olacağız. Gelecek nesillerimiz için gıda okur yazarlığı uygulamasının çok önemli olduğunun altını çizerek ifade ediyorum; Farkındalığı artırmak anlamında yakın bir zamanda trafik ışıkları uygulamasına geçiyoruz. Bilindiği üzere Trafik ışıkları sarı, kırmızı ve yeşildir. Enerji yoğunluğu yüksek ürünlerin daha az tüketilmesi için kırmızıyı gören vatandaşlarımız, daha sağlıklı ürünlere doğru yönlendirilecektir. Farkındalığı artırmak ana amaçlarımızdan birisidir. Bütün  vatandaşlarımıza daha sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak için 2019-2020 öğretim yılından itibaren okul gıdası logosu olmayan ürünlerin okul kantinlerinde satışına izin verilmeyeceğini belirtmek istiyorum." dedi.

Eğitim sonunda düzenlenen törenle İl Milli Eğitim Müdürü Kadri Engin, Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürü Burhan Bahadır ile İl Sağlık Müdürü Mehmet Emin Gündoğdu tarafından; eğitime katılan Bingöl Merkez Sultan Abdulhamid Han, TOBB Cevdet Yılmaz, Turgut Özal, Bingöl Özel Doğa Koleji, Özel Bingöl Hürriyet Okulu ve 100. Yıl Ortaokullarından gelen  6. ve 7. sınıf öğrencilerine katılım belgeleri takdim edildi.

"Okulumda Gıda Kontrolörü Benim Projesi" pilot okullarda uygulandıktan sonrası, kantini bulunan Bingöl geneli diğer okullar, İlçeler ve Merkez Köylerde de devam edecektir.