Kanadalı işadamından ‘Ay Görevi’ne 5 milyon dolar

Kanadalı milyarder işadamı Sylvan Adams, İsrail’in aya gidecek uzay gemisi için beş milyon dolar finansman sağladı.

Dünya
23 Kasım 2018 Cuma

İsrail’in Ay'a gitmek için hazırlanan mini uzay gemisi, uzay araştırmaları kurumu  SpaceIL ( Space=Uzay; IL=ISRAEL) tarafından hazırlanıyor.

SpaceIL bu amaçla Google’ın finanse ve organize ettiği Lunar XPRIZE yarışmasına katılmıştı. Geçtiğimiz yılın 31 Mart’ına kadar Ay'a  insansız bir uzay gemisi indirecek ülkenin ekibi 20 milyon dolarlık ödülün sahibi olacaktı. 

Ancak hiç kimse bunu 31 Mart’a kadar başaramayınca  yarışma galip olmadan resmen sona erdi. Dolayısı ile Googla da  halihazırda devam eden projeleri finanse etmeyi bıraktı. 

Ancak İsrail ekibi projeye devam kararı aldı.  Şimdi proje bağımsız işadamlarının katlkıları ile sürüyor. Bunlardan en büyük finansmanı yapan kişi  ise Morris Kahn oldu.

Ay'a insansız bir uzay gemisi indirmeyi şahsi bir görev haline getiren Kahn,  proje için 27 milyon dolar yardım yaptı. Kahn aynı zamanda İsrail Ay Projesinin Başkanı olarak görev yapıyor.   

Eğer proje amacına ulaşırsa  İsrail, ABD, Rusya, Çin’den sonra  dünyanın 4. Ay’a uzay aracı indirmeyi  başaran ülkesi olacak.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün