14 Şubat 2020 05:35

Kanada yerlilerinin petrol tekellerine karşı mücadelesi ülke geneline yayıldı

Kanada’nın British Columbia eyaletindeki yerlililer, petrol boru hatları geçirilerek yaşam alanlarının tahrip edilmesine karşı protestolar başlattı.

Fotoğraf: wetsuweten.com

Paylaş

Kanada’nın British Columbia eyaletindeki First Nation yerlililerinin yaşadıkları bölgeden geçecek petrol boru hattına karşı protesto eylemleri başlatıldı. Protesto eylemleri ülkenin pek çok kentine yayıldı.

British Columbia eyaletine bağlı Wet'suwet'en bölgesinde yaşayan yerlilerin, Coastal GasLink Petrol Boru Hattı inşaatına karşı başlattıkları protestolar, Manitoba, Ontario ve Quebec eyaletlerine kadar yayıldı.

TREN SEFERLERİ İPTAL OLDU

Kanada’da yerlilerin günlerdir devam eden eylemlerinin etkili olması nedeniyle Kanada Ulusal Demiryolu Şirketi CN, ülkenin doğusuna yapılan tüm tren seferlerini iptal etti.

Öte yandan Kanada Ulusal Demiryolu Şirketi, tren seferlerini etkileyen protestoların faturasını işçilere kesti. Toronto bölgesinde çalışan işçilerinden bazılarının eylemler bitene kadar işten çıkarıldıkları duyuruldu.

Kanada Yolcu Trenleri Şirketi Via Rail de resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada, ülke genelindeki tüm yolcu treni seferlerinin güzergah, yolcu ve çalışanların can güvenliği endişesi sebebiyle durdurulduğunu bildirdi.

Kanada’da iç ve dış ticaretin hareketliliği açısından hayati önemi bulunan demir yolları ile yıllık 250 milyar Kanada doları değerinde taşıma yapıyor.

CADDELER KAPANDI, LİMANLAR DURDU

Eylemlerin yapıldığı bölgelerde yerel halktan büyük destek gören protestocular, kalabalıkla birlikte şehrin en işlek caddelerini trafiğe kapatırken, zaman zaman limanlarda da çalışmalar durdu.

Kârlarından olan Kanadalı patronlar ise eylemlerin ülke ekonomisine zarar verdiğini savunuyor. Ticaret Odası CEO'su Perrin Beatty “Bu durum, güvenilir bir tedarikçi olarak uluslararası itibarımıza zarar veriyor” değerlendirmesinde bulundu.

BAŞBAKAN TRUDEAU BAKANLARINI GÖREVLENDİRDİ

Öte yandan Kanada Başbakanı Justin Trudeau, sorunun çözümü için iki bakanını görevlendirdi.

Kanada Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamada, Trudeau’nun protestocuların şefi Norman Stephens'e bir mektup gönderdiği ve bakanlar ile birlikte yapılacak görüşmeden, verimli ve uzlaşmacı bir kararın çıkmasını umduğu kaydedildi.

Açıklamada, Yerli Halklarla İlişkiler Bakanı Carolyn Bennett ve Yerel Halk Hizmetleri Bakanı Marc Miller’ın, Wet'suwet'en yerlilerinin şefleri ile görüşecekleri belirtildi, ancak toplantının tarihine ilişkin bilgi verilmedi.

PROJE ONAYI SÜRECİNDE HALKIN GÖRÜŞÜ ALINMADI

40 milyar dolarlık petrol hattı projesi, ülke tarihinin en büyük özel sektör yatırımı olarak ifade ediliyor. Wet'suwet'en yerlileri, eyalet ve federal makamların projenin onaylanma sürecinde kabile toprakları için kendilerinin onayının alınmadığını gerekçe göstererek, geçen yıl aralık ayında protestolara başlamışlardı.

Projenin 6 milyar dolar bedelli 670 kilometrelik Coastal GasLink Boru Hattı güzergahı Wet'suwet'en yerli bölgesi içinde bulunuyor.

Kabilenin doğal şefi Norman Stephens eylemlerin sona ermesi için, Kanada Kraliyet Atlı Polisi RCMP’nin bugüne kadar gözaltına aldığı eylemcileri serbest bırakmasını ve bölgeye kurduğu geçici istasyonunu kapatmasını şart koşuyor. (Toronto/AA)

ÖNCEKİ HABER

Aydın’da kadın cinayeti | Cinayetin bahanesi bu kez ‘borç para’

SONRAKİ HABER

Ordu’da işçi servis midibüsü devrildi: 12 işçi yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...