Kamu Personelleri

Kamuya Personel Alımında Mülakat (Sözlü Sınav) Olmalı Mıdır?

Askeri personel alımlarında, emniyetin polis alımlarında, Adalet Bakanlığı’nın tüm memur alımlarında,  Gümrük Bakanlığı’nın personel alımlarında, A grubu dediğimiz uzman yardımcılığı, denetçi yardımcılığı alımlarında sözlü sınavlar zaten yapılıyordu.

Mülakatın kaldırılmasını beklerken öğretmen alımlarına da mülakat getirildi. 2017’de isterse Sağlık Bakanlığı da personel alımında mülakat yapacak.

Bakan Müezzinoğlu, geçen günlerde bir memur adayına “mülakattan korkmayınız.” şeklinde bir cümle kullandı. Memur adaylarının mülakata bakış açısını bu haberimizde değerlendireceğiz.
 
Kamuya Girişte Mülakat (Sözlü Sınav) Olmalı Mıdır?

15 Temmuz darbe girişiminin ardından mülakatlar konusu tekrar gündeme gelmişti. Alınan tavsiye kararında tüm personel alımlarında mülakat olması gerektiği ifade edildi. Ancak şu anki tablo itibariyle merkezi memur alımlarının devam edeceği gözükmektedir. Merkezi atamalarda eski yıllara nazaran daha az memur alımı olacaktır. Sebebi de atama izinlerinin az olmasıdır.

Mülakat (sözlü sınav) genel bir eleme yöntemidir ve aynı zamanda özel bir seçme yöntemidir. KPSS puan üstünlüğüne göre yapılacak bir alımda adı üstünde puan üstünlüğüyle atama olmaktadır. Yani personeli seçme yöntemi KPSS’ye bağlıdır.

Mülakatla atamalarda alınacak personel sayısının 3 katı, 4 katı, 5 katı kadar adayın kamuya girme olasılığı da vardır. Mülakata çağırılan bir adayın KPSS puanı en düşük de olsa kamuya atanma şansı bulunmaktadır. Sonrasında devreye referans denilen bir faktör girmektedir.

Kamupersoneli.net Notu: Kamuya personel alımlarında KPSS ve bazı meslekler için de alan sınavları şarttır. Bir öğretmen, hemşire, mühendis alımında alan sınavı gereklidir. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması mutlaka yapılmalıdır ancak mülakatların şart olmadığını söyleyebiliriz.

Terör bağlantılı olan kişilerin kamuya kesinlikle alınmaması lazım ama bu güvenlik soruşturmasıyla olmalıdır. Mülakatla eleme olduğu zaman farklı faktörler devreye girmektedir. Mülakatlar devam edecekse adaylara puanla değerlendirmek yerine “başarılı-başarısız” “geçti-kaldı” şeklinde değerlendirme yapılması ve yine adayların KPSS puan üstünlüğüne göre atanması faydalı olacaktır.

KAMUPERSONELİ.NET – ÖZEL HABER

Bir Yorum

  1. adaletsizliğe açık bir sistemdir mülakat üstelik yüksek puan alsan bile istediğin yeri tercih edemiyorsun çünkü yazdığın yerin alım sayısı az ise senden yüksek puanĺılar da varsa senden düşük puanlı lar atanırken sen açık ta kalıyorsun

  2. Bence de bu bir adaletsizlik yüksek puan alsan da senden puanı düşük olan üstelik torpilli ise senin aldığın puan hava civa bence

  3. Kesinlikle mulakat kaldirilmalidir zaten guvenlik sorusturmasinda a dan z ye kadar arastiriliyor. Bunu herkes biliyor ki Mulakatin es anlamlisi (torpil. Dir bircok insanin hakki yenilmektedir

  4. Kesinlikle mülakat kaldırılmalı bir AkPartili olarak bu politikayı kınıyorum milletin torpili yok diye memur da olamayacak artık hiç beklemediğim bir düzenlemeydi keşke yapmasalardı

  5. Mulakat faydali olabilir.Ama suistimale aciktir.Oyle dedikofular vsrki falancaartiden tavsiye olmadan mulakatta kazanilmiyor deniliuor.Bu inancta cok yaygin.Dpgruysa cok yazik bu memlekete.isiilayihina degil adami olana verirseniz devlet coker.