Kamu kurumları, o kararlara uymadı

Kamu kurumları, o kararlara uymadı
Kamu kurumları, 2013 yılında kurulan ve kamu kurumlarının işleyişi hakkında gelen şikayetler üzerine çeşitli tavsiyeler veren Kamu Denetçiliği Kurumu’ndan gelen her 10 karardan 6’sını cevap vermeyerek, ya da uymayacağını bildirerek hayata geçirmedi.

Kamu kurumları, Kamu Denetçiliği Kurumu’nun (KDK) 2018’deki aldığı her 10 kararından altısını ya yanıt vermeyerek ya da uymayacağını bildirerek hayata geçirmedi.

2013’te kurulan Kamu Denetçiliği Kurumu, şikâyetler üzerine yasada belirlenen çerçeve kapsamında kamunun işleyişi, her türlü eylem ve işlemlerini inceleyerek, ilgili idareye önerilerde bulunuyor. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in KDK’ye yapılan şikâyetlerle ilgili soru önergesine verilen yanıt, kamunun KDK kararlarına tam yerine getirmediğini gösterdi.

Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı’nın haberine göre, önergeye yanıt veren Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, kurumun hizmet vermeye başladığı 2013 yılından bu yana toplam 52 bin 486 şikâyet yapıldığını bildirdi. Buan göre, söz konusu şikâyetlerin 50 bin 271’i sonuçlanırken, kalan 2 bin 215’inin incelemelerine yasal süreç içerisinde hâlâ devam ediyor.

KDK’ye 2018’de yapılan şikâyetler üzerine verilen tavsiye ve kısmen tavsiye olmak üzere toplam 500 kararla ilgili olarak karara uyulup uyulmayacağı yönünde 173 idare herhangi bir yanıt vermezken, 327 idare ise yanıt verdi. Buna göre 2018 yılında şikâyet üzerine KDK’nin tavsiye kararı verdiği 207 karara uyulurken, 67 kurum 120 karara ilgili kamu kuruluşları uyulmayacağını bildirdi. Buna göre KDK’nin verdiği her 10 tavsiye kararından yaklaşık üçüne uyulmadı, her üç kararından birineyse yanıt verilmedi. Başka bir deyişle kurumun her 19 kararından yaklaşık altısına ya yanıt verilmedi ya da uyulmadı.

‘EN ÇOK UYMAYAN’ SGK

Açıklanan verilere göre 67 kamu kurum ve kuruluşu 2018 yılı içinde verilen 120 karara uymadı. KDK’ye doğrudan tavsiye kararına uyulmayacağını bildiren kurumların başında 23 tavsiye kararına uymayan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) geldi. SGK’yi 13 tavsiye kararına uymayan Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanlığı izledi. Milli Eğitim Bakanlığı 10 tavsiye kararına uymayarak üçüncü sıradaki kurum oldu. KDK’nin 5’er tavsiye kararına uymayan Adalet Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi dördüncü sırada yer aldılar.

KDK ’nin tavsiye kararlarına uymayan ilk 10 kuruluş içerisinde, Milli Eğitim Bakanlığı (10 karar), Adalet Bakanlığı (5 karar), Milli Savunma Bakanlığı (5 karar), Sağlık Bakanlığı (4 karar), Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (3 karar), Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (3 karar), İçişleri Bakanlığı (3 karar), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (2 karar) yer aldı.