Türkiye, imaj kampanyası atağı başlattı

Uzun zamandır planlanan Türkiye İmaj Kampanyası dün başladı. Kampanyada Türkiye’yi Türkler değil, Türkiye’de iş yapan uluslararası şirketlerin üst yöneticileri anlatıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET FİLOĞLU

15 Temmuz darbe girişiminin ardından gündeme gelen "Türkiye İmaj Kampanyası" gecikmeli olarak başladı. Hazırlanan reklam filmlerinde, aralarında Ford, Unilever, Toyota, Samsung, Nestle gibi şirketlerin de yer aldığı Türkiye'de yatırımı bulunan küresel 15 devin yöneticileri, neden bu ülkede bulunduklarını anlatıyor ve Türkiye'yi kendi hikayeleri ile keşmetmeye başladı.

 Ekonomi Bakanlığı ile TİM ve TOBB’un başlattığı kampanyayla 7 ülkede başta iş dünyası olmak üzere bilgilendirme yapılacak. Kampanya için seçilen yöntem ise çarpıcı. Sözcü olarak Türkiye’de faaliyet bulunan 15 uluslararası dev firmanın yöneticileri seçildi. Hazırlanan reklam filmlerinde yöneticiler neden Türkiye’de olduklarını anlatıyor ve herkesi Türkiye’yi kendi hikayeleri ile keşfetmeye çağırıyor.

TV, gazete, dergi, sosyal medya ve halkla ilişkiler ayağı olan kampanyanın toplamda 500 milyon doğrudan erişime ulaşması hedefleniyor. Geleneksel medyaya yönelik reklam ve içerik çalışması 1 ila 3 ay sürecek. Sosyal medya ve halkla ilişkiler çalışmaları ise tüm yıla yayılacak. Projenin bütçesi TİM ve TOBB tarafından ortaklaşa karşılanacak. Kampanyanın yürütüleceği Amerika, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri Türkiye’nin toplam ihracatından yüzde 40’lık bir pay alıyor.

“Kimseye küsmeye hakkımız yok”

Türkiye İmaj Kampanyası, dün İstanbul’da yapılan toplantı ile duyuruldu. Projenin detaylarını açıklayan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Bizim kimseye küsme hakkımız yok. Dostlarımız bizi anlamazsa belki alınganlık yapabiliriz. Ama neticede biz kendimizi anlatamadık diyerek, bıkmadan, usanmadan anlatmaya devam etmeliyiz” diye konuştu. Zeybekci, kampanyanın bazı nedenlerle birkaç ay geciktiğini belirterek, “Ancak geldiğimiz noktada dostlarımızın kendi dilleriyle, halleriyle, sempatik tavırlarıyla, anlatımlarıyla Türkiye’yi anlatmaya başladıkları bir süreç yaşayacağız” ifadesini kullandı.

Devamı da olacak

Nihat Zeybekci, kampanyanın devamının da geleceğini belirterek, “Dünyayı, dünyadaki önemli aktörleri Türkiye’ye çağıracağız. İş dünyasındaki, medya alanındaki... Türkiye de her şeyi elle tutup gözle görmelerini sağlayacağız. Sonra arkası da var. Topyekun bir seferberliğe başlıyoruz. Hükümet olarak böyle bir seferberliği bugüne kadar fiili olarak yaptık. Bütün bakanlarımız, gittiğimiz her yerde Türkiye’yi anlatmaya çalıştık. Dostlarımıza dostlarını, müttefiklerini anlatmaya çalıştık. Israrla da devam edeceğiz. Dostlarımızı şu anda bir şekilde etkileyip, onları farklı şekilde yönlendiren terör örgütlerinin etkisinden kurtarmaya çalışacağız. Gelecekle ilgili hayallerimizi ve planlarımızı yeniden kurmaya çalışacağız” dedi.
Bakan Zeybekci, bu yıl ihracata yoğunlaştıklarını ve seferberlik başlattıklarını ifade ederek, mart ayı için ihracat rekoru gelebileceğini bildirdi. Dünyanın en iddialı yatırım teşvik sistemine sahip olduklarını vurgulayan Zeybekci, yatırımcılarla her şeyi konuşma ve beraber karar verme yetkisine sahip olduklarını söyledi.

'Kara propagandaya etkili karşılık vereceğiz'

Toplantıda konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, bir yıl sürecek Türkiye İmaj Kampanyası’nda 7 ülkede 500 milyon kişiye doğrudan ulaşmayı hedefl ediklerini belirterek, “Kampanya sonunda 2.7 milyar erişim teması sağlamayı planlıyoruz. İnanıyoruz ki, kampanyamız ile birlikte ülkemize karşı yapılan kara propagandaya etkili bir karşılık vermiş olacağız” dedi. Kampanya ile büyük bir sinerji ortaya çıktığını ve fark yaratıldığını ifade eden Büyükekşi, “Bu fark şudur; bugün bizi biz anlatmıyoruz, Türkiye’yi, ülkemize inanmış, güvenmiş küresel şirketlerin CEO’ları anlatıyor” dedi. Büyükekşi, “Bu kişiler burada çalışıyor ve kendi hikayelerini yazıyor. Burada olan ve olmayan tüm dostlarımıza gerçeği en çıplak haliyle ortaya koydukları için gönülden şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.
"Yatırım yapan yarın kazanacak”

TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete de Türkiye’nin ekonomik gücünün yanı sıra dünyada nasıl algılandığının da önemli olduğunu vurguladı. Mete, konuşmasında şu görüşleri dile getirdi: “Sizin güçlü olduğunuz kadar, sizi nasıl algıladıkları da çok önemli. Bizi algı oyunlarıyla yıpratmaya çalışanlara inat, küresel bir kampanyaya başlıyoruz. ‘Türkiye’ye güven olmaz’ diyenlere inat, ‘Türkiye’ye güveniyoruz’ diyoruz. ‘Türkiye’de ekonomi çöktü’ diyenlere inat, ‘işlerimiz yolunda, büyümeye devam’ diyoruz. Türkiye’ye yatırım yapanlar hep kazandı. Bugün Türkiye’ye yatırım yapanlar, yarının kazananları olacak. Bunları Türkiye’ye yatırım yapmış iş dünyası liderleri olarak söylüyoruz.”

“Olası AB referandumu Gümrük Birliği’ni etkilemeyecek”

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Gümrük Birliği müzakere sürecinin de diğer gelişmelerden bağımsız olarak aksamadan süreceğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “AB üyelik müzakerelerini referanduma taşıyabiliriz” açıklamasının ardından olası bir referandumun Gümrük Birliği anlaşmasına etkisi sorulan Zeybekci, “İkisi ayrı şeyler. AB ile gümrük anlaşmamız herhangi bir ülkeyle olan serbest ticaret anlaşması gibi bir şey. AB üyelik süreciyle alakalı bir şey değil. Bu iş kendi mecrasında gayet pozitif şekilde devam ediyor. Çünkü İki tarafın da ekonomik menfaatine” diye cevap verdi. Zeybekci var olan Gümrük Birliği Anlaşması’nın güncellenmesini öngören müzakerelerin 2017 sonuna veya 2018’in “ilk zaman dilimlerine” kadar tamamlanacağını tahmin ettiğini belirtti. Zeybekci, yapılan etki analizine göre Gümrük Birliği’nin güncellenmesi halinde Türkiye’nin tek başına AB’nin büyümesini yukarı çekeceğini, toplam ihracatı artıracağını aktardı.