Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Kalp sağlığınızı omega-3 ile destekleyin

Kalp sağlığını korumak ve Covid-19’a karşı savunmayı güçlendirmek için, hâlihazırda kardiyovasküler sorunlarınız olsa bile, sağlıklı bir yaşam biçimi benimsemek önemli. Özellikle yeterli miktarda omega-3 alımı düşündüğünüzden daha fazla kalp dostu

Yeni koronavirüs dünyayı etkisi altına aldığında grip benzeri belirtilerden çok daha fazlasına neden olduğunu öğrendik. Her bir bireyde farklı bir şekilde ortaya çıktığını, farklı organları etkilediğini gördük.
Salgın süresince, diyabet gibi bağışıklık sistemini baskılayan veya astım gibi akciğerleri zayıflatan hastalıkları bulunanların Covid-19'a karşı daha savunmasız oldukları gözlendi. Öte yandan kardiyovasküler rahatsızlıkların Covid-19'a yakalanma ve şiddetli geçirme riskini nasıl artırdığına dair yeterli bilgi yoktu. Bugün ise uzmanların bu konuda bazı açıklamaları var.

FARKLI ŞEKİLLERDE ZARAR VERİYOR
Öne çıkan ilk ihtimal, hasarlı kalp kası veya tıkalı kalp atardamarları gibi önceden var olan kalp rahatsızlıkları, vücudun hastalığın stresinden kurtulma yeteneğini zayıflatıyor olması. Yani kalbi zayıf olan bir kişinin Covid-19'un ateş, düşük oksijen seviyeleri, dengesiz kan basıncı ve pıhtılaşma gibi olası sonuçlarından etkilenme oranı daha yüksek. Bir başka ihtimal de kardiyovasküler rahatsızlıklarda yaygın olarak görülen altta yatan metabolik sağlıkla ilgili. Metabolik sağlığın kötü olması iltihaplanma ve pıhtılaşma riskine neden olan tip-2 diyabet, prediyabet (gizli şeker) veya obezite gibi hastalıklara davetiye çıkarır ki bunlar da Covid-19'un ciddi belirtilere neden olma olasılığını arttırır. Yeni koronavirüs kalbe farklı şekillerde zarar verebiliyor. Kalp kasını doğrudan istila edebilir veya tutabilir ve vücuttaki oksijen dengesini bozabilir. Sitokin fırtınasını tetiklediği hallerde kalp dâhil birçok organ zarar görebilir. Miyokardit denen kalp kası iltihabına neden olabilir, bu da kalbin büyümesine ve zayıflamasına neden olur.

OMEGA-3, İLTİHAPLANMAYA NEDEN OLAN PROTEİN ÜRETİMİNİ AZALTIYOR
KALP sağlığını korumak ve Covid- 19'a karşı savunmayı güçlendirmek için, hâlihazırda kardiyovasküler sorunlarınız olsa bile, sağlıklı bir yaşam biçimi benimsemek önemli. Bu konuda öncelikli olarak ele almanız gerekenler ise düzenli fiziksel aktivite ve sağlıklı bir diyet.
Söz konusu beslenme olduğunda yediklerinizin kalbiniz üzerinde azımsanmayacak ölçüde etkili olduğunu söyleyebilirim.
Özellikle yeterli miktarda omega-3 alımı düşündüğünüzden daha fazla kalp dostu.
Aterosklerozda yayımlanan bir çalışmaya göre, balık ve kabuklu deniz hayvanlarında bulunan iki tür omega-3 yağ asidi olan eikosapentaenoik asit ve dokosaheksaenoik asit vücutta iltihabı azaltarak kalp hastalığı riskini düşürüyor.
Araştırmacılar 34 haftalık deneme sürecinde omega-3 içeren takviyeleri alanların daha düşük iltihaplanma oranları olduğunu gördü. Araştırmada her iki yağ asidinin de beyaz kan hücrelerini dolaştığı ve iltihaplanmaya neden olabilecek proteinlerin üretimini azalttığı ancak dokosaheksaenoik asidin bu açıdan daha etkili olduğu belirlendi.
Bununla birlikte, eikosapentaenoik asidin de iyileşme sürecine dahil olan proteinleri ve hücreleri etkinleştirmede daha aktif olduğu görüldü.
Enflamasyonun kardiyovasküler hastalıklar dâhil birçok kronik hastalığın temel nedeni olduğu göz önüne alındığında, enflamasyonu azaltarak, kardiyovasküler hastalıkların ilerlemesini yavaşlatılabilir, hatta bazı durumlarda tersine çevirebilirsiniz. Sağlıklı bir kalp için balık tüketmeyi ihmal etmeyin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA