DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 24 Nisan 2017

Kalp krizi sonrası ilişkiye dikkat!

55 yaşında bir kadınım. Eşim 59 yaşında birkaç ay önce kalp krizi geçirdi. Bana yaklaşmaya korkuyor. Nasıl davranayım tam olarak bilemiyorum. İlişki kalbine zarar verir mi?
Genel olarak kalp krizi sonrası 2-4 ay cinsel ilişkiden uzak kalınması önerilir. Bu süre hastanın isteğine, genel sağlık seviyesine ve bilgisine göre değişebilir. Her hastanın kendi doktorunun tavsiyesi, 'altın standart'tır. Bununla beraber yaklaşık 15-20 dakika yürüme sonrası göğsünüzde rahatsızlık, ağrı, çarpıntı, nefes darlığı gibi belirtiler olmuyorsa cinsel ilişki söz konusu olabilir. Cinsel aktiviteye geri dönülmesi için öncelikle bu tempo için yeterli iyi bir kalp kapasitesine sahip olunmalıdır. İyi bir beslenme ve egzersiz programı da gereksiz riskleri azaltır.

6 aydır adet düzensizliğim var. Göğüslerim şişti. Ara sıra ucundan süt gibi sıvı geliyor. Bu bir hastalık belirtisi olabilir mi?
Olabilir. Bu anlattıklarına göre sana en azından TSH, Prolaktin testi yaptırmak gerekir. Adet düzensizliği, gebe kalamama, göğüslerden emzirme dönemi dışında süt gelmesi şikayetlerinden herhangi biri veya birkaçı ile başvuran kadınlara doktorlar tarafından kanda prolaktin hormonu ölçümü istenir. Eğer bu hormon yüksekse Hipofiz dediğimiz beyindeki hormon kontrol merkezinin filmine ihtiyaç olabilir. İhmal etme. Böyle bir durum gebe kalma ihtimalini azaltabilir.

41 yaşındayım. Adet gecikmelerim başladı. 'Erken menopoz olabilir' dediler. Cinsel isteksizlik de var. Menopoza mı girdim?
Adet düzenini sadece menopoz etkilemez. Çeşitli ilaçlar, tiroit hastalıkları, bazı gıdalar, depresyon etkileyebilir. Önce iç hastalıkları ve kadın hastalıkları uzmanına muayene ol. TSH, prolaktin, östrojen, pregesteron, FSH, LH, testosteron gibi hormon testlerini yaptır. En azından tüm batın USG gibi görüntüleme tetkiklerini yaptır. Cinsel isteksizlik senin, eşinin hayatını çekilmez hale getirebilir. Hem ruhsal, hem de bedensel süreçler bu durumlardan olumsuz etkilenebilir.