Kalıcı zaferler

Son yılların en önemli, en yaratıcı müzisyenlerindendir Genco Arı. Elini dokundurduğu her iş sıra dışıdır.

Haberin Devamı

Dahil olduğu her proje ortalamaların üzerindedir. Yaptığı işler ortada; “Bu olmamış” denilebilecek hiçbir şey yapmamıştır. Arı’nın mücadelesi kendi kendisiyledir; her yeni yaptığı işte, bir önce yaptığının üzerine çıkmazsa rahat edemez. Son imzasını, eşi Burcu Arı ile yaptığı ‘Küçüğüm’ün altına attı. Sezen Aksu’nun ‘Deli Kızın Türküsü’ albümünü kapatan bu şarkı, zaman içinde en dokunaklı Aksu şarkılarından biri haline gelmişti. Bu çok bilinen (ve sevilen) şarkıya yeniden dokunmak için, insanın gerçekten kendisine güveni tam olmalı. Genco Arı’da hem bu güven var hem de bu güvenin altını dolduracak yeterce bilgi ve görgü. Burcu Arı da öyle. Şarkının ilk elde görünen yüzü olan vokalden yana çok ama çok yetkin bir ses.

Genco Arı’nın şarkıyı getirip bıraktığı yeni istasyon, o aslına yakın restore edilmiş ama bununla da yetinilmeyerek modern olan her unsurun mevcut yapıya layıkıyla eklenmiş, bir kapısı dünün şaşaalı, diğer kapısı ise geleceğin müjdeli günlerine uzanmış yepyeni bir yer. Şarkının hiç ama hiç zorla(n)madan caza uzanan düzenlemesi, müzik ile dolup taşan herkesi keyiften havalara uçuracak cinsten. Genco’nun havalara uçurduklarını ise Burcu kapıyor; ellerinden tutup bulutların arasına çekip alıyor.

Haberin Devamı

Şarkının klibi ise az rastlanır türden; sade, samimi ve doğru. Ne şarkıyı gölgelemiş ne de elindeki görüntüyle ‘ses’i vurmaya çalışmış. Her şey müthiş bir uyum içinde. Bu devirde böyle bir şarkı, böyle bir klip, böyle bir anlayış… İmkansız gibi görünüyordu ama olmuş.Son olarak da bir dilek (ya da iç geçirme): Keşke Sezen Aksu, eski şarkılarından bir kısmını seçse ve hepsini Genco Arı’ya teslim etse. O da bu şarkıları baştan yaratsa ve biz uçsak.

KÜNYE

Küçüğüm

Burcu Arı feat. Genco Arı

DMC

YILDIZ - 5

*  *  * 

 

Kraliçemizin ilk yılları

Nazan Öncel’in 80’lerin ilk yıllarında çıkan albümü ‘Yağmur Duası’ nihayet CD yüzü görebildi. O yıllarda LP ve kaset olarak çıkan bu albüm, aradan geçen bunca zamana rağmen hiç dijital yüzü göremedi; hem de Öncel memleket çapında ünlenmesine rağmen. Yaşar Kekeva Plakçılık bu eksikliği nihayet telafi etti… Albümün orijinalinde 11 şarkı var, diske aktarılan versiyonunda ise 9. Buna sebep telif problemleri; o kadar ağır ki telif şartları, eskiyi günümüze aktarmak isteyen herkesin elini kolunu bağlıyor. Bu da/bu kadarı da iyi ama; hiç dijitale aktarılmayabilirdi de.

Haberin Devamı

Bir ilk albüm bu ve ilk albümün taşıması ihtimal dahilinde olan bütün hatalara sahip. Albümde, genç (ama ne istediğini iyi bilen) Öncel’den çok, köklü (ve hangi türde bir albümün satacağını iyi bilen) prodüktörün/plak firmasının dedikleri yerine getirilmiş. Zerrin Özer’in ‘Gönül’ ile ortalığı birbirine kattığı yıllarda, benzer dalgayı ‘Zalimin Zulmü’ ya da ‘Damarımda Kanımsın’ ile yakalayabileceğini ummuştu Yaşar ama her nedense olamamıştı.  Sonraları kalbimize basacağımız Öncel’in bize sunduğu ilk şarkılar, verdiği ilk tüyolar da bu albümde ama hem disko havalarının altında kalmıştı, hem de 12 Eylül yıllarının… Nereden bakılırsa bakılsın, tarihi öneme haiz bir albüm bu. Sonraları ermiş mertebesine evrilmiş büyük ötesi bir yıldızın, dönem ve şartlar gereği hafiften arabeske teslim olmuş vokaline rağmen, boydan boya naif ilk yılları. Tam arşivlik.

Haberin Devamı

KÜNYE

Yağmur Duası

Nazan Öncel

Yaşar

YILDIZ - 3

Yazarın Tüm Yazıları